Incepand de astazi voi lansa o rubrica noua (de weekend) destinata tuturor celor pasionati de mancare si calatorii. Asadar, pe blogul meu, in fiecare weekend veti gasi o reteta usor de facut (in functie de feedback-ul vostru, voi decide daca voi publica si sambata si duminica cate o reteta noua, sau doar intr-una dintre cele 2 zile).

Vor fi doar retete internationale, din toate colturile lumii, in special pentru cei pasionati de calatorii…si de mancare. πŸ™‚

Enjoy!

Reteta italiana: Lasagna la cuptor


Timp de preparare: 90-100 minute

Portii: 6

Ingrediente:

  • 3 linguri ulei de masline
  • 500g carne de vita tocata
  • 75g Pancetta taiata cubulete (sau bacon)
  • 130g ficatel de pasare, curatat si taiat patratele
  • 1 ceapa taiata marunt
  • 2 catei de usturoi, zdrobiti
  • 150ml vin alb
  • 2 – 3 linguri pasta de rosii
  • 2 cutii (400 grame) rosii la conserva, fara coaja,Β  maruntite
  • 3 linguri smantana
  • 8 – 10 foi lasagna verzi sau albe, daca este necesar, semipreparate
  • 75 grame branza parmezan, proaspat rasa
  • sare si piper negru proaspat macinat
  • frunze proaspete de patrunjel pentru ornat

Sosul alb:

  • 600 ml lapte
  • 1 frunza dafin
  • o ceapa mica, feliata
  • 50g unt
  • 40g faina
  • o nucsoara proaspat rasa

Preparare:

1. Incalziti uleiul intr-o cratita adanca. Adaugati carnea si prajiti, spargand cocoloasele cu o lingura de lemn. Adaugati Pancetta si ficatelul de pasare tocat din cutit si lasati la foc 3 – 4 minute. Adaugati ceapa si usturoiul si mai lasati pe foc 5 minute. Adaugati vinul si lasati la foc pana scade.

2. Adaugati in sosul de carne pasta de rosii si rosiile, apoi condimentati cu sare si piper negru proaspat macinat, dupa gust. Dati un clocot, micsorati flacara si lasati sa fiarba marunt timp de 15 – 20 minute, pana se ingroasa. Adaugati smantana, luati de pe foc si puneti deoparte.

3. Intre timp, preparati sosul. Turnati laptele intr-o cratita. Adaugati frunza de defin si ceapa. Tineti pe foc 1 minut, amestecand continuu. Incalziti pana la punctul de fierbere si luati cratita de pe foc. Lasati sa infuzeze cam 10 minute. Scoateti frunza de dafin si ceapa.

4. Topiti untul intr-o cratita si presarati faina. Lasati la foc cam 1 minut, amestecand continuu si apoi adaugati treptat laptele, pana cand amestecul clocoteste si se leaga intr-un sos subtire. Condimentati si adaugati nucsoara.

5. Incalziti cuptorul la 190 CΒ°. Intindeti putin sos de carne pe fundul unei tavi patrate de cuptor (un vas de jena este foarte potrivit). Acoperiti cu un strat de lasagna. Intindeti deasupra sos bechamel si presarati cu Parmezan. Repetati straturile si incheiati cu un strat in care amestecati cele doua sosuri. Presarati cu Parmezan din abundenta.

6. Dati lasagna la cuptor cca. 30 minute pana cand sfaraie si e rumenita.Β  Lasati-o sa se racoreasca 10 minute, inainte de a o taia.

Se serveste calda, cu parmezan proaspat ras si patrunjel deasupra.

14 comentarii

  1. eleni
    17.04.2010 la 08:15

    Cam asa o fac si eu, doar ca sosul alb (bechamel) nu il fac singura, prefer „chimicalele” la plic, doar sa adaug laptele.
    Sunt testate si de tine retetele? πŸ˜€

  2. larisa
    17.04.2010 la 08:30

    o sa ador pur simplu rubrica aceasta ! mai ales ca eu sunt „un artist in devenire in propria mea bucatarie ” :)).Deja am trecut de la stadiul de mancare arsa sau fara gust si aruncata la gunoi la cautatul de noi si noi retete :))

  3. 17.04.2010 la 09:01

    Ar trebui sa gatesti tu :))

  4. 17.04.2010 la 14:22

    E o idee buna si eu care chiar am un blog culinar sunt incantata de bucataria lumii, de retetele internationale. Le astept cu interes. πŸ™‚

  5. Anamaria
    17.04.2010 la 17:49

    o idee foarte buna si inteligenta. cred ca vei avea mare succes. cred ca ai avea si mai mult de castigat daca le-ai gati chiar tu. eu o sa intru in fiecare weekend

  6. 17.04.2010 la 19:23

    Clever. πŸ˜‰ M-ar interesa o reteta ieftina si usor de facut la paella cu fructe de mare. πŸ™‚

  7. Razvan Pascu
    (author)
    17.04.2010 la 23:37

    Aceasta reteta nu am testat-o. Dar cel mai probabil voi testa o parte din ele de-acum inainte…

  8. Razvan Pascu
    (author)
    17.04.2010 la 23:39

    πŸ™‚ Ce imi plac oamenii care evolueaza vizibil…

  9. Razvan Pascu
    (author)
    17.04.2010 la 23:39

    Ar trebui ca ziua sa aiba 48 de ore…

  10. Razvan Pascu
    (author)
    17.04.2010 la 23:40

    O sa dau comanda. πŸ™‚

  11. 19.04.2010 la 15:37

    Un lucru incheiat MEREU cu succes la mine in bucatarie e dezordinea;))

  12. 19.04.2010 la 23:15

    Nuuu, daca nu le gatesti tu si nu ne inviti la masa eu nu le citesc πŸ˜€

  13. Razvan Pascu
    (author)
    20.04.2010 la 18:18

    Eeeee…

  14. Geta
    13.06.2011 la 15:02

    Hello, as adauga: fara panceta sau bacon si exclusiv paste galbene si nu verzi.. Cel putin asa am invatat de la restaurantul nostru preferat unde servim lasagna bolognese si anume in Liberty Center la Quasi Pronti. Urmariti cand scot lasagna aburinda de la cuptor si veti avea o experienta unica… Au retete originale italienesti ! Daca totusi o faceti acasa, atunci urmati sfatu-rile de mai sus ata pentru savoare cat si pentru o combinatie sanatoasa ! Pofta buna. Geta