fbpx
excursii-razvan-pascu

bai BadenCei care nu au citit de la inceput aceasta serie de articole pot sa gaseasca aici o introducere si informatii despre press-trip-ul la care am participat acum o luna in Austria, iar aici pot sa citeasca impresiile din prima zi, din regiunea denumita Wiener Alpen.

Astazi insa o sa va povestesc despre zona care mi-a placut cel mai mult si in care am gasit cele mai multe atractii pentru turisti : Wienerwald. Inainte de toate trebuie sa va spun ca regiunea Wienerwald e foarte aproape de Viena si include statiunile cu bai termale Baden bei Wien, Bad Voslau, Soos, Modling si Gumpoldskirchen, dar si paduri intinse care protejeaza zona. Localnicii numesc zona dintre Klosterneuburg si Baden drept „plamanii verzi”, pentru ca totul e doar padure, pe care daca o urmezi ajungi pana aproape de Viena.

O scurta amintire a istoriei regiunii trebuie sa inceapa cu anul 1002, cand imparatul german Heinrich II i-a daruit lui Heinrich von Babenberg regiunea dintre Triesting si Liesing, iar in 1276, cand familia Habsburg a venit la putere, a intrat in posesia Padurii Vieneze. In timpul domniei lui Leopold I, in partea interioara a Padurii Vieneze s-a format orasul Klausen-Leopoldsdorf, iar pentru ca in anii 1900 o mare parte a padurii fusese defrisata, Josef Schoffel a inceput o campanie impotriva defrisarilor. Acum zona este declarata de UNESCO parc al biosferei. Mari artisti precum Mozart, Schubert, Beethoven sau Kafka si-au gasit in aceasta zona sursa de inspiratie.

Regiunea Wienerwald ofera turistilor in special ape termale in statiuni precum Bad Voslau sau in orasele mici precum Baden. Zona este apreciata de turisti si pentru manastiri, cele mai cunoscute fiind manastirea Klosterneuburg (cu Altarul Verduner, una dintre cele mai frumoase opere de arta din Austria), manastirea Klein Mariazell, manastirea carteziana Mauerbach, manastirea Heiligenkreuz (un amestec intre 2 tipuri de arhitectura din evul mediu, cel roman si cel gotic) si manastirea carmelitelor Mayerling (fosta resedinta de vanatoare a printului Rudolf).

Mancare in Wienerwald

mancare Austria

mancare Austria

mancare Austria

De cazat ne-am cazat la Hotel Schloss Weikersdorf Residenz&SPA in oraselul Baden bei Wien. Hotelul este construit ca o extensie a unui castel, iar turul pe care l-am facut prin castel a fost cu adevarat impresionant, dupa cum puteti vedea in fotografii.

Hotel Schloss Weikersdorf Residenz&SPA

Hotel Schloss Weikersdorf Residenz&SPA

Hotel Schloss Weikersdorf Residenz&SPA

Hotel Schloss Weikersdorf Residenz&SPA

Hotel Schloss Weikersdorf Residenz&SPA

Hotel Schloss Weikersdorf Residenz&SPA

Hotel Schloss Weikersdorf Residenz&SPA

Hotel Schloss Weikersdorf Residenz&SPA

Am continuat apoi cu o plimbare prin Baden insotiti de un ghid turistic care ne-a prezentat istoria orasului si cele mai importante locuri de vizitat, plimbare urmata apoi de o degustare de vinuri la un magazin specializat din oras.

Cea mai tare amintire din aceste locuri este insa legata de cina pe care am luat-o la restaurantul cazinoului din Baden. Mancarea absolut speciala, sampania si faptul ca la sfarsitul mesei am primit cateva jetoane pentru a ne incerca norocul in cazino a fost o experienta deosebita. Desi mai vizitasem un cazino acum vreo 2 ani (cel mai mare cazino din lume, The Venetian din Macao, Asia, despre care am scris aici) nu am mai castigat niciodata nimic. De data asta, insa, am mers direct la ruleta unde mi-am incercat norocul atat pe numere, cat mai ales pe culori (rosu sau negru). La culori ai practic 50% sanse de castig si se pare ca norocul a fost de partea mea, intrucat desi pariam sume mici (5 sau 10 euro), am ajuns repede la 90 de euro pe care fetele cu care eram m-au „obligat” sa ii scot, amintindu-mi ca banii se fac greu si din munca multa, asa ca nu are rost sa imi fortez norocul. „

Oricum, experienta in sine a fost deosebita, cazinoul din Baden fiind al doilea din Europa ca marime, dupa cel din Lisabona. Se pariau sume mari acolo, oamenii aruncau cu sutele de euro si desi nu e chiar stilul meu, o experienta ca asta nu strica niciodata, iar daca ajungeti in zona va recomand o vizita la cazino. Atentie : barbatii trebuie sa fie imbracati la costum, iar daca nu au costum pot inchiria de la receptie un sacou cu 42 de euro, urmand ca la plecare sa primeasca inapoi 40 de euro.

cazino Baden

Mancare la restaurantul cazinoului din Baden

mancare Austria

mancare Austria

mancare Austria

mancare Austria

mancare Austria

In Baden se ajunge foarte usor de la Viena pentru ca orasul se afla la doar 26 de km departare. Exista autobuze, trenuri (40 de minute de calatorie) si chiar un tramvai care circula de la Viena la Baden, plecarea fiind la fiecare 15 minute din fata Operei din Viena.

Candva resedinta imperiala de vara, orasul Baden ofera in special wellness de calitate. In anii 1800 imparatul isi petrecerea aici verile, apreciind foarte mult calitatile izvoarelor termale si apelor sulfuroase. Peste 4 milioane de litri de apa termala sulfuroasa naturala la o temperatura de la 32 pana la 36 grade Celsius izvorasc zilnic din cele 14 izvoare termale sulfuroase naturale din Baden. Pentru cei care vin doar o zi la Baden si nu au cum sa se cazeze peste noapte in hotelurile cu SPA-uri exista si strandul cu bai termale (Termele Romane), acoperit, unul dintre cele mai mari centre wellness ale Austriei. Gasiti aici saune finlandeze, bai de aburi cu aromaterapie, o sauna bio, un tepidarium si o baie de aburi otomana.

bai Baden

bai Baden

Daca ajungeti in zona si vreti sa incercati mancaruri traditionale atunci trebuie sa intrebati de mancaruri care sa contina leurda, vanat, fructe de padure, ciuperci sau carnea de vita provenind de la bovinele care pasc iarba sanatoasa a unui parc national protejat de UNESCO – „Parcul biosferei Wienerwald” (105.000 de hectare care se intind in 51 de comunitati din Austria Inferioara si 7 cartiere ale Vienei).

Beethoven a compus la Baden multe lucrari, iar ceea ce spunea despre acest orasel era „In viata mea nu as fi crezut ca as putea fi atat de lenes cum sunt aici”, pentru ca despre asta este vorba in acest oras de provincie si in general prin toata zona Wienerwald – relaxare totala, mult bun gust si o mare calitate a serviciului turistic.

Baden

Baden

Cei interesati de un concediu sau un weekend-break in zona Wienerwald pot arunca o privire pe aceasta oferta. 2 nopti de cazare cu mic dejun, sampanie si trandafiri in camera la sosire, 1 masaj si o intrare la baile termale coasta 149 euro/persoana/pachet.

9 comentarii

  1. 13.01.2012 la 09:51

    Foarte interesant ! Articolul tău mi-a deschis ochii. Deși știam despre Baden, habar n-aveam că e atât de aproape de Viena. Am fost acolo prin septembrie și acum îmi pare rău că nu am știut. Când alergi ca un năuc să vezi toate cele în câteva zile, un răgaz pentru un răsfăț la spa e foarte bine venit.

  2. rizica
    13.01.2012 la 10:59

    O oaza de relaxare super descriere…

  3. Stanciu Oana
    13.01.2012 la 14:07

    oficial te invidiez….:D

  4. Razvan Pascu
    (author)
    13.01.2012 la 14:57

    @ Oana: oficial iti spun ca nu ai de ce. nu fac nimic din ce altii nu ar putea face.

  5. 13.01.2012 la 16:59

    Foarte interesant articolul,imi planuiesc si eu o excursie in Viena si imprejurimi pe la sfarsitul lunii martie. Pozele si descrierea ta m-au convins si mai mult sa vizitez zona, cu siguranta o sa-mi rezerv cel putin o zi si pentru spa- rasfat total!

  6. Alexandra
    13.01.2012 la 18:54

    Inca o zona care promite multe, in special relaxare si aer curat, de care nu am auzit niciodata pana acum, desi am trecut prin, sau pe langa Viena de zeci de ori. De asta imi place mie blogul tau, Razvan, intotdeauna aflu lucruri noi, cu adevarat noi si nu ma plictisesc niciodata! Multumesc si pentru acest articol!

  7. Romas Aniko
    12.07.2013 la 16:01

    Distractii cam scumpe pentru romanul de rand, totusi.

    Ideea mea sa vizitez ( vara viitoare , sper) aceste locuri cu familia ar fi:
    Sa stam cazati o saptamana in Ungaria la Sopron sau la Neusiedler See unde se gaseste cazare la 25 euro/camera pe noapte cu mic dejun si sa vizitam de aici Padurea Vieneza si putin din Alpii Vienezi .
    Cu cardul Niederosterreich-card (care costa 130 de euro pentru 2 adulti si un copil de peste 6 ani) se poate vizita cu el cele mai importate obiective turistice din zona, si se poate intra inclusiv la baile termale din zona, (o singura data la fiecare ce-i drept), se poate urca cu trenul, si cu telecabina pe cele mai inalte varfuri din Alpii Vienezi. Cardul e valabil aproape un an de zile pana la 1 aprilie, deci ( fiind de langa Timisoara) ne mai putem intoarce pentru un week-end sa vedem si Viena, in primul rand obiecivele incluse pe acest card.
    Totusi mai caut cazare si in Austria sa fim mai aproape de aceste obiective daca stie cineva o cazare acceptabila ca si pret putin mai jos de Baden
    ( nu vreau sa merg pana la Viena avand copii mici ) v-as fi recunoscatoare.

  8. Stela
    03.09.2019 la 17:09

    Vreau sa merg in Austria la bai termale cu apa calda din pămînt undeva mai retras la munte sa nu fie aglomerat poate m-a ajuta cineva va multumesc

  9. Stela
    03.09.2019 la 17:12

    Vreau un hotel cu bai termale la munte in Austria zona mai retrasa nu aglomerație poate îmi recomanda cineva

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]