fbpx
excursii-razvan-pascu

Air FrancePentru ca sambata viitoare voi pleca intr-un circuit pe cont propriu prin Egipt, in ultima vreme am citit destul de mult despre aceasta tara si despre civilizatia egipteana. Pentru ca pe blog intra foarte multe persoane pasionate de calatorii, cred ca ar fi interesant sa impartasesc cu voi cateva dintre lucrurile fascinante pe care le-am aflat despre Egipt.

Dupa ce am povestit intamplarile nefericite prin care am trecut cu Tarom-ul atunci cand am cumparat biletele, astazi si maine, m-am gandit sa scriu cateva cuvinte despre civilizatia care s-a nascut si a inflorit cu 3000 de ani inainte de nasterea lui Hristos. In acea perioada, mare parte a lumii era locuita inca de oameni ai Epocii de Piatra, insa egiptenii puteau citi si scrie, puteau tese haine, prelucrau aurul, aveau doctori care tratau bolnavi si invatati care studiau cerul si stelele.

Aceasta civilizatie a inflorit pe malul unui fluviu care i-a ajutat mereu pe egipteni sa se dezvolte, sa poata cultiva diferite plante, sa aiba lut pentru construirea de case si, mai nou, sa produca energie electrica prin baraje: Nilul. Herodot scria despre relatia dintre Egipt si Nil ca „Egiptul este un dar al Nilului„.

Beneficiind de prosperitate, o mare forta de munca si multa ambitie, egiptenii au reusit sa construiasca cu peste 2500 de ani inainte de Hristos, piramidele, constructii impunatoare si monumente funerare pentru faraonii egipteni. Piramidele sunt singurele constructii care s-au mai pastrat dintre cele 7 minuni ale lumii antice. Pana la construirea turnului Eifel, in 1889, dupa aproape 5000 de ani, piramidele au fost considerate cele mai inalte constructii din lume; asa ne putem da seama de maretia acestor monumente deosebite. Si cand ne gandim ca totul a fost construit doar cu forta manuala, tinand cont ca inca egiptenii nu descoperisera roata, nu aveau macarale sau scripeti, iar carele trase de animale au ajuns in Egipt abia 1000 de ani mai tarziu – ne dam seama de ambitia deosebita a acestui popor. Doar pentru piramida lui Keops, cea mai mare dintre cele 90 de piramide care au ramas, se estimeaza ca au fost necesare 2.300.000 de blocuri de piatra.

Cairo, capitala Egiptului, este cel mai mare oras musulman din lume. Desi oficial se spune ca are 17 milioane de locuitori, neoficial se estimeaza ca sunt peste 22 de milioane de locuitori, iar in fiecare zi la mijlocul zilei in oras exista peste 25 de milioane de suflete. Scrisul se pare ca a fost folosit pentru prima data in Egipt in anul 3000 inainte de Hristos, iar egiptenii foloseau hieroglife (mici desene) in locul frazelor pe care le folosim noi acum.

Desi de-a lungul timpului Egiptul a fost „praduit” de foarte multe ori (inclusiv in ultimele sute de ani arheologii in cautare de senzational si bani, ori obiecte nepretuite ale lumii antice au scos din Egipt numeroase artefacte), totusi Egiptul ramane cel mai mare muzeu in aer liber din lume. Poate nicaieri in alta tara nu poti vedea mai multe monumente din antichitate, mai multe muzee sau alte „hot spot-uri” pentru turisti. In plus, desi nu voi merge la Marea Rosie, in statiuni de genul Hurgada sau Sharm-El-Sheik, si prefer sa vad vestigii ale lumii antice, exista totusi numeroase activitati interesante pe care mi le-am planificat si pe care sper sa le fac: o plimbare cu felluca (ambarcatiune cu panze) pe Nil, spectacol de laser si sunet la Luxor sau Aswan, vizitare in convoi inarmat ale templelor de la Abu Simbel (aproape de granita cu Sudanul), dervisii care se invart (whirling dervishes) pana intra in transa (inclusiv unii spectatori intra in transa), o noapte de mers la cuseta cu trenul intre Cairo si Luxor, o vizita in cartierul Coptic din Egipt (coptii sunt vechea populatie crestina din Egipt; sunt o minoritate) si, daca nu imi va fi frica prea tare, planuim chiar o plimbare cu balonul la Luxor.

(va urma)

Razvan Pascu

0 comentarii

  1. Eugen
    23.10.2009 la 09:16

    foarte frumos ai scris, se vede ca ai citit multe despre Egipt. iti urez distractie placuta si astept si partea a doua a articolului

  2. Alina
    23.10.2009 la 12:01

    foarte frumos prezentat si cate locuri vei vedea…te invidiez..

  3. Alina Trebcea
    23.10.2009 la 12:19

    cat de tare , 25 de milioane de oameni intr-un singur oras. mai multi decat in toata Romania intr-un singur oras…. 🙂

  4. Vlad
    23.10.2009 la 13:40

    Felicitari !!!

    O excursie „plina” de peripetii 🙂 … sa te intorci cu bine si asteptam poze …

  5. Donea
    23.10.2009 la 14:19

    Ai uitatat sa specifici ca vechii locuitori ai Egiptului abia de ii mai poti gasi in Egipt. Spiritul lor ambitios a fost mostenit si de arabii ce au ocupat mai apoi Egiptul, dar numai in ceea ce priveste comertul. Restul… ei nici nu cred ca inteleg prea bine interesul lumii pentru vestigii arheologice. Ce sa vezi la niste pietre vechi (mama ce le-ar mai folosi in constructii)!
    Ei pur si simplu s-au trezit cu pleasca asta si o exploateaza cat pot de mult.
    Iti urez succes si distractie placuta. Astept si impresii la intoarcere.

  6. Dan
    23.10.2009 la 16:27

    Da, frumos.. Dar tre’ sa ai si bani sa faci asemenea excursii…

  7. Alexandru
    23.10.2009 la 17:33

    Am citit de curand ca au descoperit mumia lui Hatchepsut, o „faraoana” destul de iesita din tiparele unui faraon tipic, in primul rand pt ca era femeie. Ai sa ii vezi mumia la muzeul de egiptologie din Cairo. Plus de asta, o chestie foarte tare despre ea, e ca fiul ei a incercat sa stearga toate urmele pe care le-a lasat. Ceea ce nu a putut darama, a zidit, cum este un Obelisc de la Karnak 🙂

  8. lavinia c
    23.10.2009 la 21:44

    de abia astept sa vad si eu egiptul… dar probabil ca o sa fie prin agentie..(nu este mult mai scump pe cont propriu? sau ma insel?) asteptam detalii la intoarcere!!

  9. 23.10.2009 la 23:01

    Imi doresc sa ajung in Egipt, mai ales ca sunt pasionata de egiptologie. Imi pare rau doar ca musulmanii au distrus multe comori ale Egiptului, au pradat mormintele faraonilor si nobililor, au facut disparute numeroase tratate de astronomie, medicina (civilizatia egipteana realiza operatii chirurgicale, chiar pe cord deschis, daca va vine sa credeti!), matematica…

    Astept detalii dupa reintoarcere.

  10. Amarie
    24.10.2009 la 08:44

    De abia astept sa citesc continuarea la articolul despre Egipt! Impresiile directe, „la cald” sunt mai gustate decat cele elaborate din ghiduri turistice. Cu cativa ani in urma am citit un articol (publicat in volum?) de C. T. Popescu. Merita citit pentru stil si viziunea proprie.
    „Cine poate oase roade, cine nu nici carne moale” ; pentru o anumita categorie de turisti am vazut ca se organizeaza o excursie in Egipt, Iordania si Israel. Este si pentru mine un obiectiv pe termen mediu (dupa criza…).
    Excursie placuta si fructuoasa !

  11. Razvan Pascu
    (author)
    25.10.2009 la 21:06

    Mersi frumos.

  12. Razvan Pascu
    (author)
    25.10.2009 la 21:08

    Mersi 🙂

  13. Razvan Pascu
    (author)
    25.10.2009 la 21:08

    🙂

  14. Razvan Pascu
    (author)
    25.10.2009 la 21:10

    Adevarul este ca la arabi aproape totul este de vanzare…dar asta nu e neaparat ceva rau…

  15. Razvan Pascu
    (author)
    25.10.2009 la 21:10

    Da…dar cred ca nu atat de multi precum ar crede unii…

  16. Razvan Pascu
    (author)
    25.10.2009 la 21:12

    Foarte corect ce ai spus. Asa este. Am citit si eu despre ea. Iar templul care a ramas la Luxor am auzit ca este grandios.

  17. Razvan Pascu
    (author)
    25.10.2009 la 21:14

    Eu cred ca, din contra, este mai scump prin agentie. Pana acum asa s-a intamplat in cazul meu. Plus ca nimic nu se compara cu a fi complet independent, fara sa trebuiasca sa depinzi de un grup de batrani…iar asta te face sa citesti mai mult inainte si sa traiesti mai intens excursia.

  18. Razvan Pascu
    (author)
    25.10.2009 la 21:15

    Din cate am citit eu, nu numai musulmanii au facut asta. Au facut asta pana si lorzii englezi care finantau cautarile de comori. Asadar, nenorocitii sunt nenorociti, indiferent de religie sau natie….

  19. Razvan Pascu
    (author)
    25.10.2009 la 21:17

    Israel ma tenteaza si pe mine, dar cred ca va mai astepta pt ca vreau sa vad cat mai multe tari musulmane (ma atrag foarte mult) si mi-ar fi greu, sau chiar imposibil cu viza de Israel in pasaport.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]