Continuam astazi seria articolelor de weekend cu retete culinare internationale, pentru pasionatii de calatorii gastronomice. Astazi – reteta de humus, un aperitiv din tarile arabe, care se gaseste in special in Siria, Turcia si Liban. Este unul dintre preferatele mele; este foarte bun.

Portii: 6-8

Timp preparare: 15 minute (daca nautul este fiert)

Ingrediente:

  • 250 grame de naut uscat (400 grame daca este fiert)
  • 1 lamaie
  • 150 ml tahini (pasta de susan)
  • 2 catei de usturoi
  • 3 linguri de ulei de masline
  • sare si piper alb

Preparare:

  1. Puteti folosi naut la conserva, gata fiert sau, mai bine, naut uscat pe care il fierbeti singuri. Nautul, ca mai toate suratele fasolei, respecta modalitatea de fierbere a acesteia. Cel mai bine ar fi sa inmuiati nautul cateva ore (sau peste noapte) pentru a-i facilita fierberea uniforma. Un naut inmuiat se fierbe 1 ora si jumatate la foc mediu, intr-un vas acoperit. In prima faza, fierbeti nautul spumand, neacoperit, dupa care il puteti acoperi pentru a grabi si uniformiza fierberea.
  2. Nautul scurs – pastrati o parte din zeama in care a fiert – se paseaza sau se toaca fin.
  3. Pasta de naut se amesteca cu cea de susan (tahini), zeama de la lamaie si usturoiul tocat pasta. Se adauga, amestecand, uleiul si apa (din apa in care a fiert nautul) pana obtineti o crema fina, dar consistenta. Potriviti de sare si piper.

Humusul se serveste proaspat, stropit cu lamaie, decorat cu muguri de pin sau dare usoare de sumac (sau boia dulce) si chimion. Humusul merge de minune cu lipii, dar se poate servi si cu crackers.

Humusul este prin excelenta un preparatat vegetarian insa se poate servi cu bucatele de carne de vita sau miel prajite in ulei.

Pasati humusul

Tocati toate boabele

Adaugati ulei de masline

Adaugati zeama de lamaie

Adaugati pasta de susan (tahini)

Adaugati piper alb

Adaugati sare

Adaugati usturoi tocat pasta

Aproape gata

Mod de prezentare

8 comentarii

  1. 24.04.2010 la 05:30

    Detectez puțin anti-semitism aici? Humusul nu este cumva un fel tradițional și prin Israel?

  2. 24.04.2010 la 07:53

    Humusul este o mancare extrem de populara in tot Orientul Apropiat, asta include si Israelul, Iordania, chiar si Armenia sau Iranul. Totusi, este o mancare tipic arabeasca (mai ales a celor din zona Orientului Apropiat – Liban, Siria, Israel).
    Prima mentionare clara a humusului este din secolul XVIII in Damasc unde se spune ca era un fel de mancare necunoscut in afara orasului.
    Legenda spune ca liderul arab Saladin (cel care s-a batut cu Richard Inima de Leu) ar fi fost inventatorul humusului.
    Desi mentiuni ale humusului sunt relativ recente, ingredientele sunt folosite de mii de ani: nautul e cultivat de peste 6000 ani in Palestina si Mesopotamia, pasta de sesam cam din aceeasi perioada de Babilon si asirieni, la fel si maslinele cultivate in Siria si Palestina tot prin 4000 i.Hr. (Biblia mentioneaza uleiul de masline destul de des). Usturoiul este folosit de babiloneni,doar lamaile apar mai tarziu, candva dupa Hristos provenind din India.
    Humus in limba araba inseamna „naut”

  3. larisa
    24.04.2010 la 08:39

    mie imi seama foarte mult cu traditionala fasole frecata.exact aceleasi condimente folosesc si eu doar ca adaug o lingura de mustar pe langa zeama de lamaie

  4. Razvan Pascu
    (author)
    24.04.2010 la 10:56

    Ba da, humusul este consumat si in Israel.

  5. Razvan Pascu
    (author)
    24.04.2010 la 10:57

    Sa incerci si humusul pentru ca e foarte ok la gust.

  6. Razvan Pascu
    (author)
    24.04.2010 la 10:57

    Multumesc pentru detalii.

  7. 25.04.2010 la 11:55

    Si cu niste muguri de pin prajiti uscat pe deasupra, nu te mai poti opri din mancat.

  8. 14.01.2012 la 21:33

    o singura data am facut dar doar cu usturoi lamaie si ulei de masline. ii lipsea ceva. cred ca susanul, unde gasesc pasta de susan?
    app. eu am luat naut boabe, le am lasat la inmuiat 10h si s-au fiert extrem de greu 4-5h 😐 nu e normal cand vad peste tot pe net durata de fierbere max 2h, de ce oare?