Informatii de business
Cine plateste impozitul pentru profesii liberale (1)
Scris de Razvan Pascu
31.08.2010
- Esti jurnalist si esti platit pe drepturi de autor?
- Esti consultant in asigurari si vinzi asigurari de viata, RCA, CASCO sau de locuinte?
- Esti blogger si vinzi publicitate sau scrii uneori articole pentru care primesti bani?
- Esti pictor, sculptor, arhitect sau medic cu cabinet de medicina individuala?
- Esti agent de vanzari AVON, Herbalife sau Oriflame?
- Ai un P.F.A. cu care vinzi servicii sau produse?
- Esti agent de marketing si vinzi pensii obligatorii sau facultative?
- Esti agent al Provident sau al oricarei firme care vinde credite bancare la domiciliu?
- Esti mic producator agricol?
- Obtii orice fel de alte venituri pe langa salariu?
Ei bine, statul ti-a cam pus gand rau. Pe langa impozitul pe profit de 16%, mai nou trebuie sa platesti si contributiile sociale: 10,5% la pensii (CASS), 5,5% la sanatate (CAS) si 0,5% la somaj, ca orice angajat cu carte de munca. Mai mult, daca activitatea pe care o desfasori este considerata una „dependenta” (adica daca ANAF descopera ca lucrezi pentru un angajator cu norma intreaga care ar trebui sa fie cu contract de munca, insa te folosesti de contract de drepturi de autor sau PFA pentru a nu plati taxe prea mari) atunci vei fi obligat atat tu ca angajat, cat si angajatorul tau sa platiti taxele catre stat, ca si cum ai lucra cu contract de munca (taxe angajat – 16,5%, taxe angajator – cel putin 26,5%, in functie de activitate).
Ce trebuie sa faceti?
Daca desfasurati una dintre activitatile de mai sus, sau alta activitate independenta, trebuie sa mergeti la Casa de Pensii Judeteana, la Agentia de Ocupare a Fortelor de Munca si la Casa de Sanatate Judeteana pentru a va inregistra. In primul rand trebuie sa mergeti la fiecare dintre cele 3 institutii si sa semnati un contract de „asigurat”. Daca sunteti PFA, mergeti cu decizia de impunere de la FISC pe anul trecut, daca aveti contract de drepturi de autor, mergeti cu contractul pe care scrie suma castigata neta, iar daca sunteti agent de marketing, consultant financiar sau obtineti alte venituri care difera de la o luna la alta, atunci trebuie sa mergeti lunar cu borderoul de castiguri. Pasul 2 este sa efectuati platile lunar.
Daca astazi am aflat cine trebuie sa plateasca aceste noi taxe, in articolul de maine va voi explica cat aveti de plata daca aveti profesii liberale si cum se calculeaza sumele de plata.
Despre mine:
Am calatorit in peste 90 de tari si o fac mereu cu aceeasi placere, dedicare si sete de cunoastere. Calatoriile sunt binecuvantarea mea si am reusit sa imi transform pasiunea intr-un job care ma face fericit. Cel mai fericit ma fac, insa, cei doi baieti ai mei, Alex si Vlad, de la care imi amintesc zilnic despre copilarie. Sunt consultant in marketing turistic, antreprenor implicat in mai multe business-uri din diverse domenii de activitate, sunt workaholic si bucuros ca am crescut de la zero, alaturi de echipa mea, mai multe companii. Sotia mea si echipa ei se ocupa de agentia de Evenimente Corporate, PR si Marketing Travel Communication Romania. Sunt implicat in mai multe organizatii nationale de promovare si dezvoltare a antreprenoriatului, am o diploma de licenta in Marketing (ASE Bucuresti), un masterat in Comunicare (SNSPA), un Executive MBA pe care l-am absolvit la WU Vienna University (2013-2015) si un curs de Global Strategy absolvit la Carlson School of Management (University of Minnesota, SUA).
Revista Forbes m-a inclus in 2013 in topul “30 de tineri sub 30 de ani in Romania”, sunt mereu optimist si un prieten de cursa lunga. Am zburat atat de mult pe toate continentele incat as fi putut face ocolul Pamantului la Ecuator de peste 250 de ori. In ultimii 4 ani am calatorit cu peste 2000 de romani in vacante premium pe care le-am organizat impreuna cu partenerii mei prin toata lumea, in locuri exotice si indepartate. In 2019 am primit premiul “Travel Personality of the Year” de la FORBES Romania.
Imi place mult Romania si sunt printre cei care se simt bine in tara lor. Am devenit antreprenor dupa ce am lucrat 8 ani in 2 multinationale din Bucuresti, iar acum la traininguri sau in emisiuni TV le vorbesc angajatilor din corporatii si antreprenorilor despre echilibrul Work-Life si despre intraprenoriat.
Acesta este blogul meu personal, unde scriu ceea ce simt si ce gandesc si unde am diverse colaborari cu branduri care isi doresc sa se asocieze cu imaginea mea si a familiei mele. De 10 ani acest blog si paginile de Facebook si Instagram ale mele au adunat o comunitate de peste 300.000 de romani inteligenti si sunt locuri de intalnire pentru oamenii de bun simt, optimisti, iar subiectele abordate sunt exclusiv de calatorie, premium lifestyle, business si antreprenoriat. Am doi copii minunati si o sotie fantastica, impreuna cu care calatoresc prin toata lumea si alaturi de care am aflat cum bucuriile simple sunt cele care te fac fericit cu adevarat. Impreuna, incercam sa le insuflam romanilor pasiunea pentru calatorii si bucuria de a-si umple cartea de memorii cu amintiri de prin toate tarile Pamantului.
Foarte utila postarea despre impozite. Multumesc si astept continuarea.
Potrivit alin. 3, art. 3 din Normele Metodologice de aplicare a prevederilor art.III din O.U.G 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, „persoanele care, pe langa venituri de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala in mod ocazional, NU datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale pentru sanatate si pentru aceste venituri de natura profesionala”. Cu toate astea, la cat de „nesatul” e statul dupa bani, cred ca nu o sa scape nimeni. Cert e ca o sa se creeze un mare haos, mai ales la ghiseele cu DOAMNE foarte amabile si care nu iau mita.
(author)
@ Laura: ma intreb cum stabileste agentul fiscal ce inseamna „ocazional” – o data pe an, de 2 ori pe an, etc. E clar ca vor fi multe abuzuri.
Si cand te gandesti..ca statul te „incurajeaza” sa iti iei un al 2 job…
inca o data statul nu face altceva decat sa incurajeze munca la negru. mai bine incercau sa colecteze vechile impozite dar de la toate fiermele, de la toate pfa-urile, etc. si sa combata evaziunea fiscala.
cei corecti vor plati mai mult, cei care nu plateau inainte nu vor plati nici acum. trist 😐
(author)
@ gabbis: incurajeaza pe naiba… pe mine ma bate gandul sa renunt la mai multe activitati extra.
Statul ne incurajeaza sa muncim, nu?de ce?pentru a palti taxe si impozite….SUPER TARE!
Articolul este foarte util, dar tare aş vrea să nu fie nevoie de aşa ceva. Totul mă descurajează enorm. Adică pentru cele 3-4 milioane pe care le fac pe an din traduceri, trebuie să plătesc jumate? Păi.. în cazul ăsta, îmi fac bagajele şi plec din ţară, dacă aici nu pot munci legal ca student (fără a-mi lăsa jumate din bani şi din timp pe la diverse instituţii).
A mai ramas vreo forma de organizare/activitate din care sa platesti doar 16% impozit, fara nimic altceva?
(author)
@ Bogdan: din pacate nu. doar sa iti faci firma, din octombrie am auzit ca se renunta la impozitul forfetar.
@ Dianora: da, din pacate trebuie sa platesti o treime din venit. singura varianta in care ar putea sa mai scada taxele ar fi sa ai cheltuieli mai mari (se plateste din net, nu din brut).
Ah, abia asteptam sa scrii despre asta, ca eu mi-am prins urechile si mi-am cam „introdus” picioarele.. :))
(author)
@ Alexandra: mi-e teama ca toti oamenii buni din tara asta isi vor baga picioarele in scurt timp 🙁
Da, pentru ca vezi tu, ma doare capul cand ma gandesc la o chinuiala lunara. Sper ca o sa faca cum au promis, sa putem plati online, dar chiar si asa ma doare capul.
Dar oricum parca vad ca nu fac nimic, si eu una nu am posibilitatea si nici cheful sa ma duc lunar in inspe locuri.
(author)
@ Alexandra, nu imi aduce aminte 🙁
Sa semnezi petitia maine, poate se schimba ceva.
[…] in articolul de ieri am aflat cine trebuie sa plateasca acest nou impozit, astazi aflam cat trebuie sa platim si cum se […]
Am semnat… Nu stiu daca se va schimba ceva dar macar sa facem ceva, orice…
Daca in luna februarie am incheiat un contract de drepturi autor cu durata de 1 saptamana pentru o filmare la o televiziune, mai trebuie sa platesc acum acele contributii? Multumesc.
(author)
@ Carina: nu. ordonanta este valabila din iulie iar normele de aplicare au fost elaborate in august.
Dar profesorii care fac „pregatire”, cum vor plati? sau pentru ei s-a mai deschis o portita?
(author)
Daca fac pregatire legal, atunci trebuie sa plateasca si aceste impozite.
@Razvan Pascu: „ocazional” cred ca inseamna pt ei ceva ce nu e „lunar, trimestrial sau semestrial” (pt cazurile astea este un articol separat:D). Si dc il obtii anual? Nu mai inteleg nimic! Nimic inteleg, nimic platesc:D
Am urmatoarea intrebare: daca ai absolvit o facultate de arte teatrale, si dai spectacole ocazionale, in asociere cu alti liberi profesionisti, fara a face o asociatie, ar trebui sa te inregistrezi ca PFI?
trebuie sa platesti taxe ( pensie, sanatate, somaj) daca nu stii daca vei da aceste spectacole si daca vei percepe vreo taxa pe bilet ?