fbpx
excursii-razvan-pascu

Daca la rubrica „Romania e frumoasa” am scris pana acum strict despre locuri turistice din Romania care merita vizitate, astazi voi scrie despre cateva traditii romanesti care s-au pastrat sute de ani. Iar pentru ca astazi romanii sarbatoresc Dragobetele, incepem cu detalii despre sarbatoarea iubirii la romani.

Dragobetele saruta fetele” se auzea in aceasta zi in satele din Romania si continua sa se auda acolo unde traditia Dragobetelui se mai pastreaza. Tinerii isi cautau aleasa dintre fetele din sat, iar atunci cand le placea de cineva era obligatoriu sa o sarute in public, de fata cu toata lumea.

Traditia Dragobetelui se pastreaza in special in sudul Romaniei. Se spune ca Dragobete este fiul Babei Dochia, iar legenda il mai numea Cap de Primavara, identificandu-l cu Cupidon sau cu Eros, zeul iubirii in mitologia greaca. La daci, Dragobetele era zeul care oficia nunta tuturor animalelor la inceputul primaverii, zeul dragostei si al bunei dispozitii.

In secolele urmatoare, romanii au sarbatorit Dragobetele in diferite zile in perioada 24-28 februarie, sau chiar la inceputul lui martie. Fetele si baietii se intalneau si petreceau de Dragobete si se spunea ca cei care sunt impreuna in aceasta zi, vor ramane impreuna mereu, iar iubirea lor va dainui. Exista si cateva traditii de Dragobete, pe care cei de la sate le respectau cu strictete pentru a nu-l supara pe zeul iubirii romanesti:

  • Era absolut necesar ca sarbatoarea Dragobetelui sa nu te prinda fara pereche; in caz contrar era semn rau si se considera ca ramai singur(a) pana la urmatorul Dragobete.
  • Oamenii mai in varsta trebuie sa aiba grija de toate animalele din ograda si sa le acorde atentie in special pasarilor cerului, pentru ca totul sa mearga bine in cursul anului. Mai mult, in aceasta zi nimeni nu avea voie sa sacrifice animalele pentru a nu strica rostul imperecherilor.
  • Nimeni nu avea voie sa se certe cu partenerul sau partenera in aceasta zi, pentru ca altfel le va merge prost tot anul.
  • Nimeni nu avea voie sa munceasca in aceasta zi, sa coasa sau sa iasa la camp, insa trebuie facuta curatenie generala in casa pentru ca anul sa fie plin de spor, iar cei care se iubeau faceau logodne simbolice in aceasta zi (iar prietenii baieti sau fete faceau fratii de sange).

Dragobetele este asadar sarbatoarea iubirii la romani, celebrata inca de pe vremea dacilor. De Dragobete trebuie sa fim, conform traditiei, veseli, increzatori, iubitori, sa radem si sa fim alaturi de persoanele dragi mai mult decat de obicei. In plus, se spune ca in aceasta zi fetele trebuie sa poarte la urechi muguri ale arbustilor de padure, simbol al dragostei juvenile.

10 comentarii

  1. Anca
    24.02.2011 la 10:43

    Da,foarte frumos!…si interesant…dar ce ne facem cu importul asta de sarbatori occidentale?Ne uitam traditiile si radacinile si ne „scalambaim”in chip american de Valentine Day,ca sa fim mai interesanti!In urma glasurilor asemeni tie,slab se aud ecouri in aleasa noastra societate,despre aceste SARBATORI ROMANESTI.
    Eu,de expemplu,ma simt tare bine azi:mi-am acordat putin mai mult timp de dimineata,m-am imbracat putin mai elegant,si, i-am spus sotului meu ca-l iubesc! Si, sper ca Dragobete sa ocroteasca si in continuare dragostea noastra!

  2. Rizica Stan
    24.02.2011 la 11:53

    Pacat ca romanii inlocuiesc Dragobetele cu Valentine`s Day…

  3. sorin
    24.02.2011 la 14:25

    felicitari pentru documentare, trebuie sa atrag atentia asupra dimensiunii pagane a Dragobetelui, depasita de mai crestinescul Sfant Valentin

  4. 24.02.2011 la 17:52

    Happy Dragobete Day ! 🙂

  5. 25.02.2011 la 17:03

    Cum ati petrecut aseara de Dragobete ?

  6. 25.02.2011 la 20:05

    Ambele sărbători celebrează, fiecare în felul ei, revenirea primăverii. Să ne bucurăm de ea fiecare cum putem şi cum ne place şi chiar la fiecare din cele două sărbători. Două petreceri sunt mai bune decât una !

  7. Razvan Pascu
    (author)
    25.02.2011 la 22:38

    @ Cristian: Eu nu sunt un bun exemplu la ceea ce inseamna distractia, te asigur: un buchet de flori si o seara plina de munca.

  8. Pana Carmen Gabriela
    20.06.2011 la 17:38

    Stiam cate ceva despre aceasta sarbatoare si am reimprospatat informatiile odata cu citirea acestui articol, insa nu aveam cunostinta despre superstitiile legate de Dragobete. Interesant!

  9. […] si evenimente importate de la americani (de genul Valetine’s Day sau Black Friday), ci si Dragobete sau Noaptea […]

  10. sburatorul
    24.02.2014 la 14:52

    pentru dezinformatul sau sluga preaaplecata a crestinatatii , Sorin : ca sa fii mai bine informat ; in acest spatiu (Carpato-Danubiano- Pontic , crestinismul a mers impletit cu mitologia si traditiile. balaurul lui Sf. Gheorghe il gasim nu doar pe icoane sau in biblie , ci si la daci. figurine statuete etc.( ai idee care era steagul DAC?) ca sa fii si mai bine informat ;religiile monoteice sunt considerate crestine , chiar daca aici intervine domnul BUDHA si DOMNUL ALLAH. Dacii l-au avut pe ZAMOLXES .un contemporan a lui ISUS , dar mai batran ca el si altii ! Dimensiunea lui Dragobete e traditionala nu pagana . ne- a fost lasata de catre DACI ! daca nu vrei sa fii pagan ca noi, dute acolo unde se tine sarbatoarea si fii crestin de sfantul valentin. acesta NU ESTE IN RELIGIA ORTODOXA ROMANA ! nici in cea Daca! si banuiesc ca nici martisor nu porti. esti evreu cumva?

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]