De curand am fost in Grecia la Salonic intr-o calatorie de 3 zile. Iar daca despre situl arheologic de la Vergina am scris deja impresii, astazi vreau sa va povestesc ce am vazut prin orasul Salonic, in cazul in care planificati vreun city-break in zona in viitorul apropiat.
In cea de-a doua zi prin Salonic am luat cu asalt orasul, iar punctul de plecare a fost Rotonda lui Galerius, un fel de Panteon al Salonicului ce gazduia initial o serie de ceremonii pentru imparat si apoi a devenit locas religios, moschee in timpul otomanilor si biserica ortodoxa mai tarziu, asa cum de altfel este folosita si in prezent, sub hramul Sfantului Gheorghe. O data pe luna se tine slujba aici in Rotonda, iar acustica este excelenta, mai ales daca stai in centrul incaperii. Rotonda este situata in linie cu Arcul lui Galerius, care descrie victoria lui Galerius impotriva Persanilor si cu Palatul lui Galerius, din care doar mozaicul de pe podea mai aminteste de maiestria vremurilor trecute. Oricat de absorbiti ati fi de ceea ce vedeti, nu uitati sa aruncanti o privire si in jur, in special pe zidurile blocurilor, intrucat Salonicul are cateva picturi murale foarte bine realizate.
In apropierea Palatului gasiti cele mai bune cafenele ale orasului, dar eu va recomand cu toata caldura sa incercati o cafenea traditionala, unde batraneii la a doua / a treia tinerete joaca table si sah si servesc cate o cafea tare alaturi de un pahar de apa rece. Stres? Probleme? Recomandarile medicului de a nu fuma sau bea cafea?…se pare ca toate au ramas la usa in acest loc in care desi nu era interzisa intrarea femeilor, nu am vazut nicio reprezentanta a sexului frumos.
De aici m-am indreptat spre Piata de vechituri, unde puteai gasi aproape orice, de la nimicuri inutile la lucruri de valoare. Timpul scurt ne-a facut sa iesim rapid de acolo, astfel incat nu am achizitionat nimic. Nu acelasi lucru pot spune si despre patiseriile in care am intrat, intrucat tentatia a fost atat de mare ca am gustat din delicatesele inspirate din bucataria turceasca: budinca de orez, preferata mea sau cataiful si baclavaua bine insiropate de parca mi-au ghicit slabiciunea.
Daca sunt la capitolul “piete traditionale”, care mie mi se par esenta unui oras…nu ratati piata de fructe si cea de peste, precum si piata Modiano, principala piata a orasului, aflate toate in apropierea pietei Aristotelous, de unde veti putea cumpara delicatese traditionale din toate colturile Greciei, de la ulei de masline si pasta de masline, pana la rosii uscate la soare si branzeturi delicioase. Aici puteti servi masa la una dintre tavernele traditionale si un meniu complet pentru doua persoane o sa va coste in jur de 40 de euro. Trebuie sa va bucurati de fructele de mare proaspete, dar si de vinul local.
In capatul zonei Aristotelous se afla Yeni Hamam, bai turcesti din secolul 17, restaurate si folosite in prezent ca sali de concert. Cealalta baie turceasca aflata in Piata Egnatia se numeste Bey Hamam si gazduieste acum expozitii de arta si fotografie.
Imediat sub Yeni Hammam veti descoperi biserica Sfantului Dumitru, una dintre cele mai importante din oras, unde sunt tinute moastele Sfantului Dumitru, cele care sunt aduse si la Bucuresti, la catedrala, o data pe an.
Nu ratati nici biserica Sfanta Sofia, care o sa va aminteasca de celebra Sfanta Sofia din Istanbul.
Mergeti apoi spre faleza si nu veti rata de-a lungul falezei simbolul orasului, Turnul Alb, care are amenajat in interior un muzeu multimedia ce descrie istoria Salonicului. Turnul Alb este simbolul Salonicului si este marturia vie a tolerantei religioase de aici si a incercarilor de a reface greselile trecutului. In 1826 sultanul Mahmud al 2-lea a ordonat uciderea tuturor soldatilor crestini care fusesera trecuti la islamism fortat, pe motiv de lipsa de loialitate. In 1913, cand grecii au recastigat orasul Salonic au luat decizia de a vopsi in Alb turnul orasului ca semn al purificarii. Este unul dintre obiectivele obligatorii din Salonic si datorita privelistei asupra golfului pe care o ofera terasa turnului.
Va puteti incheia o zi obositoare si plina de lucruri interesante in zona amenajata a portului, unde, in vechile cladiri portuare a fost amenajat un Muzeu al Fotografiei, care merita sa fie vazut de cei pasionati de aceasta arta, dar si un restaurant foarte bun exact pe malul apei, Kitchen Bar. Savurati o salata cipriota sau una greceasca si admirati golful Thermaikos.
Cum mai este atmosfera in Grecia? starea de spirit a locuitorilor ? Eu plec in concediu pe insula Lefkada in mai putin de 1 luna si as fi fost curios sa aflu daca ai resimtit o stare de iritare sau nervozitate printre localnici vis-a-vis de incertitudinile in care se zbate tara.
Salut Razvan! Ai coborat in catacombele catedralei Sf. Dumitru? si acelea sunt frumoase…:)
Salonic mi-a placut si mie foarte mult, toata Grecia este superba…pacat ca se afla in aceasta situatie economica ingrata
(author)
@ Robert: turismul in Grecia nu este afectat, poti sa mergi linistit in concediu. Anul trecut Grecia a avut cel mai mare numar de turisti straini ever, in ciuda tuturor protestelor si problemelor economice.
@ Dragos: da, am coborat foarte putin pentru ca era mai tot inchis, insa am vazut ceva aproape de altar.
Chiar daca in ceea ce priveste turismul este cat de cat ok ( fata de ce probleme mari au ei in general), totusi anul asta o sa fie afectati mai mult decat anul trecut. In Germania a scazut binisor numarul de cereri de rezervare pentru Grecia.
E bine de luat in calcul un city-breack in acest oras, deoarece vad ca nu lipsesc bunatatile, locurile de vizitat si atmosfera mediteraniana…
Frumoasa viata in Salonic! Grecia este
speciala,atmosfera este de vacanta cam peste tot,insule de vis cu o apa superba,istorie,mancare buna,oameni relaxati,Dumnezeu i-a dat tot ce e mai bun si frumos.Pacat ca acum este intr-o situatie mai dificila.
Multumesc foarte mult… as vrea sa listez impresiile tale pentru ca voi ajunge anul acesta la Salonic… Pozele sunt extraordinare…
De corectat:
Moastele Sf Dimitrie cel Nou se gasesc la biserica sf Dimitrie din Salonic, acolo unde a si fost omorat sfantul….iar acestea nu vin niciodata in pelerinaj in Romania.
Cele de la catedrala din Bucuresti sunt ale sf. Dimitrie Basarabov…. Este deci cu totul altceva!!!