Calatorii - impresii
Cateva zile la Dublin
Scris de Razvan Pascu
24.09.2010
A venit vremea sa vizitez si capitala Irlandei. Voi fi pentru cateva zile in Dublin si imprejurimi si sper sa ajung si in capitala Irlandei de Nord, Belfast. Desi la televizor aflam despre Belfast doar in momentul in care mai apar lupte de strada intre politisti si extremisti, Belfast este unul dintre cele mai sigure orase din Europa.
De data asta nu am citit foarte multe despre Dublin, dar mi-am facut totusi un traseu si mi-am stabilit niste obiective de vizitat. Norocul este ca orasul este mai mic decat Bucurestiul si are putin peste 500.000 de locuitori (1 milion de locuitori cu tot cu suburbii). De aceea voi avea timp si de cateva localitati de pe coasta Marii Irlandei.
Dublin are peste 1000 de baruri, adica 1 bar la fiecare 500 de persoane si cel mai animat este de ziua Sf. Patrick, adica la mijlocul lunii martie. Sf. Patrick este patronul spiritual al Irlandei intrucat a fost cel care a crestinat intreaga zona. Simbolul Irlandei este trifoiul care simbolizeaza Sfanta Treime.
Orasul a pastrat cate ceva de la fiecare popor care a stapanit zona: a fost succesiv stapanit de vikingi, de normanzi si de englezi sub care cetatea s-a dezvoltat urbanistic. Orasul se intinde de-o parte si de alta a raului Liffey iar in zilele noastre este extrem de cunoscut in special de bautorii de bere Guiness (Guiness este cea mai vanduta marca de bere la nivel mondial, de origine irlandeza). Acum cativa ani orasul era considerat Tigrul Europei iar cresterea economica s-a datorat in special constructiilor. In ultimii 2 ani criza si-a facut puternic simtita prezenta iar orasul nu mai este atat de scump precum era inainte. Mai mult decat atat, se discuta acum cateva luni chiar de intrarea in incapacitate de plata a tarii…insa pana acum totul este in regula. Moneda este euro.
Belfast, capitala Irlandei de Nord (care face parte alaturi de Anglia in Regatul Unit) este cunoscut in special ca orasul in care s-a construit Titanicul. Moneda este lira sterlina. Aici au avut loc prin anii ’70 puternice ciocniri religioase intre catolici si protestanti. Voi vedea cum este el astazi.
Pe curand!
Despre mine:
Am calatorit in peste 90 de tari si o fac mereu cu aceeasi placere, dedicare si sete de cunoastere. Calatoriile sunt binecuvantarea mea si am reusit sa imi transform pasiunea intr-un job care ma face fericit. Cel mai fericit ma fac, insa, cei doi baieti ai mei, Alex si Vlad, de la care imi amintesc zilnic despre copilarie. Sunt consultant in marketing turistic, antreprenor implicat in mai multe business-uri din diverse domenii de activitate, sunt workaholic si bucuros ca am crescut de la zero, alaturi de echipa mea, mai multe companii. Sotia mea si echipa ei se ocupa de agentia de Evenimente Corporate, PR si Marketing Travel Communication Romania. Sunt implicat in mai multe organizatii nationale de promovare si dezvoltare a antreprenoriatului, am o diploma de licenta in Marketing (ASE Bucuresti), un masterat in Comunicare (SNSPA), un Executive MBA pe care l-am absolvit la WU Vienna University (2013-2015) si un curs de Global Strategy absolvit la Carlson School of Management (University of Minnesota, SUA).
Revista Forbes m-a inclus in 2013 in topul “30 de tineri sub 30 de ani in Romania”, sunt mereu optimist si un prieten de cursa lunga. Am zburat atat de mult pe toate continentele incat as fi putut face ocolul Pamantului la Ecuator de peste 250 de ori. In ultimii 4 ani am calatorit cu peste 2000 de romani in vacante premium pe care le-am organizat impreuna cu partenerii mei prin toata lumea, in locuri exotice si indepartate. In 2019 am primit premiul “Travel Personality of the Year” de la FORBES Romania.
Imi place mult Romania si sunt printre cei care se simt bine in tara lor. Am devenit antreprenor dupa ce am lucrat 8 ani in 2 multinationale din Bucuresti, iar acum la traininguri sau in emisiuni TV le vorbesc angajatilor din corporatii si antreprenorilor despre echilibrul Work-Life si despre intraprenoriat.
Acesta este blogul meu personal, unde scriu ceea ce simt si ce gandesc si unde am diverse colaborari cu branduri care isi doresc sa se asocieze cu imaginea mea si a familiei mele. De 10 ani acest blog si paginile de Facebook si Instagram ale mele au adunat o comunitate de peste 300.000 de romani inteligenti si sunt locuri de intalnire pentru oamenii de bun simt, optimisti, iar subiectele abordate sunt exclusiv de calatorie, premium lifestyle, business si antreprenoriat. Am doi copii minunati si o sotie fantastica, impreuna cu care calatoresc prin toata lumea si alaturi de care am aflat cum bucuriile simple sunt cele care te fac fericit cu adevarat. Impreuna, incercam sa le insuflam romanilor pasiunea pentru calatorii si bucuria de a-si umple cartea de memorii cu amintiri de prin toate tarile Pamantului.
Ia de aici si citeste… ghiduri de orase f faine si ieftine, le download gratis:
Dublin -> http://www.inyourpocket.com/ireland/dublin
Belfast -> http://www.inyourpocket.com/northern-ireland/belfast
Drum bun, saptamana viitoare sunt la Lisabona.. si la multi ani stii tu cui 🙂
Drum bun si asteptam impresii!
Sa ai parte de vreme frumoasa si sa faci multe poze!:)
Am auzit numai lucruri frumoase despre Dublin. Distractie placuta si amintiri frumoase!
Asteptam impresiile din partea ta. Calatorie placuta
Despre Irlanda in general am auzit numai lucruri bune mai ales in ceea ce priveste infrastructura si disciplina oamenilor atat pe strada cat si in mijloacele de transport in comun.
Calatorie placuta!
Apropos… cu cine ai zburat ? Cu Aer Lingus sau cu Blue Air ?
Sunt curioasa ce mai descoperi, cam astea le stiu si eu despre Irlanda. Mai stiu si ca e un pic frigut, dar probabil ca bautura ii incalzeste:))
Sunt curioasa daca Guinessul are acelasi gust la el acasa.
Ai grija la Leprechauns! 🙂
(author)
@ Imperator: Multumesc. Si Andra te saluta.
@ Gloria: A fost foarte frig, asta iti pot confirma. Iar ei erau in maneca scurta. 🙂
Si mie imi facea cu ochiul Dublin, dupa Londra, dupa Londra :)) Have fun! Apropo de Londra, cand ati fost acolo ati avut London Pass cu care ai intrare gratis la mai multe atractii? Am vazut ca e cam 40 zi ceva de lire, merita?
(author)
@ Misaki: nu am avut London pass. Daca te duci la Londra i-ati cartela de metrou de o zi, dar dupa ora 9.30 dimineata. Este la jumatate de pret.
@ Imperator: Blue Air.
Stiam ca in Dublin sunt multe, multe baruri…Am un frate care lucreaza acolo si imi spunea de femeile care beau cot la cot cu barbatii..Ce nu stiam de Belfast este ca acolo s-a construit Titanicul…
Interesante destinatiile alese. Ai putea sa aproximezi cam cat ai cheltuit in total?
(author)
@ Cosmin: 2 persoane 400 de euro.
Wow! doar 400 de euro. e foarte putin pentru asa o destinatie. ar fi fain sa mai postezi din cand in cand niste tips-uri de calatorit la preturi mici 🙂
salut
am ajuns si eu acolo acum vreo 2 ani,dar am stat putin.
A fost orasul cu cele mai prietenoase puburi pe care l-am vazut, oamenii beau cot la cot, interactioneaza, asculta muzica traditionala cantata de cele mai multe ori live, ce mai o minunatie de oras.
Salut!
In primul rand vreau sa-ti spun felicitari pentru site,am dat de el intamplator cautand date despre Dublin si Belfast,intrucat in februarie o sa plec pentru cateva zile sa le vizitez.Sunt uimit de faptul ca am mai gasit pe cineva care planifica cu atata meticulozitate si pasiune fiecare calatorie….asta fac si eu,si constat ca am o multime de lucruri cu tine in comun citindu-ti articolele.
Pentru fiecare calatorie pe care am facut-o cumparam ghidurile top 10,insa pentru Dublin nu exista in Romania.Ce ghid imi recomanzi?Sa-l cumpar din Dublin?Mentionez ca deja am lista pe zile cu ce trebuie sa vad,dar chiar si asa vreau sa mi-l iau.Ce alte ponturi imi mai poti oferi despre Dublin si Belfast?
Multumesc!
(author)
Stefan,
Eu am avut ghidul de la Editura Litera – Guides Gallimard Dublin. Oricum, stai linistit ca totul e foarte turistic acolo si vei gasi ghiduri si pe acolo. Mai cauta pe blogul meu, mai sunt articole despre Dublin si Belfast.
Te rog frumos, da-mi si mie o informatie: voi sta la Dublin la un hotel destul de cool. Intrebarea mea este daca in camere exista mai multe feluri de prize electrice. Stiu ca oficial ei folosesc doua tipuri de prize, diferite de ale noastre. Sper sa reusesc sa folosesc cumva vreo priza. M-am mai intalnit cu situatia asta si in alte tari dar pana la urma am rezolvat.
Eu nu am avut nici o problema cu prizele….Sunt similare celor din Romania(cel putin asa au fost in hotelul in care am stat eu)
(author)
@ Ionut: prizele sunt cu 3 pini, ca in Anglia. iti poti cumpara de acolo un adaptor. cauta in special la magazinele mici conduse de indieni sau la „pound shop-uri”.