Continuam astazi seria articolelor de weekend cu retete culinare internationale, pentru pasionatii de calatorii gastronomice. Astazi – reteta de humus, un aperitiv din tarile arabe, care se gaseste in special in Siria, Turcia si Liban. Este unul dintre preferatele mele; este foarte bun.
Portii: 6-8
Timp preparare: 15 minute (daca nautul este fiert)
Ingrediente:
250 grame de naut uscat (400 grame daca este fiert)
1 lamaie
150 ml tahini (pasta de susan)
2 catei de usturoi
3 linguri de ulei de masline
sare si piper alb
Preparare:
Puteti folosi naut la conserva, gata fiert sau, mai bine, naut uscat pe care il fierbeti singuri. Nautul, ca mai toate suratele fasolei, respecta modalitatea de fierbere a acesteia. Cel mai bine ar fi sa inmuiati nautul cateva ore (sau peste noapte) pentru a-i facilita fierberea uniforma. Un naut inmuiat se fierbe 1 ora si jumatate la foc mediu, intr-un vas acoperit. In prima faza, fierbeti nautul spumand, neacoperit, dupa care il puteti acoperi pentru a grabi si uniformiza fierberea.
Nautul scurs – pastrati o parte din zeama in care a fiert – se paseaza sau se toaca fin.
Pasta de naut se amesteca cu cea de susan (tahini), zeama de la lamaie si usturoiul tocat pasta. Se adauga, amestecand, uleiul si apa (din apa in care a fiert nautul) pana obtineti o crema fina, dar consistenta. Potriviti de sare si piper.
Humusul se serveste proaspat, stropit cu lamaie, decorat cu muguri de pin sau dare usoare de sumac (sau boia dulce) si chimion. Humusul merge de minune cu lipii, dar se poate servi si cu crackers.
Humusul este prin excelenta un preparatat vegetarian insa se poate servi cu bucatele de carne de vita sau miel prajite in ulei.
Pasati humusul
Tocati toate boabele
Adaugati ulei de masline
Adaugati zeama de lamaie
Adaugati pasta de susan (tahini)
Adaugati piper alb
Adaugati sare
Adaugati usturoi tocat pasta
Aproape gata
Mod de prezentare
Despre mine:
Am calatorit in peste 110 tari si o fac mereu cu aceeasi placere, dedicare si sete de cunoastere. Calatoriile sunt binecuvantarea mea si am reusit sa imi transform pasiunea intr-un job care ma face fericit. Cel mai fericit ma fac, insa, cei doi baieti ai mei, Alex si Vlad, de la care imi amintesc zilnic despre copilarie.
Sunt consultant in marketing turistic, antreprenor implicat in mai multe business-uri din diverse domenii de activitate, sunt workaholic si bucuros ca am crescut de la zero, alaturi de echipa mea, mai multe companii. Organizam evenimente corporate pentru companii mari, suntem specializati pe PR si Marketing in Turism, iar de 3 ani am dezvoltat o divizie de real-estate care vinde proprietati Premium in Dubai.
Am o diploma de licenta in Marketing (ASE Bucuresti), un masterat in Comunicare (SNSPA), un Executive MBA pe care l-am absolvit la WU Vienna University (2013-2015) si un curs de Global Strategy absolvit la Carlson School of Management (University of Minnesota, SUA).
Revista Forbes m-a inclus in 2013 in topul “30 de tineri sub 30 de ani in Romania”, sunt mereu optimist si un prieten de cursa lunga. Am zburat atat de mult pe toate continentele incat as fi putut face ocolul Pamantului la Ecuator de peste 250 de ori. In ultimii 8 ani am calatorit cu peste 5000 de romani in vacante premium pe care le-am organizat impreuna cu partenerii mei prin toata lumea, in locuri exotice si indepartate. In 2019 am primit premiul “Travel Personality of the Year” de la FORBES Romania.
Acesta este blogul meu personal, unde scriu ceea ce simt si ce gandesc si unde am diverse colaborari cu branduri care isi doresc sa se asocieze cu imaginea mea si a familiei mele. De 14 ani acest blog si paginile de Social Media ale mele au adunat o comunitate de peste 500.000 de romani inteligenti si sunt locuri de intalnire pentru oamenii de bun simt, optimisti, iar subiectele abordate sunt exclusiv de calatorie, premium lifestyle, business si antreprenoriat.
Humusul este o mancare extrem de populara in tot Orientul Apropiat, asta include si Israelul, Iordania, chiar si Armenia sau Iranul. Totusi, este o mancare tipic arabeasca (mai ales a celor din zona Orientului Apropiat – Liban, Siria, Israel).
Prima mentionare clara a humusului este din secolul XVIII in Damasc unde se spune ca era un fel de mancare necunoscut in afara orasului.
Legenda spune ca liderul arab Saladin (cel care s-a batut cu Richard Inima de Leu) ar fi fost inventatorul humusului.
Desi mentiuni ale humusului sunt relativ recente, ingredientele sunt folosite de mii de ani: nautul e cultivat de peste 6000 ani in Palestina si Mesopotamia, pasta de sesam cam din aceeasi perioada de Babilon si asirieni, la fel si maslinele cultivate in Siria si Palestina tot prin 4000 i.Hr. (Biblia mentioneaza uleiul de masline destul de des). Usturoiul este folosit de babiloneni,doar lamaile apar mai tarziu, candva dupa Hristos provenind din India.
Humus in limba araba inseamna „naut”
larisa
24.04.2010 la 08:39
mie imi seama foarte mult cu traditionala fasole frecata.exact aceleasi condimente folosesc si eu doar ca adaug o lingura de mustar pe langa zeama de lamaie
o singura data am facut dar doar cu usturoi lamaie si ulei de masline. ii lipsea ceva. cred ca susanul, unde gasesc pasta de susan?
app. eu am luat naut boabe, le am lasat la inmuiat 10h si s-au fiert extrem de greu 4-5h 😐 nu e normal cand vad peste tot pe net durata de fierbere max 2h, de ce oare?
Materialele postate pe acest site imi apartin in totalitate sau apartin colaboratorilor mei si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei. La sfarsitul fiecarei preluari de text trebuie sa existe un link catre acest blog.
Detectez puțin anti-semitism aici? Humusul nu este cumva un fel tradițional și prin Israel?
Humusul este o mancare extrem de populara in tot Orientul Apropiat, asta include si Israelul, Iordania, chiar si Armenia sau Iranul. Totusi, este o mancare tipic arabeasca (mai ales a celor din zona Orientului Apropiat – Liban, Siria, Israel).
Prima mentionare clara a humusului este din secolul XVIII in Damasc unde se spune ca era un fel de mancare necunoscut in afara orasului.
Legenda spune ca liderul arab Saladin (cel care s-a batut cu Richard Inima de Leu) ar fi fost inventatorul humusului.
Desi mentiuni ale humusului sunt relativ recente, ingredientele sunt folosite de mii de ani: nautul e cultivat de peste 6000 ani in Palestina si Mesopotamia, pasta de sesam cam din aceeasi perioada de Babilon si asirieni, la fel si maslinele cultivate in Siria si Palestina tot prin 4000 i.Hr. (Biblia mentioneaza uleiul de masline destul de des). Usturoiul este folosit de babiloneni,doar lamaile apar mai tarziu, candva dupa Hristos provenind din India.
Humus in limba araba inseamna „naut”
mie imi seama foarte mult cu traditionala fasole frecata.exact aceleasi condimente folosesc si eu doar ca adaug o lingura de mustar pe langa zeama de lamaie
(author)
Ba da, humusul este consumat si in Israel.
(author)
Sa incerci si humusul pentru ca e foarte ok la gust.
(author)
Multumesc pentru detalii.
Si cu niste muguri de pin prajiti uscat pe deasupra, nu te mai poti opri din mancat.
o singura data am facut dar doar cu usturoi lamaie si ulei de masline. ii lipsea ceva. cred ca susanul, unde gasesc pasta de susan?
app. eu am luat naut boabe, le am lasat la inmuiat 10h si s-au fiert extrem de greu 4-5h 😐 nu e normal cand vad peste tot pe net durata de fierbere max 2h, de ce oare?