excursii-razvan-pascu

Am o afinitate deosebita pentru afacerile de familie, cu o istorie indelungata in spate. Acesta este si motivul pentru care cu greu m-am lasat dus din Old Jameson Distillery din Dublin. Nu sunt un bautor inrait, deci nu fac parte din targetul lor de clienti, insa mi-am dorit sa vad Vechea Distilerie Jameson din doua motive, si anume: sa vad un exemplu viu de industrie ce a adus Irlandei denumirea de „Tigrul celtic” dar si sa simt un pic din „vana antreprenoriala” a lui John Jameson, „scotianul irlandez” de la care a pornit toata povestea Jameson.

Biletul de intrare costa 11 euro si se organizeaza grupuri de 20-30 de persoane din 30 in 30 de minute. Cat timp astepti poti incerca un whiskey la barul din lobby sau iti poti clati ochii la magazinul de suveniruri. Fiecare tur este ghidat asa ca poti profita din plin de cunostintele ghidului.

Desi in mod normal nu acord muzeelor decat maxim 30 de minute, comentariile ghidului m-au facut sa fiu atent si mai mult, sa retin cate ceva despre industria si fabricarea whiskey-ului, sa nu mai spun despre istoria distileriei, care m-a fascinat. John Jameson a venit in Irlanda spre jumatatea secolului XVIII din Scotia, in cautarea „faimei si a averii”. In 1780 a deschis destileria din Bow Street si aici s-a facut whisky pana in 1971 (adica mai bine de 200 de ani), mutandu-se apoi intr-o fabrica mai mare, printr-un fel de alianta a producatorilor de whiskey din Irlanda.

M-a amuzat faptul ca desi John Jameson era scotian (adica venea din „imparatia distileriilor”), ghidul sustinea sus si tare ca irlandezii au creat reteta whiskey-ului si calugarii irlandezi, in calatoriile lor pentru crestinarea popoarelor invecinate, au transmis, pe langa credinta crestina, si reteta whiskey-ului. Nu stiu cat este legenda, marketing si cat este adevar, insa ceea ce stiu este ca John Jameson nu s-a multumit sa respecte reteta straveche a whiskey-ului, ci a adaptat-o prin cateva tehnici noi, folosite si acum de Jameson.

Pentru un produs cu doar 3 ingrediente (apa, orz si malt) reteta si modul de preparare sunt cruciale. Ceea ce m-a impresionat a fost ca folosesc strict ingrediente locale, adica au reusit sa creeze un produs cu adevarat 100% irlandez, iar reteta nu este un mare mister si nici nu este pastrata sub cheie.

Ghidul ne-a spus cele 3 secrete ale whisky-ului Jameson: uscarea malt-ului la caldura, nu la fum, distilarea de trei ori si pastrarea whisky-ului in butoaie deja folosite, care ii dau gusturi si arome specifice, in functie de ceea ce s-a depozitat anterior in aceste butoaie: bourbon, cherry, etc.

O reclama Jameson

Pe scurt, drumul whiskey-ului de la ingrediente la pahar, trece prin urmatoarele faze: maruntirea orzului si hamei-ului intr-un fel de tarate, amestecarea cu apa fierbinte, strecurarea reziduurilor si adaugarea drojdiei pentru fermentare. Dupa fermentare, cand lichidul este asemanator cu o bere mai tare (cca. 8% alcool) se incepe distilarea, proces care in cazul Jameson se repeta de 3 ori. De aici si gustul mai fin al acestui whiskey, fata de cel scotian, spre exemplu, care are un gust afumat si cel american, care este mai dur. Va spun asta deoarece la sfarsit am participat la o degustare si am putut sa compar „live” un tip sau altul de whiskey.

Atmosfera a fost extrem de prietenoasa, iar faptul ca a existat o persoana care sa povesteasca despre istoria distileriei si brand a fost cel mai important lucru. Jameson, spre deosebire de Guinness (unde turul a fost self-guided, adica te plimbi singur prin muzeu, ghidat de niste sageti si  placute informative,  in genul muzeelor de arta) mi-a lasat senzatia unei afaceri cu suflet si inca parea sa se mai simta acea vana antreprenoriala a lui J. Jameson.

In Romania, o sticla de Jameson, de 0,7l si 12 ani vechime costa in jur de 150 RON.

14 comentarii

  1. 13.10.2010 la 23:23

    Aş fi foarte curioasa sa stiu cat costa aceeasi sticla in Irlanda 🙂

  2. Razvan Pascu
    (author)
    14.10.2010 la 09:24

    Din cate imi amintesc, era cam 20 de euro sticla mare de Jameson.

  3. Gabriel Daradics
    14.10.2010 la 09:30

    Super reclama !

  4. Doru
    14.10.2010 la 10:41

    Cel mai bine ii sa ai un ghid, altfel ramai cu prea multe intrebari despre locul vizitat si ajungi acasa si incepi sa intri pe wiki, google etc ca oare ce era aia, de unde pana unde etc

    Daca ai cumva mai multe poze te-as ruga frumos sa le pui, pentru ca si eu am o distilaria, nu asa veche si cu traditie, pe care as vrea sa o renovez si imi place mult finisajul liber, adica in caramida rosie.

    Multumesc!

  5. 14.10.2010 la 18:16

    Foarte fain. Un aricol pe care l-am citi de placere.
    Razvane, macar recunoaste ca ai baut acolo 😛

  6. amarie
    14.10.2010 la 20:38

    Cred ca multi ar vrea sa guste whiskey Jameson ( eu recunosc ca as vrea)… Am mai gustat bauturi specifice locului9lichioruri) in San Marino si Insula Capri . In San Marino, la un magazin de bauturi situat langa parcare, se acorda un bonus special : daca vrei sa cumperi un set de anumite bauturi se acorda gratis inca o sticla de vin ; in plus cumparatura este impachetata cu numele si nr. autocarului pe ambalaj si dusa la autocar de un salariat al magazinului si SPECIAL ; cei care degustand se imbata SUNT CONDUSI/ TRANSPORTATI LA AUTOCAR de personalul magazinului. Fireste ca nus-a imbatat nimeni dintre noi.

  7. 15.10.2010 la 06:37

    @ Doru – Cel mai bine e să te documentezi înainte de a pleca, să-ţi schiţezi un program şi să umbli liber, de capul tău, fără constrângerile impuse de un ghid.

  8. Razvan Pascu
    (author)
    15.10.2010 la 12:34

    @ steiul: recunosc ca la Dublin am baut cat in ultimii 3 ani la un loc (2 pahare de Guiness si vreo 3 de whiskey). 🙂

    @ Zina: si eu sunt de-acord ca mai bine sa mergi singur ca sa vezi exact ce vrei. insa de multe ori e bine sa iti iei un ghid local ca sa afli mai multe despre locurile respective.

  9. 16.10.2010 la 13:56

    Ce destinatie barbateasca Dublinul! bere si whiskey din toate directiile! S-ar potrivi de minune cu concediul de sarbatori:)

  10. Claudia
    18.10.2010 la 10:18

    Frumoasa afacere…poate intr-o zi vei scrie si de palinca noastra, n-ar strica putina publicitate 🙂

  11. gabbis
    20.10.2010 la 11:40

    Citind articolul acesta mi-am adus aminte de sticla de Jameson pe care o am in dulap…Ca sa vezi cata istorie se ascunde in propriul meu dulap..

  12. 18.04.2012 la 13:27

    Razvan, la ce hotel ai stat in Dublin?

  13. Razvan Pascu
    (author)
    18.04.2012 la 20:11

    @ Denis: am stat aici, dar nu iti recomand (este scump si nu isi merita banii): http://www.paddyspalace.com/dublinhostel.php

  14. nelu
    15.09.2013 la 00:22

    Nici nu se compara palinca de pruna maturata in butoi de dud sau salcam, cu distilatul din cereale cu gust de plosnitze.Problema noastra e ca nu stim sa ne promovam valorile adevarate ,pe cand altii fac din rahaturi adevarate „delicatese”!…

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!