Islanda este o tara despre care nu se stiu prea multe in Romania, iar romanii inca nu au ajuns sa fie foarte prezenti pe acolo. Zborurile low-cost lipsesc, existand insa posibilitatea de a zbura la Reykjavik via o capitala europeana importanta.
Daca despre natura, peisaje, gheizere, lagune, plaje, fiorduri, Soarele de la miezul noptii sau lacurile din Islanda nu se stiu prea multe, exista insa un singur lucru pe care il stie toata lumea care aude de Islanda: ca e scump.
Asa ca in articolul de astazi va spun cum se zboara in Islanda, unde dormiti, cum va deplasati pe insula, ce mancati si cat costa Islanda. Si cateva ponturi pentru o calatorie la preturi rezonabile. Cu ce zburam?
Doua companii mari au zboruri frecvente catre Islanda: Iceland Express si IcelandAir. Dintre cele doua, eu am ales-o pe prima. IcelandAir are o optiune interesanta pentru calatorii cu escala in Islanda, si anume de a face escala de mai multe zile, fara sa platesti suplimentar. De ex, daca vrei sa zbori spre US si mergi cu IcelandAir, te poti bucura si de o zi in Laguna Albastra sau de 5 zile in Reykjavik si imprejurimi. Eu am zburat cu Iceland Express pentru ca a fost mai ieftin, dar nu semnificativ. Pretul minim pe care l-am vazut pe site-ul lor a fost de 51euro/segment de zbor/pasager. Am ales sa schimb in Londra, pentru ca din Londra se zboara zilnic spre Islanda. Din alte orase europene se zboara saptamanal sau sezonier.
Cu ce ne deplasam prin Islanda?
Cel mai usor, cu masina. Islanda e o tara care merita vizitata pe ring in stilul self-driving tour. Ring e strada lor cu numarul 1, care pleaca din Reykjavik si inconjoara insula. Asadar, se cere inchirierea unei masini. Aici, fiecare dupa indemanare si buzunar poate alege orice masina. Costul unei masini de clasa mini (Chevrolet Spark, Kia Picanto, Hiunday Gets) pentru 10 zile a fost 300 euro; dar un jeep ajunge si intrece mia de euro la aceeasi perioada de timp. La asta, am adaugat asigurarea full, 150 euro, adica 15 euro/zi. Se mai adauga si GPS, daca patiti ca mine si va treziti ca nu aveti harta Islandei pe GPS-ul din dotare. Deci cost masina = 450 euro. Numarul total de kilometri a fost in jur de 3000 km, deci la un consum mediu de 5l/100km, costul benzinei a fost aproximativ 250 euro. Deci transport = 700 euro. Impartit la numarul de persoane, presupunand ca nu mergeti singuri.
Unde dormim?
Pretul unui pat la un hostel e de aproximativ 20e/noapte/pers. Pretul la un camping e de aproximativ 6e/noapte/pers. Ambele arata grozav si le recomand cu incredere. Nu stiu preturi de hotel, intuiesc ca sunt scumpe. Hotelurile se gasesc doar in marile orase, iar daca va doriti un tur intreg al insulei, ar fi de luat in considerare innoptarea fie in camping, fie in hostel, fie la o ferma. Eu am ales de asta data varianta de camping si nu imi pare rau. Un camping in Islanda presuspune sa ai camera de baie cu dus si WC. Daca campingul e din cele mai noi, poate avea sala de mese, o bucatarie utilata in care poti face un ceai, incalzi ceva la microunde, etc. Am stat intr-un camping care avea inclusiv wireless. La absolut toate se poate plati cu cardul. Nu e necesara vreo rezervare in avans, pur si simplu, campati si gasiti informatiile/regulile campingului afisate. De obicei vine cineva sa verifice campingul seara si dimineata si atunci se plateste. Am fost uimita sa constat ca aceste campinguri sunt locuri aglomerate, in tot pustiul general al tarii.
Ce mancam?
Islandezii sunt mare consumatori de Cola si de junk food, influentati fiind de americani. Veti intalni celebrul hot dog mai peste tot. O supa costa in jur de 10 euro, alaturi de care se ofera paine si unt. Un meniu mai sofisticat la un restaurant, alaturi de care se asezoneaza un pahar de vin poate conduce catre 35euro/persoana. Supermarketuri se gasesc pe drum, iar preturile nu le depasesc pe cele dintr-un supermarket autohton. Cu 20-30 euro, ai un cos destul de plin de fructe, legume, dulciuri si alte chestii de rontait. Islandezii au si o gama de mancaruri interesante de incercat, cum ar fi balenele, rechinul putrezit, dulciurile nordice, homarii, heringul. In masura posibilitatilor, le recomand pe toate.
Ce mai costa in Islanda?
Intrarile la diverse muzee, in jur de 5 euro de persoana. Nu sunt multe muzee in Islanda, iar absolut toate atractiile naturale nu sunt cu intrari. Laguna Albastra costa 35 euro/persoana, o intrare la laguna de nord de pe malul lacului Myvatn costa 15euro/pers. Costa tururile de vazut balene, puffini sau altele specializate cu ATV, Jeep, snorkelling si orice va mai trece prin cap. Astea pot fi scumpe si fac parte cumva din scumpeturile Islandei. Pentru un tur de vazut balene si puffini, am dat 70e/persoana. Altfel, daca stati in Reykjavik si nu va inchiriati masina, excursiile de o zi care va duc la diverse atractii costa.
Ce e de vazut intr-un tur islandez?
Daca as imparti pe zile mi-ar iesi cam asa:
1. Laguna Albastra
2. Triunghiul de Aur: Geiser, cascada Gullfoss si satul Thingller.
3. Plajele negre de la Vik si Laguna de gheata
4. Hofn, Fiordurile de est, precum si o experienta culinara
5. Lacul Myvatn, plimbarile prin campurile de lava, laguna de nord
6. Husavik, capitala balenelor. Oprire in Akurery, al doilea „mare” oras islandez dupa Reykjavik.
7. Siglufjord – un sat pescaresc autentic, extrem de frumos.
8. Fiordurile de vest, plajele cu nisip rosu, coasta de puffini
9. Reykjavik
10. Midnight sun
*Guest-post (text si foto) de Liliana
Informatii utile si bine documentate, ms frumos…;)
Superb. Superb de două ori.
Prima dată am crezut că ai facut un city-break Reykjavik așa din scurt, țac-pac! 🙂
Dacă te interesează Islanda în viitor, vorbim.
foarte util si fain!
Salut
Interesant acolo. Spune-mi te rog, nu am inteles din articol, ai fost deja acolo sau iti propui?
Am vazut acum ca e un guest post 🙂
Adevarul este ca oamenii lipsesc cu desavarsire din peisaj…Tocmai asta face Islanda speciala, prin naturaletea proprie..
Islanda e o tara cam pustie, oameni sunt putini, ceva aglomeratie doar in capitala. In rest, asezari de cateva case, nu mai mult!
@Razvan, o sa-ti cer drepturi de autor ca ti-ai insusit fotografiile …
Pentru unii dintre noi, informatiile – foarte bine structurate si utile – ne-ar putea folosi doar pentru asa- numitele ” calatorii pe harta” din vremurile de mult apuse. Un reprezentant a unei agentii de turism, la insistentele mele pentru un traseu mai putin sigur, mi-a replicat : Noi va garantam ca va ducem acolo, nu si intoarcerea. La banii nostri, e garantata sosirea in Islanda… Dar cu sfaturile dv., am putea sa ne si intoarcem, chiar multumiti…
Nu prea inteleg cum a putut zice asa ceva un reprezentant de agentie de turism … Asta e culmea culmilor!
Ca un ps. costurile le-am injumatatit fata de cat costa un tur similar cu o agentie de turism, ba chiar mai mult de atat 🙂
Era mai frumos articolul cu poze. Dimineata am intrat l-am privit in fuga , dar abia acum am avut timp sa il savurez. Insa s-a schimbat viziunea din cauza lipsei pozelor. Liliana multumim ca ai stricat frumosul.
Nu am stricat cu nimic articolul. Pozele vor aparea cat de curand, cand reuseste Razvan sa le uploadeze.
Pana rezolva Razvan, uite aici fotografiile:
http://placerea-de-a-calatori.blogspot.com/2011/07/cireasa-de-pe-tortul-europei.html
Liliana, eu am o alta versiune a Islandei. Nu vreau sa te corectez excesiv, doar sa fac cateva precizari. Ma bucur ca ati postat acest articol.
Intr-adevar, este scump sa ajungi in Islanda si traiul de acolo este de asemenea scump, asemanator cu cel din Suedia (multa lume nu stie ca in 2007 Islanda a fost ‘most liveable country in the world’).
Iceland Express este compania low-cost a Islandei, iar 51 euro/segment de zbor/pasager e foarte putin. E mai scump sa ajungi din Romania in Londra.
Islandezii sunt mari fani ai automobilelor, defapt ei au cea mai mare rata de automobile per cap de locuitor din Europa. Dar asta nu inseamna ca masina e singurul mijloc de transport. Tot islandezii au cea mai mare rata de aeroporturi raportata la populatie, nu mai putin de 61 operationale. Ei circula cu avionul (de mici dimensiuni), asa cum circulam noi cu masina pe distante de 50 pana la 500 km.
Mancarea este foarte scumpa in Islanda. Anul trecut cea mai ieftina ciorba la un restaurant ‘low-cost’ era 12 euro, adica aproape 50 de lei – o ciorba! De aceea Islandezii mananca des la fast-food, pentru ca majoritatea doar asta isi permit. Motivul il reprezinta dificultatile cu care companiile din Islanda isi aduc legume/fructe/carne din Europa. Ei isi produc abea 20% din ce mananca. Fructe si legume gasesti foarte putine, si doar cele strict necesare. Exista perioade in care, de exemplu, nu gasesti morcovi pe toata insula timp de 2 luni (anul trecut a fost asa). Lucrul care trebuie incercat neaparat pe insula este skyr, un fel de inghetata din iaurt – e fantastic de buna si nu este scumpa.
Intrarea la toate muzeele (cel putin din Reykjavik) este gratuita! Si sunt de neratat. Muzeul de arta are trei locatii, iar in cea centrala este o superba cafenea destinata studentilor (affordable).
De neratat in Islanda sunt satele (comunitatile) rasfirate de-alungul tarmului. Daca mergeti cu masina pe Ring, ori treceti prin ele, ori pe la 5-10 km de ele. Absolut fiecare oras, comuna, sat din Islanda are piscina, iar majoritatea le au deschise publicului. Intrarea la piscinele din comunitatile mici nu e mai scumpa de 5 euro, iar in timpul saptamanii de obicei este gratuita. Islanda are cele mai multe piscine per cap de locuitor din lume.
Ca destinatii, recomand cu caldura Ísafjörður si Vestmannaeyjar (unde se poate ajunge cu feribotul-20Euro sau cu avionul-40Euro).
Atmosfera din Islanda e superba si foarte omeneasca. Merita cel putin vizitata!
(author)
@ Mihai Cristea: saptamana viitoare ma mai eliberez cu treaba. poate ne intalnim.
@ Daniel: am avut o problema de re-upload cu WordPress. acum am urcat din nou pozele.
Ma bucur ca ai rezolvat! Multumesc.
Excelent articolul!
Razvan, in ce perioada a anului e recomandat sa mergem in Islanda?
Scump, Domnule, scump! Dar frumos! Pentru mine doar sa citesc si sa privesc pozele! E bine si asa, zic eu!
transport in comun nu exista?
fain!
(author)
@ Florian: vara e cel mai bine.
@Vasi, multumesc de completari, sunt mereu binevenite si alte experiente si alti ochi care privesc acelasi lucru din alta perspectiva.
@Florian, si eu subscriu la ce zice Razvan. Vara, pentru ca e lumina mai tot timpul.
@Adina, exista si transport in comun, dar nu l-am folosit. N-as vorbi din experienta proprie si mi-e teama sa nu gresesc dand vreun sfat.
Eu chiar maine as pleca 1 saptamana in Islanda! Asa cum ai descris-o tu si vazand si pozele care spun mai mult decat 1000 de cuvinte…m-am decis si voi incerca sa ajung cumva acolo. Informatii precise am, doar banii mai lipsesc dar voi strange cativa si o voi lua din loc spre zone mai reci…poate peste 2 ani! Felicitari Razvan! Ai un blog super!
Preturile de la muzee nu difera fata de alte tari europene si nu numai.
Mi-a placut mult articolul acesta!
Dar mi se pare, intr-adevar, groaznic de scump totul!
Cand te gandesti ca doar transportul intern ajunge sa fie mai mult decat pretul avionului (banuiesc, cel putin), iar o supa 10 euro… Si eu care ziceam ca in Venetia e mancarea scumpa :))
Mi se pare ff interesanta ideea cu escala prelungita si ca nu trebuie sa platesti extra pentru asta. E o solutie ideala pentru un mini city-break incorporat excursiei principale.
Si descrierea locatiei m-a cucerit, sper sa ajung si eu la un moment dat acolo!
Buna, am citit intreg articolul si va multumesc ca ati postat.O singura intrebare as avea si eu.Spuneti-mi va rog cum as putea pleca in Islanda, ma refer cu ce companie aeriana si din ce aeroport.Multumesc !
(author)
@ Nixdorf: esti sigur ca ai citit tot articolul? 🙂
da, am citit tot articolul.am vazut companiile aeriene, Iceland express si iceland air dar eu as vrea sa stiu exact de unde din Romania se poate decola si cam cat costa un bilet spre Islanda.Multumesc
salut,
foarte bun articolul si util, nu am gasit foarte multe informatii depsre un sejur in islanda, cert este ca in vara sunt sanse mari sa fac impreuna cu prietenii o ”tura” la care visez de multi ani :).
Te-as ruga mult, daca poti sa imi spui, perioada in care este vizibila aureola in toata splendoarea ei.
noi ne-am gandit sa mergem in luna mai-iunie, avem sanse sa prindem acest fenomen?!
multumesc,
(author)
@ dragos: aurora se vede bine in iarna, http://www.discover-the-world.co.uk/en/special-interest/northern-lights.html
da de munca nu se gaseste nimic pe acolo ??
ce stii despre scoli si dak as putea munci acolo? cat as putea rezista cu 2 minori acolo? cat m-ar costa dak -as parasi ro de tot?
islanda e frumoasa eu am fost acolo mia placut enorm de mult islanda mas intoarce cu mare placere acolo daca as stiii ca in momentul de fata economia este cit de cit pusa pe picioare acolo islanda a fost lovita din plin de criza economica asa ca ce ce vor sa mearga in islanda le recomand cu caldura si omanei sin de treaba acolo
mona poti sa muncesti acolo si scolile sint aceptabile acolo faza proasta ca nu sitn prea multi romani acolo mai multi sint polonezi si ceva americani in rest e ok
Am petrecut sase zile in Islanda, intre 11 si 17 ianuarie. Fata de articol, as vrea doar sa amintesc faptul ca acum exista curse low-cost de la Londra (Luton) – compania EasyJet. Am vazut Aurora, am facut tururile conventionale (fara aventuri extraordinare) din Reykjavik si a fost excelent. O mentiune speciala pentru lacul Kleifarvatn – am ajuns acolo pe un drum despre care ghidul spunea ca nu e deschis decat doua zile pe saptamana. A fost superb. In alta ordine de idie, am avut placuta surpriza ca in magazinul de suverniruri de langa cascada Gulfoss sa fim serviti de un roman. Din pacate, nu am putut sta mult de vorba – pleca autocarul. In ceea ce priveste perioada cea mai buna pentru Aurora, imi este foarte greu sa recomand perioada. Noi nu aveam la indemana varianta martie, asa ca am ales ianuarie. Doar in doua din cele sase zile s-au organizat tururile, dar pe 13 am avut parte de o priveliste minunata.
Am fost acolo acum catziva ani, inainte de 2000, pe cand nu eram inca in UE shi nici in NATO… Icelanda avea pe atunci al 4-lea nivel de trai din Europa, dupa Germania, Anglia shi Elvetzia… am fost incantat de locul shi oamenii shi timpul pe care l-am prins… abea ashtept sa revad acele locuri shi voi face tot posibilul sa ma reintorc…
salut, as vrea sa imi spui daca este posibil din ce porturi se pleaca in islanda, daca vreau sa merg cu motorul.www.timisoara-adventure.ro
salut, as vrea sa imi spui daca este posibil din ce porturi se pleaca in islanda, daca vreau sa merg cu motorul.
salutare tuturor,
locuiesc in Islanda de 11 ani si pot spune fara nici o retinere ca este tara adoptiva.multe sunt adevarate in cele de mai sus,dar foarte multe nestiute,cum este si normal.ceea ce m-a deranjat a fost un comentariu de mai sus,unde cineva spune ca islandezii mananca la fast food pt ca atat isi permit:))).e rasu-plansu oarecum,rad de nestiinta celui care a spus asa ceva si il plang in acelasi timp.
bine spune cineva in alt comentariu ca este tara cu cele mai multe masini pe cap de locuitor(2-3) la o familie,si sa fiti siguri ca absolut orice islandez isi permite sa manance orice,inclusiv cei asistati social(sunt si putori care nu vor sa munceasca),sistemul social este f bine pus la punct si nu esti lasat de izbeliste,fie ca vrei sau nu sa muncesti,fie ca ai sau nu ai de munca.este o tara foarte”cuminte”(cu tineretul e un pic mai dificil,le plac mult prafurile si amsterdamul e aproape).viata este un pic mai scumpa dar si salariile sunt pe masura.a fost prima tara lovita de criza in 2008,cand s-a prabusit sistemul bancar si mare parte din englezi si olandezi,inclusiv politia britanica,isi pastrau economiile in bancile respective,dobanda fiind f buna.astfel s-a ajuns la un razboi diplomatic,cei pagubiti vrand banii inapoi.Islanda prin referendum a spus NU,deoarece cand le-a fost bine si luau dobanzi grase le era bine.si NU ramas! s-a votat in parlament sa nu se plateasca(icesave se numeste)si vor aduce economia la nivelul de dinainte de criza ,cel putin la nivel declarativ.personal stiu sigur ca asa va fi.daca cineva doreste mai multe informatii,ma poate contacta la email vasile_isl@yahoo.com.
ps:nu stiu de unde ai luat tu icelandexpress la pretul asta,dar stiu sigur ca din romania pana aici nu ajungi sub nici o forma fara cel putin 600 de euro biletul/pers.(no offense).
dragos,despre ce motor vorbesti omule:))) ai grija ca am senzatia ca ,confunzi iSlanda cu iRlanda.aici ajungi doar cu avionul.se poate si cu masina,iei frumusel bacul din danemarca sau norvegia,faci o escala in insulele feroe si in final ajungi in islanda.este insula in atlanticul de nord,intre europa si america de nord.
am luat bilete de aion prin LUFTHANSA pentru iulie 2014 – 296E – urmeaza 5 zile in islanda – in fiecare zi imi imbunatatesc programul – de abia astept! – cautati si voi , inca mai sunt bilete la pretul asta!
buna ziua , daca ma puteti ajuta cu o informatie despre feribotul din Danemarca spre Islanda, mai exact cat costa de persoana si o masina . pe toate siteurile bag data absolut tot dar nu imi da nici un pret. sunt curios daca ar fi mai ieftin by car sau cu avionul. multumesc mult
Minti de stingi! In principiu pentru ca nu ai fost acolo.Ai citit pe net si ai umflat preturile! Ring-ul road-ul are 1300 km conform wikipedia + eventuale ocoluri 1500 km, unde ai facut tu 3000 de km???????
Ca si low-cost spre Islanda, a aparut intre timp si EasyJet din Londra
Cazarile la guesthouse-uri rezonabile sunt maxim 30 Euro/pers/noapte, conform booking.com
Ai uitat din recomandarea de tur sa treci cascadele din Islanda, care fac deliciul tuturor turistilor, din nou, pentru ca n-ai fost.
buna ziua ! cine e mai in tema sa mi raspunda daca sunt si zboruri directe, cum e vremea la sf de august inceput de septembrie si daca a vazut cineva puffini ??? multumesc mult, o zi superba da doresc !!!
Peisaje superbe si informatii foarte utile in articol. Islanda merita vizitata.
daca este cineva informat cu adevarat cat costa feribotul din danemarca cu autoturismul pana in islanda multumesc
E o tara superba si se stie putin despre ea. Dar cum e cu un loc de munca pentru Romania. Stie cineva?
E o tara superba si se stie putin despre ea. Dar cum e cu un loc de munca pentru Romani. Stie cineva?
E o tara superba si se stie putin despre ea. Dar cum e cu un loc de munca pentru Romani. Stie cineva?
Ei nu sunt in Ue.
Sal ma numesc ionut si as vrea sa stiu daca se poate ajunge in luna februarie cu vaporul si din norvegia de unde se ia vaporul
Am găsit de munca în islanda
Am găsit de munca în Islanda 2400 euro pe luna bani în mana
Am contract de munca pt 6 luni în Islanda. Februarie – Iulie. N st ce să fac. Eu lucrez în Olanda la Aeroportul Schiphol din Amsterdam. Câștig bine și aici. În Islanda voi lua cu 700 € mai mult /lună. Dar, când am citit peste tot cât de scumpă e viața, parcă m-am sucit. Mai am 3 zile să mă decid.
Buna ziua,
As vrea sa merg cu rulota.
Stiti daca exista campinguri pt. rulote,?
Daca da la ce pret ?
Este posibil sa inchiriezi rulota direct din Islanda?
Multumesc,
Anca Talasman