fbpx
excursii-razvan-pascu

In luna august am fost intr-o croaziera prin Tarile Nordice impreuna cu agentia de turism CarpaTour. Croaziera a inceput in Copenhaga si a continuat cu un oras din Germania, apoi o zi pe mare si inca 4 zile prin 4 orase din Norvegia. Despre fiecare din aceste orase voi scrie impresii pe blog, despre orasul Kiel si imprejurimi deja am scris aici. Astazi o sa va povestesc despre a doua zi a acestei croaziere, zi in care am stat doar pe mare, prilej cu care am descoperit mai multe despre vasul de croaziera si despre experienta in sine.

Incep prin a va spune ca atunci cand esti intr-o croaziera primesti in fiecare seara in camera ta programul de a doua zi. Atat in croaziera pe care am facut-o la inceputul anului in Bahamas cu NCL, cat si in aceasta croaziera cu MSC, programul a insemnat 4 pagini zilnic cu informatii despre ce poti face a doua zi, vremea si sfaturi utile legate de orasul care urmeaza a fi vizitat, ce se poate face pe vas (util pentru cei care nu vor sa coboare ca sa viziteze orasul), informatii despre excursiile optionale si programul de divertisment de a doua zi.

Personal am considerat foarte utila aceasta zi doar pe mare pentru ca am avut timp sa ma plimb mai mult pe vasul de croaziera si sa observ ce inseamna cu adevarat o croaziera. Atunci cand ai program zilnic si cobori intr-un oras de dimineata si pana seara, e destul de greu sa observi prea multe detalii. In general programul pe o croaziera este cam asa: dimineata pe la 8 ajungi intr-un oras, cobori de pe vas si mergi intr-o excursie optionala sau te plimbi de capul tau prin orasul respectiv, dupa-amiaza pe la 5-6 trebuie sa te intorci pe vas, iar pe la 6-7 vasul pleaca din port catre urmatoarea destinatie la care vei ajunge a doua zi dimineata. Dupa ce ai urcat pe vas poti merge la cina, dar si la spectacolele care se intampla in fiecare seara. Dupa ce vasul pleaca din port se deschid si magazinele in regim duty-free, dar si cazinoul, iar piscinele si SPA-urile de pe vas se inchid.

In ziua 2 petrecuta pe MSC Magnifica a fost Gala Night, adica seara in care toata lumea trebuia sa se imbrace elegant. A fost seara in care l-am cunoscut pe capitan, dar si restul echipajului, iar cei care doreau puteau sa faca fotografii cu capitanul. De asemenea, pentru ca urmau zilele cu partea cea mai interesanta a calatoriei (partea de fiorduri din Norvegia) angajatii de pe vas organizau de mai multe ori pe zi prezentari despre excursiile optionale pe care le puneau la dispozitie pentru turisti. Si daca tot am adus vorba de excursii optionale, sa va spun cateva lucruri si despre acestea. Cand sunteti intr-o croaziera aveti 2 posibilitati:

1. Sa vizitati orasele pe cont propriu, lucru pe care eu il recomand de cele mai multe ori. In felul acesta veti face economie la bani, veti vedea tot ce va doriti sa vedeti, mergeti in ritmul vostru si nu depindeti de nimeni. Dezavantajele ar fi ca trebuie sa va documentati putin inainte si sa cititi informatii despre locurile pe care urmeaza sa le vizitati, astfel incat sa puteti vedea cat mai multe intr-un timp cat mai scurt. Dar uneori e mai bine asa. Eu am avut ghidurile Lonely Planet despre orasele pe care urma sa le vizitez si m-am descurcat foarte bine cu ele. Cand am fost in croaziera din Bahamas nu mi-am luat excursii optionale tururi de orase, ci lucruri pe care nu le-as fi putut face altfel (de exemplu un tur de insula cu kaiacul). In croaziera din Norvegia mi-am luat o singura excursie optionala, cea despre care v-am povestit in articolul trecut, de la Kiel, in Germania. Restul oraselor le-am vazut pe cont propriu si sunt convins ca a fost cea mai buna decizie, am cheltuit mai putini bani si am vazut mai multe. Singurul loc unde ar fi trebuit sa imi mai iau o excursie optionala era orasul Stavanger cu excursia catre Pulpit Rock, loc pe care nu ai alta posibilitate sa il vizitezi decat prin intermediul acestei excursii optionale care se vinde pe vas. Daca ajungeti cu trenul, masina sau autobuzul in Stavanger veti putea merge in aceasta excursie la Pulpit Rock cu echivalentul a 30 de euro. Daca ajungeti cu vasul de croaziera nu prea aveti alta sansa sa ajungeti la Pulpit Rock decat daca cumparati excursia de pe vas cu echivalentul a 120 de euro (aceeasi excursie). Motivul este ca vasul ajunge in port dupa ora 8, iar autobuzul catre Pulpit Rock pleaca din Stavanger la ora 8 – astfel, cei de pe vas stiu de lucrul acesta si ca daca vrei sa ajungi ai nevoie de ei, asa ca profita la maxim, tripland pretul excursiei.

2. Varianta cea mai convenabila pentru cei cu mai multi bani si mai putin simt al aventurii este sa cumpere excursii optionale de pe vas. Cele mai interesante din aceasta calatorie mi s-au parut a fi urmatoarele:

a) Kiel: excursia la Lubeck, excursia la Hamburg, turul „Castele, lacuri si trandafiri” in care am fost si eu si despre care v-am povestit in articolul cu ziua 1.

b) Flam: drumul alb spre Laerdal, Stalheim & Undredal sau „Cascade norvegiene si peisaje deosebite, cu trenul”.

c) Stavanger: excursia catre Pulpit Rock

d) Bergen: trekking in muntii Floien

Revenind la ceea ce se intampla pe vas in ziua libera, alte cateva programe au fost: Beer Fest (muzica si bere din Bavaria), Super BINGO (cu premiu de 3000 de euro), demonstratie culinara, demonstratie de sushi, curs de sculptura in gheata, lectii de limba italiana, lectii de masaj sau turneu de bowling. Seara incepand cu 10:30 a fost organizat un concurs prin care a fost aleasa cea mai frumoasa fata de pe vasul de croaziera (Andra, prietena mea, nu a participat la acest concurs, altfel celelalte concurente nu ar mai fi avut nicio sansa). 🙂 De asemenea, tema spectacolului din acea seara a fost Myths & Poets (in fiecare seara spectacolele aveau alta tematica, alte costume, alte numere de acrobatie, magie, muzica si dans).

Daca vreti sa va faceti o idee mai de ansamblu asupra unei croaziere ar fi bine sa cititi si acest articol. Acolo veti gasi zeci de fotografii de pe vasul MSC Magnifica, dar si impresii despre vas si despre experienta in croaziera.

* Pentru oferte si informatii despre croaziere in diferite destinatii din lume site-ul www.Carpatour.ro va sta la dispozitie.

2 comentarii

  1. Rizica
    13.09.2012 la 12:00

    Frumos…Felicitari!

  2. 19.09.2012 la 16:20

    Sunt fascinat de locurile pe care ni le arati! Felicitari!

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]