V-am mai povestit cu alta ocazie ca nu am incercat niciodata o croaziera pana anul acesta. Am mai cochetat eu cu ideea, iar anul trecut chiar am fost invitat la Venetia la lansarea unui vas de croaziera despre care am scris aici, insa niciodata pana anul acesta nu am stat mai multe zile pe vas in timp ce vasul merge.
Intotdeauna am considerat ca sunt prea activ pentru a ma inchide intr-o barca imensa cu alte sute de oameni despre care habar nu am cine sunt. In plus, ma gandeam mereu ca fiind pe un vas de croaziera nu o sa pot merge peste tot si nu pot explora asa cum imi doresc orasele in care ajung, ci va trebui sa ma limitez la niste excursii realizate de altii.
Pentru ca aveam o saptama intreaga in Miami si pentru ca am cautat si alte atractii in aceasta zona, am luat decizia de a merge intr-o croaziera de 4 zile in Bahamas, cu Norwegian Cruise Line, pe vasul Norwegian Sky. Cateva impresii despre croaziera am scris aici.
Pe cand eram la New York si mancam ceva in Grand Central Terminal, s-a intamplat sa impart masa cu niste turisti din Suedia, ceva mai in varsta, care acum locuiau in Florida. Intamplarea face ca ei sa fie designeri de interioare de vase de croaziera si mai mult, chiar ei realizasera interiorul pentru Norwegian Sky si m-au asigurat ca este o nava draguta si ca o sa imi placa. Asta ca sa vedeti cat de mica este lumea.
Aveam sa ridicam ancora pe 2 Ianuarie, la ora 17:00, astfel ca pana la ora 15:00, toata lumea trebuia sa fi facut check-in-ul si sa fie la bord. Cu o seara inainte mi-am facut check-in-ul online, ca la avion. Numarul cabinei il alesesem odata cu tipul cabinei, atunci cand am facut rezervarea croazierei, asa ca nu prea imi dau seama la ce mi-a folosit acest check-in online, mai ales ca nu am avut unde sa printez pass-ul. Asa ca la ghiseul de check-in mi s-au emis niste bilete noi si pe langa asta, mi-au facut poze si mi-au dat cheia de la camera, un card care pe langa faptul ca imi descuia usa de la camera si imi aprindea lumina, imi si platea cumparaturile de pe vas, de la suveniruri la excursii, urmand sa fie deduse de pe cartea mea de credit.
Si ca sa nu fiu laconic in explicatii, o sa intru putin in detalii pentru cei care nu au inteles prea bine ce am spus mai sus: in ziua in care aveam croaziera trebuia ca toata lumea sa fie la bordul vasului pana la ora 15. Toata lumea insemnand aproape 3000 de pasageri si 1000 de membri ai echipajului. Ca sa urci pe vas trebuie sa treci prin filtre de securitate ca la aeroport, iar dupa aceea ajungi in zona de check-in unde te inregistrezi, ti se face o fotografie si primesti un card de acces. Cu acel card aveam acces in camera, dar acelasi card era si boarding pass si aveam sa il folosesc de fiecare data cand in Bahamas urma sa cobor de pe vas (impreuna cu pasaportul), si tot acelasi card insemna si portofelul meu atata timp cat eram pe vas. Pentru ca pe un vas de croaziera nu umbli cu banii dupa tine, ci atunci cand urci pe vas trebuie sa prezinti si un card bancar care iti este scanat si se ataseaza electronic de cardul de acces pe vas. Apoi, orice cumparaturi faci pe vas, de la pasta de dinti si pana la bilete de bingo, parfumuri sau excursii la tarm, toate se platesc cu cardul pe care care il folosesti si ca sa intri in camera, urmand ca in ultima zi toti banii cheltuiti pe vas sa fie opriti din contul de card. Foarte inteligent si elegant, recunosc.
Bagajele mari le lasasem in prealabil la niste hamali in port care le-au atasat niste tag-uri cu numarul cabinei si da, mi-au adus bagajele la usa cabinei.
De cum am ajuns pe nava am fost siderat de cat de organizat este totul. Da, ca de obicei, aveam dupa mine vreo doi rucsaci si o sacosa care nu mai aveau loc in geanta mare si care imi cam dadeau bataie de cap avand in vedere ca am ajuns pe vas pe la ora 12:30 si pana la 14:15 camera nu era gata. Nicio problema, cei de pe vas pregatiesera o zona unde puteai lasa bagajele mai mici si pe care le puteai ridica cand cabina era gata.
Desi croaziera nu incepea oficial pana la ora 17:00, pentru cei care au ajuns mai devreme nu va imaginati ca nu era nimic pregatit. Erau doua restaurante deschise, unul italian cu paste si pizza, si un bufet cu de toate. Bauturile se platesc pe vas, cu exceptia apei plate, a ceaiului cald sau rece si a cafelei. Pentru cei ce considera ca nu pot trai cateva zile fara suc acidulat, cei de la Pepsi aveau o oferta. Pentru 26 de dolari pentru cele 4 zile de croaziera sau 7 dolari pe fiecare zi, iti puteai lua niste containere, ca niste termosuri mai mici, carora le puteai face refill de cate ori vrei cu Pepsi sau alte sucuri similare. Daca nu vroiai sa platesti atunci trebuia sa te limitezi la apa plata.
La ora 14:15 am luat in primire cabina care, desi micuta, avea absolut tot ceea ce iti trebuie, inclusiv un steward pe care il poti chema oricand daca ai nevoie de ceva. La ora 15:15 am fost la o prezentare a excursiilor optionale pe care le poti face din porturile unde ajunge vasul.
Fiecare croaziera trebuie sa aiba, inainte de a ridica ancora, un exercitiu de urgenta, exercitiu care a durat 10 minute si a inceput la ora 16:30. Fiecare card de acces in camera are cate o litera trecuta pe ea, litera care marcheaza locul unde se face adunarea in caz de urgenta. La locul cu pricina ti se explica cateva lucruri despre ce se poate intampla si ce trebuie sa faci in caz de urgenta.
Programul zilnic include evenimente, prezentari si spectacole pe intreaga durata a zilei, iar in fiecare seara primesti in casuta postala pe care o are fiecare cabina revista interna cu toate datele, excursiile optionale care pot fi facute a doua zi, starea vremii si alte informatii.
Am mai participat la o prezentare a oportunitatilor de cumparaturi din insulele pe care le vom vizita, deoarece zona Bahamas este foarte cautata de americani pentru achizitionarea de diamante de tot felul si de bijuterii in general. Fiind un paradis fiscal, multi americani merg in Bahamas special pentru a face cumparaturi, de la tigari si pana la diamante si bijuterii din aur sau ceasuri pe care platesc cu pana la o treime mai putin decat in SUA. De aceea, desi senzatia mea despre croaziere in general era ca pe vas ai sa gasesti in special oameni in varsta, ei bine, la aceasta croaziera in Bahamas majoritatea erau tineri, poate tocmai pentru ca acestia erau mai dornici de cumparaturi fara taxe.
Seara a fost un show de Rock’n Roll si bineinteles petrecere si muzica live. Oricum, a fost o zi extrem de plina pentru mine pentru ca nu e deloc usor sa cutreieri un vas care are 12 etaje si vreo 300 de metri pe fiecare etaj, iar eu, curios din fire, am luat schita vasului in mana si am plecat in vizita pe la cazino, pe la magazine, in restaurante, la piscine si salile de sport si prin toate locurile care mi se pareau interesante. Ca o prima zi pe un vas de croaziera am ramas surprins de ceea ce am vazut, dar si de faptul ca desi ma aflam pe partea cealalta a globului am auzit limba romana mai des decat ma asteptam, inca din prima zi gasind pe vas vreo 5 romani care lucrau acolo.
* Pentru ca plecarea intr-o astfel de croaziera este din Miami, nu uitati ca aveti nevoie de viza SUA.
norocosule!
Minunata calatorie si o adevarata lectie privind rganizarea
Eu am avut ocazia sa merg doar vreo 8 ore cu un feribot si tot mi s-a parut super.Ma gandesc cat de frumos a fost la tine, super!
Cred ca a fost o experienta minunata aceasta croaziera, de altfel ca si orice alta calatorie pe care ne-o relatezi si la care adaugi ca de obicei poze foarte „apetisante”……….
Razvan postarile devin usor usor un fel de „envy spots” combinat cu business stuff. Ar prinde bine si niste experiente mai pamantesti nu crezi ?
@ Adrian: trebuie sa scriu si de-astea ca sa ii impac pe toti cititorii. 🙂 o sa fie si postari „pamantesti” in saptamanile urmatoare, despre Austria, Franta, Grecia, Antalya.