Cei mai atenti dintre voi sigur au observat bannerul mare din partea dreapta a blogului. Este o campanie lansata de Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor in parteneriat cu prietenii mei de la EuropaFM prin care se doreste constientizarea romanilor in ceea ce priveste asigurarile de calatorie. De asemenea, in ziarul Libertatea de astazi gasiti un pliant referitor la aceasta campanie.
Desi tot mai multi romani decid sa isi petreaca vacanta in strainatate, doar o mica parte dintre ei isi incheie asigurarea medicala de calatorie. Prin aceasta campanie, peste un milion de romani vor afla mai multe despre rolul asigurarilor medicale de calatorie in strainatate, dar si ce au de facut atunci cand au probleme de sanatate si nu se afla in tara.
Alaturi de EuropaFM, Wall-street.ro, TVR Info, Romania Libera si 9am.ro, blogul meu este partener media al acestei campanii care dureaza o saptamana si presupune impartirea a 1 milion de pliante prin tara, spoturi pe radio si emisiuni pe TV, ori materiale informative pe site-urile partenere.
Am decis sa sustin aceasta campanie din 2 motive:
1. Lucrez in domeniul financiar si inteleg importanta oricarui tip de asigurare (de viata, de calatorie, pentru locuinte, RCA, CASCO, pensie suplimentara, etc.). Am in permanenta toate aceste tipuri de asigurari platite la zi, iar asigurarile de orice fel sunt o prioritate pentru mine tocmai pentru ca ma scapa (cel putin mental) de orice grija suplimentara.
2. Calatoresc destul de mult, iar acest blog imi este martor. Nu pot sa nu ma gandesc la situatiile mai putin placute care pot aparea de fiecare data intr-o calatorie. Nu s-a intamplat niciodata in ultimii ani sa plec din tara si sa nu am asigurare de calatorie, mai ales ca pretul unei astfel de asigurari nu depaseste 20-30 RON pentru o calatorie de pana la 7 zile in Europa. Cred ca cel mai mult am platit in jur de 80 RON/persoana cand am fost plecat 25 de zile in America de Sud, asigurare care includea si pierderea bagajelor, lucru foarte important mai ales atunci cand traseul tau implica si schimbarea avionului.
Si mai e un lucru: tinand cont ca orice vacanta costa cateva sute de euro, cred ca inca 5-10 euro nu mai conteaza atunci cand vrei sa pleci linistit intr-o calatorie si sa iti asiguri inclusiv familia ca daca ti se intampla ceva prin strainatate ei nu vor trebui sa plateasca si nu va fi un chin pentru ei neatentia ta.
Sfatul meu este sa incercati sa ganditi mereu in perspectiva si sa alegeti varianta care implica cele mai putine complicatii, iar asigurarea de calatorie cred ca nu ar trebui sa ii lipseasca niciunui om responsabil atunci cand pleaca din tara.
Mai multe detalii despre aceasta campanie puteti afla de aici.
De asemenea, puteti descarca de aici un ghid foarte util pentru cei care vor sa stie ce au de facut atunci cand au o asigurare de calatorie si li se intampla ceva in strainatate.
Eu va doresc sincer tuturor sa nu aveti niciodata probleme in calatorii si ca banii pe care ii platiti pe o asigurare de calatorie sa fie mereu „pierduti”. Nu va doresc sa beneficiati vreodata de avantajele acestei asigurari, insa e tare bine sa o aveti facuta de fiecare data cand plecati pe undeva.
Sfatul meu e sa nu, ca e inutil. Asigurarea de sanatate e una, dar de calatorie cam cu totul altceva. De cate ori am intrebat la marile firme de asigurari, nimeni nu-ti asigura electronicele si nici produse de lux (verigheta). In final, descriind bagajul, ei mi-ar fi asigurat 5 tricouri. Deci, la ce bun? Cand citesti cele x pagini, iti dai seama ca nu e deloc ceea ce iti doresti.
(author)
@ Liliana: ce pot sa spun….asa gandeste majoritatea romanilor, din pacate. Romanii isi asigura casele si masinile (in special masinile), dar viata nu si-o asigura. Pentru ei este mai importanta masina. Tu nu vrei sa iti asiguri viata pt ca nu iti asigura si verigheta….ce pot sa spun…..e o chestiune de alegere. Eu iti doresc sa nu ai niciodata nevoie ca sa nu iti para rau apoi!
Nope, nu aurul era problema, ci laptopul, aparatul de fotografiat, etc. Se intampla ca astea insumate sa fie o oarecare suma.
Nu era vorba de asigurare de viata, ci de calatorie. Aia de viata e altceva, ca si aia de sanatate, am si zis la inceput.
Despre masina, alegerea fiecaruia ce si cum asigura, dar in principiu stim cum functioneaza service-urile, toti ne-am lovit de asta mai devreme sau mai tarziu. Nu masina in sine e asigurata ci banii tai, in caz ca esti responsabil de vreun accident. Ca pariez ca intre viata si moarte, nu te intereseaza o tabla pe care o zgarii.
Asigurarile care sunt in RO nu sunt la acelasi nivel cu cel european si lasa mult de dorit. Eu n-am auzit pe nimeni patit si multumit.
poate ai tu idee sa-mi explici mai clar:
anul trecut cind am plecat intr-o calatorie organizata cu autocarul am cerut la agentia de turism sa-mi faca o asigurare storno (in caz ca apare vreo urgenta si nu mai pot pleca) dar ei mi-au facut o asigurare complexa in care ziceau ca intra si storno si medicala; tu crezi ca e corect? oare storno nu e separat si cea medicala sparat? ca sa stiu pe viitor… ca cei de la agentia respectiva mi s-au parut cam nesiguri cind i-am intrebat de storno
Storno e pt anularea excursiei, sa iti poti recupera banii sau avansul platit agentiei.
Medicala e medicala.
Sunt doua chestii diferite.
(author)
@ Liliana, sa iti explic: asigurarea de calatorie cuprinde si asigurare de viata. Ai, de exemplu, suma de 10.000 euro asigurata in caz de deces si 5000 de euro in caz de spitalizare sau interventie chirurgicala in strainatate (acesta este un exemplu, exista si valori mult mai mari). Unele asigurari mai platesc si o suma de 500-1000 euro pentru bagaje pierdute. Firmele de asigurari din Romania sunt fix la acelasi nivel ca in strainatate, poate chiar mai bine capitalizate.
@ Liliana D: storno este ca sa iti poti recupera banii daca se anuleaza excursia. E posibil sa existe asigurari complexe care sa includa si storno si asigurarea medicala de calatorie. Nu cred ca te-au pacalit, poti sa citesti in conditiile contractuale.
Ideea e ca nicaieri,in afara tarii nu plec fara asigurare,iar bunurile ma intereseaza mai putin,intru-cat,in afara de camera video si haine altceva nu luam cu noi…Asigurarea de sanatate e „sfanta” iar storno este riscul nostru…
Si eu sunt adepta asigurarilor:asigurare de casa, masina, de calatorie de sanatate sau de viata.Imi dau siguranta si dorm mult mai linistita stiind ca sunt asigurata.Recunosc faptul ca pana acum nu am beneficiat de aceste asigurari pt ca din fericire nu am avut nevoie dar nu se stie niciodata…
Pe principiul „paza buna trece primejdia rea”, incerc sa fiu „acoperita” de fiecare data.
eu imi fac asigurare de calatorie,pana acum n-am folosit-o,am avut noroc.
nu stiu daca este mereu corecta,eu am citit pe asigurare daca ai o boala cronica,nu iti mai asigura nimic,tu crezi ca este corect?o sa caut asigurarea,iti spun si firma,daca patesti ceva in vacanta,nu imi place ca trebuie sa platesti tu, apoi sa recuperezi suma,dar pe baza asta functioneaza toate asigurarile,asta este.
Adina si eu am citit mai in detaliu saptamanile trecute o asigurare; si intr-adevar sunt atatea conditii incat daca ai boli cronice sau boli de care stiai dinainte, nu-ti asigura decat o minima urgenta; sau de exemplu daca nu mai poti pleca in calatorie deoarece a decedat o ruda de gradul I , daca a avut probleme de sanatate (ruda respectiva) dinainte …cica nu-ti restiuie banii…deci e foarte ciudat….si hai sa fim seriosi care dintre noi e sanatos tun? ca fiecare dintre noi are o problema medicala (mai mica sau mai mare)…
Din prudenta, am ascultat mereu sfaturile agentiilor de turism si am avut asigurare storno si asigurare medicala in circuitele efectuate; am fost norocosi si nu a fost cazul sa le folosim. Un profesor din Pascani (Iasi) fiind in vizita la sotia sa care lucra in Franta, a avut un accident cardiovascular. Dupa spitalizare,operatie pe cord, vindecare , nefiind asigurat, a primit acasa o nota de plata echivalenta cu valoarea apartamentului, dar fiind insolvabil, plata spitalizarii a facut-o un ONG sau a suportat-o spitalul… Acum, profesorul respectiv lucreaza la o societate de asigurari! Sustin si eu ideea ca nu trebuie sa facem economie la viata si sanatate.
(author)
Multumesc tare mult pentru comentarii tuturor. Ceea ce vreau sa evidentiez eu prin acest articol este ca trebuie sa fim protejati in permanenta ca sa nu se intample ceva care sa ne afecteze prea mult viitorul. Nu este un indemn sa cheltuiti bani aiurea, ci un indemn sa faceti exact asa cum ganditi voi, dar avand in vedere si niste riscuri potentiale.
@ Adina: legat de boala cronica…depinde cum privesti. daca privesti dpdv al clientului, atunci nu e corect sa nu fi 100% acoperit intotdeauna. daca privesti dpdv al firmei de asigurari atunci e absolut normal sa nu iti dea niciun ban daca tu ai cancer, pleci in excursie si mori de cancer (mai ales daca ti-au spus lucrul asta de la semnarea contractului). totusi firma de asigurari si-au facut-o ca sa castige, sa faca profit, nu sa piarda.
@ domnul amariei: comentariile dvs. atat de calme si cu mult tact pedagogic sunt super utile de fiecare data. nimic nu foloseste mai mult decat un exemplu personal.
Asigurarea, in cazul plecarii intr-o excursie in strainatate este strict necesara pt. siguranta noastra. De fiecare data cand am plecat, am facut asigurare medicala (la bagaje nu m-am gandit- dar pe viitor este un sfat bun). Asigurarea casei este si ea foarte utila.
Da asa este! Eu voi placa weekendul asta sa vizitez italia cu masina. Bineinteles ca voi opri in fiecare tara. Am o intrebare din propriile dumneavoastra experienta: Pot sa setez gipiesul sa nu ma duca pe drumurile cu taxa? Dumneavoastra cum ati fakut?
Eu sunt extrem de constiincioasa cand vine vorba de viata, casa si masina..Asa ca am cate o asigurare pentru fiecare, iar daca calatoresc inca una in plus este insignifiata ca si pret, mai ales ca imi asigura linistea interioara si relaxarea dee care am nevoie..
(author)
@ Marya: eu nu am fost cu masina in Italia, din pacate nu iti pot da astfel de sfaturi. Cred totusi ca de unele taxe de drum chiar nu poti scapa.
se poate seta gps-ul sa poate evita anumite drumuri cu taxa sau cel putin noi in franta am reusit, dar a nu se intelege ca scapi chiar de toate 🙂
Eu as vrea un exemplu de asigurare de calatorie care sa asigure electronicele. Adica aparatul de fotografiat si laptopul aferent. Exista asa ceva in RO?