Prima excursie pe care am facut-o intr-un oras “mai putin European”, in acte cel putin, a fost la Istanbul si asta pentru ca aveam nevoie de altceva, de o alta experienta turistica decat bisericile catolice, cladirile istorice si gradinile zoologice din marile orase europene. Nu vroiam sa mai vad civilizatia si politetea rigida a Vestului, ci cautam forfota, mancare buna fara tacamuri, oameni dispusi sa stea la o sueta cu tine chiar daca nu te cunosc si de aceea am ales sa merg la Istanbul.
Intreg orasul Istanbul pluteste undeva intre civilizatia asiatica si cea europeana, intre Islam si alte religii, intre bazaruri si unele dintre cele mai mari si moderne centre comerciale din Europa (de altfel, cel mai mare Mall din Europa se afla la Istanbul).
Putem extinde aceste comparatii si catre cele mai importante palate ale Istanbului: Topkapi si Dolmabahce. Sunt doua obiective obligatoriu de vizitat daca vrei sa intelegi mai bine evolutia orasului avand in vedere ca le despart aproximativ 400 de ani.
O sa incep cu Topkapi, palatul care in 1459 (atunci cand a fost construit), era denumit si “Noul Palat”. Acum, evident, nu mai este “nou”, insa este istoria vie pe care sultanii au lasat-o Istanbului. Construit pe locul fostei Acropole Bizantine, Topkapi este de fapt un complex de curti, gradini si cladiri care a fost principala locuinta a sultanilor otomani timp de aproape 400 de ani. Asemeni templelor egiptene, palatul a fost dezvoltat succesiv de fiecare nou sultan venit pe tron. Haremul palatului, in care daca intrai inainte ti se taia capul, iar acum accesibil contra cost, a fost dezvoltat sub conducerea sultanului Suleiman.
Palatul este unit de Hagia Sofia printr-un bulevard (Mese) care te conduce pana la intrarea in palat, adica la Poarta Imperiala. Prima Curte ti se dezvaluie trecand prin aceasta poarta, iar in interior vei descoperi biserica bizantina Hagia Irene, care a supravietuit cotropirii otomane. In cea de-a doua curte se ajunge trecand prin Poarta Mijlocie si o oprire merita si la fantana unde se spune ca isi spalau mainile si sabiile calaii, dupa executii.
O parte din incaperile palatului sunt acum muzeu si aici sunt expuse atat artefactele descoperite in interiorul palatului, cat si alte obiecte cu valoare religioasa sau istorica, cum ar fi sabia lui Stefan cel Mare sau dintii si fire din parul lui Mohamed sau mana Sf. Ioan Botezatorul. Impresionant este si tronul sultanului Mehmet I dar si camerele unde se intrunea Consiliul Imperial, cu mobilier original.
Haremul poate fi si el vizitat contra unei taxe speciale, neinclusa in biletul standard.
Palatul Dolmabahce, mai noul si mai modernul palat al Istanbului este considerat “Versailles-ul Est-ului”, construit in a doua jumatate a secolului 19, complet diferit fata de traditionalul Topkapi. Principala diferenta este ca Dolmabahce inca mai este folosit de Parlamentul sau de Presedintele Turciei pentru intruniri oficiale sau pentru a gazdui personalitati sau oficialitati ale altor state. Se bucura de o priveliste minunata asupra Bosforului, iar cuvantul fast este prea mic pentru a putea descrie interiorul acestui castel. Candelabre care mai de care mai luxoase, covoare de cea mai buna calitate, tapet cu fir de aur, tesaturi, divanuri, portelanuri. Daca la Topkapi intalneai ceramica de Iznik si sculpturi in lemn, Dolmabahce este imbracat in cristaluri si aur. In holul central are cel mai mare candelabru de cristal din lume si despre toate acestea iti povesteste cu grija un ghid bine instruit.
Motivul pentru care acest palat va ramane in mentalul colectiv al turcilor, nu tine insa nici de portelanuri si nici de aur, ci de faptul ca in acest palat a decedat marele lor conducator, Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Republicii Turce. De la moartea sa, pe 10 Noiembrie 1938 la ora 9.05, toate ceasurile palatului au fost oprite la acesta ora.
Turcii au o istorie impresionanta si controversata in acelasi timp.In Istanbul, intr-adevar ai ce sa vezi in materie de istorie, pacat ca majoritatea romanilor prefera shopping-ul…
Istanbulul este un oras care mi-a placut foarte mult. Un oras viu, cu o istorie veche si cu un prezent interesant. Am stat doua zile acolo, in timpul uni circuit combinat cu un sejur la Marmaris. Din pacate la Dolmabahce nu am ajuns, nu a fost timp.
Nu prea am auzit oameni carora sa nu le fi placut Istanbulul, e unul dintre acele orase care iti intrec asteptarile.
In excursia de la Istambul am ramas socat de multe noutati si frumuseti. Iata cateva amintiri din multele impresii :
Palatul Dolmabahce a fost construit de ultimul (?)sultan din fonduri proprii, nu din bugetul imperiului.
Cel mai puternic ca influenta reala nu era sultanul , ci mama acestuia.
In harem erau incaperi cu destinatie speciala : sala de lectura si muzica, de conversatie (” barfa”), sala de travaliu etc. Selectate si dupa criteriul frumusetii, sotiile urmau un fel de curs de modeling, trebuiau sa fie si culte, cultivate intr-o anumita masura. Aveau camere separate cu diferite modele de perdele si tapiserii somptuase oferite de sultan, dar si saloane in care se intalneau.
In Istanbul este si un palat ( un fel de casa de vacanta ) care era resedinta/ proprietatea unui conducator (rege, print, imparat) european. Relatiile (secrete, particulare) ale sultanului cu capetele incoronate ale statelor europene erau mult mai cordiale decat se credea.
Imi doresc sa revin in fascinantul Istanbul!
Cum se cheama mall-ul? Palatele le-am vazut si mi-au placut.
(author)
@ vertange: nu stiu cum se numeste mall-ul dar stiu ca este in acelasi grup cu un mall bucurestean – Anchor Group. Nu am fost la mall la Istanbul, doar prin bazare.
Ai scris frumos despre Istanbul…e un loc unde ai ce sa vezi si despre ce sa scrii despre orasul de pe cele 7 coline intins pe 2 continente…Guzel..:)
cum se ajunge?
exista low-coast-uri?
cazarea? 3 mese? intrarile la palate/muzee?
(author)
@ paul: cel mai ieftin cu autocarul. Cazarea, mesele, …ca peste tot – si scumpe si ieftine.
@vertange: este vorba despre Istanbul Cevahir Mall situat in cartierul Sisli dar din punctul meu de vedere 3 mall uri mult mai interesante sunt:Istinye Park,MetroCity si Kanyon Mall!
Frumos si placut articol si bine ilustrat cu poze.Multumiri !
„Haremul poate fi si el vizitat contra unei taxe speciale, neinclusa in biletul standard.” Ce se ofera de e asa de speciala taxa? N-am stiut ca haremul se poate vizita. In mintea mea, cel putin pana acum, haremul era reprezentat de …acele femei…nicidecum de un loc potential vizitabil.
(author)
@ miriam: doar nu iti imaginezi ca este vorba de un harem „functional”, plin de femei. este vorba de fostul harem al sultanului… 🙂
Istanbulul este un oras in care nu am ajuns inca, dar este pe lista pentru vizitat. Cele doua palate sunt unice si prin aceasta merita vizitate.
Se pare ca Istambulul este mai „european” ca stil si forfota decat mi-am imaginat, cu istorie si arhitectura deosebita..
@razvan: pacat. 🙂
Gluma-i gluma, dar nu m-ai inteles, cred. Nu stiam ca acel „palat” poarta numele de harem…Notiunea in sine avea pentru mine un alt sens. Prin harem nu inteleg…o cladire.
Frumos.
Istanbul e un oras deosebit de interesant. Are cele mai multe mall-uri pe care le-am vazut pana acum intr-o metropola. Din mall cel mai bine tin minte galagia, acelasi lucru si pe la strada de restaurante din spatele Moscheii Albastre unde am luat cina. Peste tot se canta si se dansa printre mese sau in plina strada. Mall avem si acasa asa ca mai bine ratacesti o zi intreaga prin bazar, asta dupa ce normal ai vazut cel putin Topkapi, Sfanta Sofia, Moscheea Albastra si Biserica Cisterna Scufundata.
Ai idee daca Palatul Dolmabahce se viziteaza doar cu ghid? Noi plecam miercuri la Istanbul si nu avem ghid local decat intr-o singura zi.
Mercie
(author)
@laurab: da, se poate fara ghid. eu asa am fost.
[…] acest oras care mi-a placut extrem de mult. Am scris doar despre bazarele din Istanbul si despre palatele Topkapi si Dolmabahce. Laud de atunci Istanbulul tuturor si le recomand celor pe care ii aud ca si-au luat all-inclusive […]