Reteta culinara (Italia): Lasagna la cuptor

Adaugat de la 17 Apr 2010

Incepand de astazi voi lansa o rubrica noua (de weekend) destinata tuturor celor pasionati de mancare si calatorii. Asadar, pe blogul meu, in fiecare weekend veti gasi o reteta usor de facut (in functie de feedback-ul vostru, voi decide daca voi publica si sambata si duminica cate o reteta noua, sau doar intr-una dintre cele 2 zile).

Vor fi doar retete internationale, din toate colturile lumii, in special pentru cei pasionati de calatorii…si de mancare. 🙂

Enjoy!

Reteta italiana: Lasagna la cuptor


Timp de preparare: 90-100 minute

Portii: 6

Ingrediente:

  • 3 linguri ulei de masline
  • 500g carne de vita tocata
  • 75g Pancetta taiata cubulete (sau bacon)
  • 130g ficatel de pasare, curatat si taiat patratele
  • 1 ceapa taiata marunt
  • 2 catei de usturoi, zdrobiti
  • 150ml vin alb
  • 2 – 3 linguri pasta de rosii
  • 2 cutii (400 grame) rosii la conserva, fara coaja,  maruntite
  • 3 linguri smantana
  • 8 – 10 foi lasagna verzi sau albe, daca este necesar, semipreparate
  • 75 grame branza parmezan, proaspat rasa
  • sare si piper negru proaspat macinat
  • frunze proaspete de patrunjel pentru ornat

Sosul alb:

  • 600 ml lapte
  • 1 frunza dafin
  • o ceapa mica, feliata
  • 50g unt
  • 40g faina
  • o nucsoara proaspat rasa

Preparare:

1. Incalziti uleiul intr-o cratita adanca. Adaugati carnea si prajiti, spargand cocoloasele cu o lingura de lemn. Adaugati Pancetta si ficatelul de pasare tocat din cutit si lasati la foc 3 – 4 minute. Adaugati ceapa si usturoiul si mai lasati pe foc 5 minute. Adaugati vinul si lasati la foc pana scade.

2. Adaugati in sosul de carne pasta de rosii si rosiile, apoi condimentati cu sare si piper negru proaspat macinat, dupa gust. Dati un clocot, micsorati flacara si lasati sa fiarba marunt timp de 15 – 20 minute, pana se ingroasa. Adaugati smantana, luati de pe foc si puneti deoparte.

3. Intre timp, preparati sosul. Turnati laptele intr-o cratita. Adaugati frunza de defin si ceapa. Tineti pe foc 1 minut, amestecand continuu. Incalziti pana la punctul de fierbere si luati cratita de pe foc. Lasati sa infuzeze cam 10 minute. Scoateti frunza de dafin si ceapa.

4. Topiti untul intr-o cratita si presarati faina. Lasati la foc cam 1 minut, amestecand continuu si apoi adaugati treptat laptele, pana cand amestecul clocoteste si se leaga intr-un sos subtire. Condimentati si adaugati nucsoara.

5. Incalziti cuptorul la 190 C°. Intindeti putin sos de carne pe fundul unei tavi patrate de cuptor (un vas de jena este foarte potrivit). Acoperiti cu un strat de lasagna. Intindeti deasupra sos bechamel si presarati cu Parmezan. Repetati straturile si incheiati cu un strat in care amestecati cele doua sosuri. Presarati cu Parmezan din abundenta.

6. Dati lasagna la cuptor cca. 30 minute pana cand sfaraie si e rumenita.  Lasati-o sa se racoreasca 10 minute, inainte de a o taia.

Se serveste calda, cu parmezan proaspat ras si patrunjel deasupra.

Despre mine:

Calatoriile sunt binecuvantarea mea si am reusit sa imi transform pasiunea in job. Sunt consultant in marketing turistic, dar imi place sa ma definesc ca antreprenor, sunt workaholic si bucuros ca am crescut de la zero, alaturi de echipa mea, agentia de Evenimente, PR si Marketing Travel Communication Romania, dar si Asociatia Travel Focus. Sunt implicat in mai multe organizatii nationale de promovare si dezvoltare a antreprenoriatului, am o diploma de licenta in Marketing (ASE Bucuresti), un masterat in Comunicare (SNSPA), un Executive MBA pe care l-am absolvit la WU Vienna University (2013-2015) si un curs de Global Strategy absolvit la Carlson School of Management (University of Minnesota, SUA). Revista Forbes m-a inclus in 2013 in topul “30 de tineri sub 30 de ani in Romania”, sunt mereu optimist si un prieten de cursa lunga – mai multe detalii despre mine gasiti aici.

14 păreri la “Reteta culinara (Italia): Lasagna la cuptor

  1. Cam asa o fac si eu, doar ca sosul alb (bechamel) nu il fac singura, prefer „chimicalele” la plic, doar sa adaug laptele.
    Sunt testate si de tine retetele? 😀

  2. o sa ador pur simplu rubrica aceasta ! mai ales ca eu sunt „un artist in devenire in propria mea bucatarie ” :)).Deja am trecut de la stadiul de mancare arsa sau fara gust si aruncata la gunoi la cautatul de noi si noi retete :))

  3. E o idee buna si eu care chiar am un blog culinar sunt incantata de bucataria lumii, de retetele internationale. Le astept cu interes. 🙂

  4. o idee foarte buna si inteligenta. cred ca vei avea mare succes. cred ca ai avea si mai mult de castigat daca le-ai gati chiar tu. eu o sa intru in fiecare weekend

  5. Clever. 😉 M-ar interesa o reteta ieftina si usor de facut la paella cu fructe de mare. 🙂

  6. Hello, as adauga: fara panceta sau bacon si exclusiv paste galbene si nu verzi.. Cel putin asa am invatat de la restaurantul nostru preferat unde servim lasagna bolognese si anume in Liberty Center la Quasi Pronti. Urmariti cand scot lasagna aburinda de la cuptor si veti avea o experienta unica… Au retete originale italienesti ! Daca totusi o faceti acasa, atunci urmati sfatu-rile de mai sus ata pentru savoare cat si pentru o combinatie sanatoasa ! Pofta buna. Geta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Aboneaza-te la newsletter

Nr. abonati RSS & Newsletter

Michelin

Copyright

Materialele postate pe acest site imi apartin in totalitate sau apartin colaboratorilor mei si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei. La sfarsitul fiecarei preluari de text trebuie sa existe un link catre acest blog.
Positive SSL on a transparent background