Pentru prima data in istorie, pretul aurului a depasit 1200 de dolari/uncie. Pentru a face un calcul simplu trebuie sa va precizez ca o uncie inseamna 28,3495231 grame, ceea ce presupune ca pretul unui gram de aur a atins recordul de 42,3 dolari/gram. La BNR, un gram de aur era cotat in 30 noiembrie la 106,9960 RON.
Cresterea pretului la acest nivel vine dupa ce timp de luni de zile investitorii si-au gasit refugiul in metalul pretios, nestiind in ce altceva sa investeasca in siguranta. Si tinand cont ca orice altceva presupune doar hartie (dolari, euro, etc.), investitorii s-au orientat catre un produs palpabil, care de-a lungul timpului isi pastreaza (sau creste) valoarea. Cresterea din ultimele zile vine insa ca urmare a deciziei Bancii Centrale din Sri Lanka de a achizitiona 10 tone de aur pentru rezerva nationala, dupa ce si alte tari precum India, Rusia sau Mauritius au procedat asemanator.
Cel mai mare cumparator de aur al lumii este India, iar acest lucru se datoreaza in special populatiei Indiei (circa 1 miliard de oameni) si traditiilor acestei tari. In India, oamenii sunt atat de legati de metalul pretios incat fiecarui moment important din viata unui om, indienii ii asociaza un obicei legat de aur: de la botez, la mersul pe propriile picioare, copilul primeste in dar bijuterii si podoabe de aur, pentru ca pentru indieni aurul inseamna noroc. In India, cei mai mari comercianti de aur provin din statul Kerala, acesta fiind si statul (in sudul Indiei) cu cel mai mare consum de aur pe cap de locuitor (aproximativ 3% din populatia Indiei si 8% din consumul national). Ce este interesant este ca cetatenii Indiei au strans oficial pana acum de peste 40 de ori mai mult aur decat Banca Nationala a Indiei, iar piata aurului in India reprezinta peste 20% din piata mondiala, fiind urmata (la jumatate) de China si apoi de Statele Unite.
Mai sus aveti un grafic care reprezinta evolutia pretului aurului in ultimii 10 ani. Se poate observa foarte simplu ca pretul acestui metal a crescut an de an, foarte interesanta fiind insa evolutia de anul trecut cand preturile tuturor valorilor si marfurilor scadeau, inclusiv aurul. Anul acesta insa, a recuperat. De obicei, atunci cand pretul dolarului scade, aurul creste, relatia fiind invers proportionala, insa imi amintesc cum anul trecut petrolul, dolarul, euro, leul si aurul scadeau in linie, derutand investitorii si inclusiv pe mine. 🙂
Razvan Pascu
chiar nu stiam ca indienii sunt atat de „pasionati” dupa aur. dar poate ca trebuie sa imi dau seama de asta atata timp cat si tiganii nostri sunt la fel, doar se trag din aceeasi zona…
sa fii convinsa ca tiganii si indienii sunt relativ la fel, asta le este rasa si astea le sunt placerile, ceea ce nu este neaparat un lucru rau
Interesant, inseamna ca dupa terminarea crizei, vom asista la o cadere a cotatiei aurului.
Cred ca pretul record la aur a fost determinat nu numai de decizia Bancii Centrale din Sri Lanka de a achizitiona o cantitate importanta de aur, dar si de decizia Bancii Centrale din India cu putin timp inainte de a achizitiona 200 de tone din acelasi metal si al Insulei Mauritius de a se inscrie pe lista bancilor centrale ce au decis cumpararea de aur.
Daca adaugam la asta faptul ca investitorii vor sa se protejeze de fluctuatia dolarului investind intr-un instrument mai sigur, cresterea pretului aurului pare destul de logica. Cel mai probabil dupa stabilizarea economiei globale (da, da, sa treaca criza 🙂 ), pretul aurului va mai scadea.
Alina, nici eu nu stiam de asta pana de curand, dar am citit in numarul de ianuarie al Nat. Geographic de aceasta traditie. Nu ti-ar veni sa crezi cat de multe bijuterii folosesc indienii la orice ceremonie 🙁 Si nu te gandi ca la ei aurul este mai ieftin, pur si simplu traditia este atat de bine inradacinata incat indienii mai putin instariti fac imprumuturi pentru a-si cumpara bijuterii si a iesi onorabil din organizarea ceremoniilor.
Hai ca ai postat inaintea mea pe tema asta, dar eu am un grafic mai actual cu 7 dolari!!
As crede ca in ultimii 10 ani interesul romanilor a mai scazut fata de aur. Imi aduc aminte de anii 90, chiar pe la inceputurile lor, cand in satul meu natal se iscase o adevarata „goana dupa aur”. Era perioada in care incepuse sa se aduca din Turcia aur sub forma de bijuterii de mici sau de mari dimensiuni. Femeile si fetele se intreceau in a-si etala inelele, iar barbatii isi atarnau cate o „cruciulita” de 4-5 grame pe un lant demn sa sustina greutatea la vedere, peste pulovarul tricotat din lana de oaie turcana. A venit apoi vremea bijuteriilor de argint, iar o data cu criza si cea a gablonturilor. Rar mai vezi, chiar si la sate,bijuterii etalate ostentativ,fie si la zi de sarbatoare ori de hram. Lasand la o parte critica, sa recunoastem ca o bijuterie de aur,lucrata cu delicatete,ramane o podoaba gratioasa, usor de asortat la aproape orice tinuta eleganta. Nu se poate spune niciodata ca „s-a demodat”. Nu intamplator ii creste valoarea de secole, venind incoace….
(author)
🙂
(author)
Nu neaparat. Eu as spune ca mai degraba inversEu cred ca va creste in continuare.
Probabil ai facut legatura cu terminarea crizei = cresterea dolarului = scaderea cotatiei la aur, insa nu e neaparat asa. Dolarul poate sa scada si cand e relansare economica, tocmai pt a stimula exporturile.
(author)
Am fost mai rapid, dar m-ai luat la grafic. Oricum azi am vazut ca s-a dus in 1215 dolari/uncie, ceea ce nu are nici unul dintre noi pe grafic. 🙂
(author)
Corect.
(author)
Un articol interesant pe aceasta tema:
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/febra-aurului-200-de-romani-au-cumparat-lingouri-de-aur-de-750-000-de-euro-un-client-a-luat-acasa-4-kg-este-aurul-cel-mai-bun-plasament-acum-5149068/
Este aurul cel mai bun plasament acum, cea mai buna afacere ? Care este pretul aurului acum in 2015 ?