Daca in articolul de ieri am aflat cine trebuie sa plateasca acest nou impozit, astazi aflam cat trebuie sa platim si cum se calculeaza.
Cei care au contracte de agent sau de mandat (consultantii financiari, agentii de marketing, cei care vand RCA, CASCO, credite la domiciliu, etc.) trebuie sa semneze cate un contract la Casa de Pensii, Casa de Sanatate si Agentia de Ocupare Judeteana pentru fiecare activitate. Daca lucreaza cu mai multe firme, atunci trebuie sa depuna si sa semneze cate un contract pentru fiecare companie cu care lucreaza. Primul pas este semnarea unui contract de asigurat cu fiecare din cele 3 institutii. Apoi trebuie mers luna de luna cu borderoul de plata primit de la firma cu care lucrati (de exemplu pana pe 25 septembrie se merge cu borderoul de castiguri si incasari din luna iulie), mai ales daca sumele difera de la luna la luna.
Desi nu este clar precizat in lege, expertii contabili sustin ca venitul net realizat lunar se refera de fapt la venitul net incasat lunar (aceasta este o interpretare chiar a celor din cadrul Min. Muncii) asadar, cei carora li se retin la sursa 10% si primesc diferenta, trebuie sa declare efectiv castigul primit, nu brut-ul. De exemplu, daca luna asta castigi 1000 RON, din care se retin la sursa 10% adica 100 RON (urmand ca restul de 6% sa ii platesti tu anul urmator dupa ce ii declari in declaratia 200) trebuie sa declari luna urmatoare pana pe data de 25 suma de 900 RON primita efectiv. Din acesti 900 RON, 10,5% se platesc la Casa de Pensii, 5,5% se platesc la Casa de Sanatate si 0,5% se platesc la Somaj. Lunar.
Cei care au PFA trebuie sa faca un contract separat cu Casa de Pensii, Casa de Sanatate si Agentia de Ocupare Judeteana. Se merge la cele 3 institutii cu decizia de impunere primita de la FISC (ANAF) in urma depunerii declaratiei de venituri pe anul trecut. Daca PFA-ul este nou infiintat, atunci se merge cu decizia de impunere primita de la FISC in urma declararii veniturilor estimate. Sumele care trebuie platite se calculeaza din venitul net (incasari – cheltuieli): 10,5% se platesc la Casa de Pensii, 5,5% se platesc la Casa de Sanatate si 0,5% se platesc la Somaj. Toate aceste contributii platite intr-o luna sunt considerate cheltuieli deductibile, iar luna urmatoare le puteti scadea din incasari, astfel incat venitul net sa fie mai mic (si implicit impozitul).
Formularul pentru declaratia de pensie il puteti descarca de aici.
Cei care nu sunt de-acord cu aceste noi taxe, pot semna o petitie online aici.
Desi peste tot pe la TV se spune ca declaratiile pot fi depuse prin Posta, eu nu va recomand acest lucru, cel putin nu prima data. Motivul este ca prima data se semneaza un contract de asigurat si apoi se depune declaratia si se plateste taxa iar daca se trimit documentele prin posta nu veti avea contractul si va fi greu sa intrati apoi in posesia acestuia.
De asemenea, va recomand sa cititi si explicatiile firmei de consultanta Mazars, prin cele 2 buletine informative care pot fi descarcate de aici si de aici.
LA ACEASTA VANATOARE DE TAXE SI IMPOZITE SUNT INTERZISA, CHIAR MA ABTIN SA COMENTEZ…
god, adica din brut sunt retineri de 32,5% ? inteleg chiar acum de la tv ca se modifica prostia asta prin ordonanta saptamana viitoare si va plati angajatorul toate birurile, dar tot va trebui sa dam 6% din buzunar dupa un an. sa deschidem pushculitele si sa fim pregatiti de orice, nu ? iar cei care au stat deja la cozi au fost cei mai fraieri in corectitudinea lor… in tara asta suntem umiliti zi de zi, imediat ce deschidem ochii si dam drumul la tv. ca sa nu mai vorbim cum e cand iesim pe strada si primim in cap mucuri de tigari de la etaj, dam la propriu in gropi sau, culmea, nastem cu medicul la telefon, ca sa ne moara copilul, viitor platitor de taxe si spagi. poate ca suntem umiliti si in somn, daca starea de fapt incepe sa ne dea dureri de cap si cosmaruri.
(author)
@ Gruia: exact, o treime din venit reprezinta taxe. sa vedem cum se va modifica, trebuie ca legea sa fie clara. de exemplu: cei care au contracte de mandat sau agent, e ok, le retine angajatorul. insa cei care au PFA nu au angajator, ci au clienti si le taie factura clientilor – functioneaza exact ca o firma. in acest caz cine le plateste contributiile?
E bataie de joc. Daca tot vor niste bani, macar sa faciliteze procesul de plata. Te plimbi de colo-colo, ia hartia, du hartia, nu mai ai timp sa faci bani, in consecinta nu mai ai pt ce sa platesti taxe, nu mai castiga nici una din parti…
p.s: Am semnat petitia online. Doar 5200 de semnaturi cu a mea.
Sunt angajat cu CIM si PFA.
Ca PFA am realizat un venit anual de 3000 ron. Adica, mai mic de 5 salarii medii brute pe economie. In acest caz, mai am obligatia platii CASS (sanatate) ?
De curand mi am facut pfa pt profesie libera traducator si mi s a spus ca pentru sanatate imi va veni prin posta ca sa pot plati…nu am inteles f bn deoarece doamna functionara era f recalcitranta. daca ma poate ajuta cineva i as fi foarte recunoscator.
Sunt angajat în administraţia publică cu normă întreagă (de unde plătesc contribuţiile câtre stat, pensie, CAS, …). Am un PFA neplătitor de TVA cu impunerea în sistem real prin stabilirea veniturilor anual pe baza contabilităţii în partida simplă. Sunt obligat să mai plătesc la CAS, … şi de pe urma veniturilor din PFA?
Buna ziua!
Din februarie 2009 pana in ianuarie 2010 am fost angajata la o firma de asigurari cu contract de agent. Am platit cei 6% impozit diferenta care ramanea in sarcina mea si zilele acestea am primit acasa o somatie de la ANAF cum ca nu am platit contributia de asigurari sociale de sanatate datorarate in per aceea. Suma e de 33 lei/luna. va rog sa imi spuneti daca aceasta suma trebuie achitata de mine sau de firma la care am lucrat. Multumesc frumos!