Desi este o perioada extrem de aglomerata, in care toata lumea incearca sa isi incheie socotelile cu anul ce se apropie de final, perioada Craciunului si a sarbatorilor de iarna este si una dintre cele mai frumoase din an. Este o energie in aer si este mai ales perspectiva unei vacante care te face sa rezisti la munca de 18 ore pe zi. Aceasta energie, si mai ales simpatia mea speciala fata de targurile de Craciun, m-au facut sa nu ratez, in ciuda timpului extrem de scurt, un tur pe la principalele targuri de Craciun din Germania, organizat la inceputul lunii Decembrie de Biroul de Turism al Germaniei.
V-am povestit cu alte ocazii ca sunt unul dintre fanii acestor evenimente, ca la Viena am fost aproape in fiecare iarna in ultimii 4 ani, ca am bifat si mancarea de la targul de Craciun din Praga, dar si vinul fiert de la Salzburg astfel ca din nou, si la targurile din Germania m-am simtit ca un copil intr-un magazin cu jucarii.
Asa cum va povesteam cand am plecat, in patru zile am vizitat targurile de Craciun de la Munchen, Augsburg, Rothenburg si Nurnberg, reusind totodata sa exploram cate putin si celelalte obiective turistice ale oraselor.
Munchen a fost prima noastra oprire in Germania si inainte de a intra in magia targului de Craciun, ne-am cazat la hotelul Marc, din centrul orasului. Cu un design minimalist, foarte reconfortant, va recomand acest hotel pentru locatia excelenta in centrul orasului, servicii bunicele si camerele spatioase si confortabile.
Bineinteles ca prima « grija » dupa ce ne-am cazat a fost sa vedem targul de Craciun. In ciuda frigului, m-am bucurat foarte tare ca am vazut targul pe inserate pentru ca deja se aprinsesera toate luminitele si totul parea sa fie imbracat in sarbatoare. Frigul a disparut dupa primul pahar de punch stins apoi si cu un pahar de vin fiert. Cum bautura nu merge pe stomacul gol, m-am alaturat si eu celor care asteptau la coada un carnat facut pe gratar sau un cartof copt – preferatul meu 🙂
Insa targurile de Craciun nu ar avea niciun farmec daca ar prezenta doar mancare si bautura. Atractia o reprezinta si obiectele de artizanat, decoratiunile de Craciun, suvenirurile asezonate din cand in cand cu concerte sau alte evenimente. Foarte interesanta este si Kletznbrot, un sortiment de paine cu nuci, fructe si miere, dar si Fatschnkindl, un produs de patiserie ce il intruchipeaza pe bebelusul Iisus in leagan.
Istoria targului de Craciun de la Munchen incepe undeva prin secolul 14, cand aici se organiza un targ dedicat Sfantului Nicolae, unde se comercializau cadouri traditionale bavareze, sculpturi in lemn de la Oberammergau, turta dulce de la Nurnberg si bineinteles sticlarie si cristaluri de Bavaria.
Lucrurile nu stau foarte diferit nici in ziua de astazi, desi consumerismul specific Craciunului ne-a indepartat putin de cadourile traditionale (desi le gasiti si pe acestea) si au adus in prim-plan decoratiunile de Craciun: globuri, coronite, aranjamente florale, aranjamente de masa, etc. Targul de Craciun este organizat in piata principala a orasului, Marienplatz, si este asezonat cu concerte de muzica clasica (in fiecare seara de la ora 17:30), tinute de la balconul Primariei, dar si cu ateliere pentru copii in cadrul carora pot invata gratuit cate ceva despre mestesuguri.
Insa Munchen nu are doar o singura piata de Craciun ci in total, prin oras si chiar si in aeroport sunt in jur de 20 de piete de Craciun. Kripperlmarkt este si aceasta o piata deschisa in perioada Craciunului, in cadrul careia insa se comercializeaza doar statuete si ornamente pentru scena nativitatii. O alta piata de Craciun deschisa in Munchen, Tollwood, este mai degraba o piata dedicata multi-culturalitatii, cu multe corturi din care rasuna muzica internationala, mici piese de teatru, mini-spectacole si unde gasiti obiecte de artizanat si mestesuguri din diverse zone ale lumii.
Dupa o seara extrem de geroasa, cand chiar si vinul fiert a incetat sa mai aiba vreun efect, am capitulat si am intrat intr-un restaurant traditional, Ratskeller, situat in plin centru, in Marienplatz. Mancarea nu este impresionanta, dar este extrem de consistenta, Ratskeller fiind un restaurant traditional, pe care l-as putea compara cu „Carul cu Bere” autohton.
Chiar daca astazi am vrut sa va povestesc despre piata de Craciun din Munchen, nu pot incheia fara cateva cuvinte despre celalte obiective turistice ale orasului. Majoritatea persoanelor care ajung in Munchen sunt impresionate de mixul interesant de cultura, arta, muzica, cu lucruri mult mai lumesti, cum ar fi masinile scumpe si fotbalul. Nu vreau sa va vorbesc despre bisericile din oras, foarte frumoase de altfel si cu o istorie impresionanta, dar similare cu cele pe care le mai puteti vedea si in alte orase ale Europei, iar despre Opera si muzee vom povesti cu alta ocazie. De data aceasta ma voi axa pe ceea ce va poate oferi Munchen in plus fata de alte orase:
BMW Welt, un showroom al celebrei marci de masini, situat in apropierea sediului central al companiei, a fabricii si muzeului BMW. Merita, pentru ca este o expozitie ce are in centru designul si inovatia si poti vedea tot felul de noutati in domeniu, inclusiv modelele de masini electrice BMW, i3 si i8 (hybrid).
Fiind orasul Oktoberfest-ului, cand se bea bere de ordinul milioanelor de litri, bineinteles ca nu trebuie sa ratati o berarie „de la mama ei” si eventual, daca va tine, sa comandati un Mass, adica o halba de bere de 1 litru. Cea mai celebra dintre berarii si loc de pelerinaj pentru turisti este Hofbräuhaus, care apartine berariei Hofbräu si care are o capacitate de peste 2.500 de oameni.
Arata super! De abia astept sa ajung si eu acolo!
Totul arata de poveste acolo..De la hotel, mancare si obiectele de artizanat…totul merita vazut si savurat!
Eate minunat sa fii acolo si sa vezi acele lucruri grozave….
o buna idee de vacanta 😉