excursii-razvan-pascu

Imi place Romania si imi plac romanii in general. Nu pentru ca avem ceva in plus sau pentru ca suntem noi mai deosebiti de la mama-natura. Motivul pentru care sunt asa lipit de tara asta tine pur si simplu de atmosfera, de vibrato-ul special al locurilor si al oamenilor. Imi plac romanii inclusiv pentru ca nu sunt perfecti – nici eu nu sunt, asa ca ma integrez bine printre ceilalti romani.

De multe ori insa, turistii romani nu au rabdare si nici vointa sa descopere lucrurile bune care se afla dincolo de multele lucruri care inca nu sunt bune. Raman prinsi in lipsa infrastructurii, transportul in comun deficitar, murdaria si lipsa de organizare in anumite situatii. La turistii straini nu se aplica acest lucru; majoritatea celor care ajung in Romania vin cu asteptari destul de mici, care le sunt totusi depasite. Si pleaca multumiti.

Din acest motiv ma bucur foarte tare cand vad ca pe langa caldura sufleteasca incercam sa oferim turistilor si conditii de cazare, mancare, terase si divertisment de calitate.

Aceasta este si explicatia pentru care m-am legat de Alba Iulia inca de acum doi ani cand am ramas de-a dreptul uimit de ceea ce se intampla intr-un oras de provincie din Romania, cumva din afara marilor destinatii turistice. Nu am cuvinte sa va explic cat de tare ma incanta sa vad ca se fac eforturi, ca se intelege fenomenul turistic, dar si potentialul sau.

Dar gata cu explicatiile „stiintifice” pentru ca vreau sa va povestesc ce se intampla acolo, ce va asteapta la Alba Iulia si mai ales de ce merita sa va petreceti un weekend in acest oras. Mai ales ca urmeaza ziua de 1 Decembrie, o zi deosebita pentru municipiul Alba Iulia.

Pentru cei care nu se gandesc la Alba Iulia decat ca la „orasul unirii”, trebuie sa stiti ca acest oras sta pe o comoara poate mult mai mare decat Sala Unirii, si anume urmele unor generatii si chiar civilizatii de mult trecute. Ma refer aici bineinteles la Cetatea Alba Carolina, care de cativa ani a fost martora unor schimbari majore. Intreaga zona centrala din interiorul cetatii a fost renovata, regandita, reinventata, iar cele 60 de milioane de euro ale investitiei facute prin fonduri europene si prin parteneriatul public–privat nu au facut decat sa dea Cezarului ce-i al Cezarului. Acum, cu doar cateva luni inainte de finalizare, cetatea pare ca revine la viata.

Cand spun ”cetate”, referindu-ma la Alba Carolina, vorbesc despre tot ansamblul din centrul orașului care s-a dezvoltat in interiorul zidurilor cetatii bastionare de tip Vauban, practic cea mai mare cetate din Romania.

Aici se afla nu mai putin de trei fortificatii din epoci diferite, in ordine cronologica, primul fiind Castrul Roman (aproximativ 106 d.Ch.), Cetatea Medievala (secolele 16 – 17) si Cetatea Alba Carolina de tip Vauban (secolul 18), care contureaza intregul ansamblu de aici. Aceste fortificatii formeaza așa-numitul „traseu al celor trei fortificatii” si totul, de la caramida si piatra folosite la temelia zidurilor, pana la structura cladirilor, amintește de trecutul istoric al acestor locuri.

Acest tip de fortificatii se poate identifica usor dupa forma stelara pe care o au multe dintre ele. Denumirea de Vauban vine de la marchizul cu acelasi nume, omul care a revolutionat modul in care se construiau fortificatiile militare in asa fel incat sa reziste atacurilor cu arme de foc. In Romania, fortificatii de acest gen exista la Timisoara, Oradea, Arad si Fagaras, iar cea mai mare de acest gen se afla in Alba Iulia.

Mai mult decat in alte cetati si fortificatii, unde portile erau cat mai ascunse si bine pazite, la Alba Carolina portile definesc istoria cetatilor de aici, de la Poarta de Sud a Castrului Roman la celelalte 7 Porti ale cetatii, unele  renovate exemplar, altele fiind in curs de renovare.

Tot in interiorul cetatii se afla cele doua catedrale care demonstreaza comuniunea orasului in fata credintei, Catedrala Romano-Catolica, care are mai bine de 1.000 de ani si unde este cripta lui Iancu de Hunedoara, dar si catedrala ortodoxa, Catedrala Reintregirii.

In apropierea catedralelor se afla si Muzeul National al Unirii si imediat in fata, Sala Unirii, locul unde s-a realizat unirea Transilvaniei cu Romania.

Dar partea cea mai importanta este ca cetatea nu este populata doar de cladiri restaurate frumos, ci si de oameni (si in curand de activitati comerciale diverse care sa te faca sa revii la Alba Iulia).

De mare efect in pietele cetatii sunt statuile in marime naturala. Cativa soldati austrieci, o femeie si un barbat care se pregatesc de dans, un batran care sta contemplativ pe o banca, sunt lucruri care cu siguranta iti atrag privirea ca turist. In fiecare zi de la ora 12:00, exceptand extra-sezonul cand se desfașoara mai rar, garda cetatii in uniforme austriece se reuneste in fata portii castrului roman si pleaca intr-un tur prin cetate al ceremoniei schimbarii de garda, cu o mica oprire in fata portii a patra, inaintea punctului culminant care se desfasoara pe podul din fata portii a treia. In plin sezon, la acest ceremonial participa pana la 40 de soldati, complet echipati, unii dintre ei calare, spre deliciul copiilor, folosind caii frizieni din grajdurile cetatii. Uneori, intregul ceremonial se incheie fastuos prin salbe de tun.

Fiind foarte activ pe Facebook, am postat inclusiv un filmulet cu intreaga ceremonie a schimbarii garzii de la Alba Iulia. Filmuletul a avut deja sute de Like-uri si Share-uri, semn ca oamenii apreciaza lucrurile de calitate.

Patru din cele sapte porti ale cetatii au fost restaurate in totalitate, redandu-le grandoarea si semnificatia pe care le-au avut odata. Cea mai importanta este poarta a treia sau poarta lui Carol al 6-lea, bogat ornamentata si vegheata din mijloc de insusi Carol al 6-lea. Cea mai mare parte a ornamentelor de pe porti sunt copii fidele a ceea ce au fost ele odata, copii dupa modele cautate de restauratori chiar si in arhiva de la Viena, originalele aflandu-se intr-o zona expozitionala din interiorul cetatii.

Cetatea se populeaza acum si de restaurante si terase, deja facandu-si aparitia cateva localuri de acest gen si chiar un hotel de 5 stele cu tematica medievala. Iar peste tot prin presa locala, autoritatile declara ca sunt in cautare de investitori care sa faca evenimente si mici afaceri in interiorul cetatii.

Pentru mine, ca turist de weekend in Alba Iulia, orasul mi-a depasit cu mult asteptarile. Internetul este plin de imagini cu cetatea restaurata la nivel occidental, iar eu m-am bucurat sa vad luna aceasta evolutia lucrarilor in Alba Iulia fata de ultima vizita a mea de acum 2 ani. M-a facut sa cred in sansa turistica a Romaniei si sa inteleg ca se poate atunci cand exista dorinta.

Daca ajungeti in Alba Iulia, am scris aici un articol cu detalii logistice – unde sa mancati si unde merita sa va cazati.

* acest articol face parte din seria de articole „Romania e frumoasa

10 comentarii

  1. Alexandra
    30.11.2012 la 15:22

    Alba Iulia este orasul meu de la 7 ani. Si desi sunt atasata de el doar prin prisma timpului petercut aici si a faptului ca reprezinta casa mea, ultimii ani i-au readus glorie. Investitiile facute si reinventarea lui sunt spectaculoase. Cetatea este veche, trebuia dar scoasa in evidenta. Sunt impresionata de ce frumoa a iesit totul si de abia astept sa fie gata pe deplin. Asa ca recomand tuturor sa petreaca un weekend la Alba Iulia, merita!

  2. Rodica
    03.12.2012 la 12:48

    Bravo Razvane;asa se face reclama turismului romanesc;la cit mai multe articole de acest fel iti doresc.

  3. 15.01.2013 la 14:12

    pozele spun Totul iar cetatea Alba Carolina se lasa descoperita tot mai mult.E mandria orasului si a romanului de pretutindeni.

  4. 07.07.2013 la 14:59

    Acum o saptamana lucrarile inca nu erau terminate aici; cred ca o sa mai dureze ceva timp. Oricum, modul in care cetatea a fost refacuta, actunile de promovare a acesteia sunt de apreciat.

  5. Rodica
    07.07.2013 la 16:51

    Multumim pentru prezentare;esti un baiat de nota 10;desi locuiesc aproximativ aproape de Alba Iulia,spre regretul meu, nu am ajuns anul acesta sa vizitez Cetatea.

  6. 07.09.2013 la 00:23

    Romania are locuri extraordinare, iar Alba Iulia este unul dintre ele.
    desi bani nu au fost investiti in turism, tot avem cateva locuri minunate.
    ma intreb cum ar fi aratat Romania daca un iubitor de tara ar fi fost ministrul turismului

  7. Mihaela
    28.12.2013 la 02:37

    Pentru mine Alba-Iulia a fost supriza ultimilor ani. Prima data am fost pe 1 Decembrie 2012 (cand am petrecut o zi nesperat de placuta acolo), si apoi am revenit in februarie anul acesta, in interes de serviciu. In decurs de doua luni se mai deschisese o noua poarta a Cetatii, care era inca in renovare… si cred ca intre timp multe lucruri au mai fost puse la punct acolo. Intr-adevar, merita cu adevarat promovata!

  8. Ionel
    27.03.2014 la 16:59

    Bună ziua,
    Foarte frumos articolul și felicitări. Doua mențiuni as avea, dacă îmi permiteți, prima referitoare la datarea Catedralei Romano-Catolice care nu are cum sa aibe o vechime mai mare de 1000 ani și cea de-a doua mențiune anume omiterea ruinelor unei biserici bizantine din cetate, ruine care se afla în fata Catedralei Romano-Catolice din păcate si au fost acoperite cu pamant.
    Cu stima,
    Ionel

  9. Ionel
    27.03.2014 la 17:36

    Revin cu o corecție în textul comentariului(comentariu făcut de pe telefon…). Din păcate ruinele au fost acoperite cu pamant… și nu poziționarea este din păcate în fata Catedralie Romano Catolice cu se regăsește în primul comentariu. Îmi cer scuze pentru gresala.

  10. Maria
    06.10.2016 la 14:47

    Am vizitat anul acesta Cetatea Alba Carolina. Dupa un tur pietonal pe zona de sus, (am vizitat locurile prezentate de Razvan), am descoperit un vehicul electric, care costa 10 lei/persoana cu care am facut turul santurilor, o distanta remarcabila pe care nu cred ca as fi parcurs-o pe jos din cauza caldurii foarte mari in zi acea de August. Conducatorul auto ne-a povestit extrem de frumos despre istoricul Cetatii si a santurilor, a zabovit ori de cate ori am dorit sa facem poze. Merita incercat! Oricum, Cetatea este mareata, nicaieri nu am avut asa emotii ca aici- si am vizitat aproape toata tara cu locuri minunate si zone pline de istorie- ! regret ca am ratat schimbarea de garda. Dorinta mea cea mare: sa fiu aici de 1 Decembrie!

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!