Dupa ce s-a discutat foarte mult pe baza concediului fara plata de 15 zile pentru toti angajatii de la Stat, s-a asternut tacerea peste tot si praful peste proiecte. Statul are acum lucruri mai importante (sau nu) de rezolvat, iar criza politica e ceea ce ne lipsea intr-o Romanie afundata din ce in ce mai puternic in criza economica provenita din criza financiara.
Si daca bugetarii nici nu vor sa auda de concediu fara plata sau concedieri, tocmai intr-o tara cu foarte multi bugetari pe cap de locuitor (dintre care o treime sunt secretare, soferi sau casieri), iata ca mediul privat se repliaza foarte repede si destul de bine, incercand sa se salveze prin forte proprii.
Bancpost a anuntat ca isi va trimite acasa toti angajatii in concediu fara plata timp de 5 zile. O masura similara a luat si ING Bank pentru angajatii sai, care au plecat sau vor pleca acasa pe baza de voluntariat timp de 2 saptamani, fara plata. Inclusiv PriceWaterhouse Coopers, cea mai mare firma de consultanta din Romania, a anuntat acum 2 zile ca isi va trimite acasa toti cei 650 de angajati timp de 3 saptamani (15 zile lucratoare), in concediu fara plata. Masuri similare au fost luate si de catre retailerul Selgros care isi trimite fiecare angajat acasa fara plata 4 zile pe luna, timp de 3 luni, dar si de catre magnatul american Donald Trump, proprietarul imperiului Trump ori de catre British Airways, care le cere angajatilor sa munceasca gratis timp de o luna de zile.
La Stat insa, doar CFR Marfa le „recomanda” angajatilor concediu fara plata, fara a avea un plan concret sau o decizie definitiva la nivel managerial. La nivelul altor companii de Stat sau in Ministere este tacere. Iar factorii de decizie, ministrii demisi sau prim-ministrul demis nu mai pomenesc nimic despre decizia de a trimite acasa toti cei peste 1,4 milioane de bugetari, in 2 saptamani de concediu fara plata. Mai mult, desi FMI a lasat ca tema Guvernului sa renunte la 10% dintre bugetari pana la sfarsitul lui 2010, nimic nu pare sa se fi intamplat de la plecarea misiunii FMI din Romania.
Nu vreau sa fiu inteles gresit, nu doresc concedierea sau reducerea salariilor bugetarilor in mod absurd; mama mea este profesoara si este evident ca decizia ar afecta-o. Trebuie insa sa intelegem cu totii ca nu putem continua sa ne dorim performanta economica atata timp cat numarul de someri + pensionari este mai mare decat numarul salariatilor si ca numarul bugetarilor este aproximativ o treime din numarul celor angajati in mediul privat, care produc efectiv banii.
Razvan Pascu
cea mai mare bataie de joc este la Stat…offf , ce mai tara…
Daca privatii dau afara oameni inseamna ca oamenii nu vor mai avea salarii si prin urmare nu vor mai avea nici taxe de platit. Daca nu vor mai fi taxe de platit, nu vor putea fi sustinuti bugetarii puturosi ca sa bea cafele toata ziua si sa citeasca presa la serviciu. Daca numarul bugetarilor nu va scadeadar va scadea numarul pirvatilor, inseamna ca vor fi din ce in ce mai putini bani de impartit la acelasi nr (daca nu mai mare) de bugetari. Asta inseamna ca nu vom mai avea bani si va trebui sa ne imprumutam si o vom duce rau si noi si toate generatiile de dupa noi. Vai de noi…
oricum din cate stiu eu situatia la Selgros este destul de proasta .. asta e un motiv sa scape de oameni si de costuri
Parerea mea este ca niciun bugetar nu va sta acasa in concediu fara olata inainte de alegeri(si poate ca nici dupa alegeri).Pionii de sacrificiu sunt tot angajatii de la privat care sustin economia tarii.La primarii unde sunt cate 7-8 angajati care fac aceeasi munca(plimba cate o hartie de la unul la celalalt)nu se va lua decizia trimiterii in concediu fara plata, din contra, primarii se plang ca sunt putini angajati!
Bugetarii par a trai pe niste norisori ai lor, habar n-au ce se intampla in jur. De criza tot privatii au fost cei mai afectati (sa ne uitam doar cati bugetari au fost dati afara de la inceputul crizei si cati angajati din mediul privat) iar cei din sistemul public n-au alta treaba decat sa faca greve si sa isi pastreze scaunul caldut.
Deprinderea de a munci se invata greu….
Romania e o tara de adormiti!!!
Astept ca fiecare bugetar, fiecare intreprinzator, fiecare cetatean sa se trezeasca. Suntem in anul 2009, nu mai suntem in anul 1980. Ca sa traiesti trebuie sa muncesti sa-ti castigi painea, sa-ti castigi locul unde sa dormi. Statul nu e un haiduc care sa ia de la cei ce au si sa le dea celor „neputinciosi”. Am ajuns intr-o situatie penibila.
As vrea ca fiecare bugetar cu o urma de bun simt sa-si dea demisia daca simte ca nu-si merita banii. Multi, putini nu conteaza. Majoritatea nu-i merita.
Mi-ar face placere sa aiba aceasta initiativa parlamentarii urmati de doctori, profesori si toti ceilalti de nivel inalt. De la secretare, soferi , casieri nu am nici o pretentie pentru ca in general sunt oameni fara ambitii.
Sfatuiesc ca toti oamenii care nu lucreaza in sistemul privat sa nu mai plateasca nici un leu la bugetul de stat. Sa vad toti bugetarii cum fac greva. Sa vedem cine ne mai imprumuta. Mai rau de atat nu are cum sa fie. Oricum nu primim nimic inapoi, de ce sa mai platim servicii pe care nu le primim.
(author)
O logica foarte buna!
(author)
Din pacate…
(author)
Cata dreptate ai cu ultima fraza…
(author)
Daca am putea aplica ceea ce spui tu legat de impozite, ce bine ar fi….
acum cand multe firme intra in faliment datorita crizei,si cand multe persoane isi vad salariul odata la doua luni,ca firma merge prost si se chinuie sa nu dea faliment……,se trezesc bugetarii sa se planga ca li se taie din salar sporul de imbracaminte (300 ron lunar ) , sporul de vacanta si nu mai stiu cate astfel de „sporuri ” absurde .Jenant !
Cand noi dam din coate sa supravietuim, bugetarii inca mai merg pe principiul „timpul trece, leafa merge”. Credeti ca se va schimba vreodata sloganul in sistemul public. NUUUU!!! Si eu am fost bugetar, dar nu m-as mai intoarce. Nu pentru ca nu mi-a placut sloganul, ci pentru ca nu mi-a placut salariul. Prefer sa muncesc si nu-mi pare rau…
ceea ce nu inteleg multi este ca nu bugetarii sunt de vina, ci HOTIA !!!!! chltuiala fara cap, contractele date pe spagi, etc etc…
la bugetari, alte probleme: discrepantele dintre salariile lor si multi angajati pe pile, care nu fac NIMIC!
daca din 9 mil scazi ” sporurile absurde” despre care vorbea cineva mai sus atunci omul ajunge sa nu mai manance!! (caz concret mama(tehnician) si socrul meu(pompier), deci nu vb aiurea)
problema este ca sefii lor, care au salarii de sute de milioane si mai au si pensie (de alte cateva zeci), cand s-a propus sa se reduca cu un procent numai salariile f mari s-au impotrivit si nu vor sa renunte nici la pensie, nici la salariu! nici un sacrificiu! vor tot de la cei mici sa se taie!!
dezamagire totala!! chiar nu se poate face nimic???
poate intr-o zi!!!! inca speram!
Eu ma bucur ca sunt tanar, stiu engleza si pot sa invat. Singura speranta pentru mine este emigrarea. Momentan asta este singurul avantaj de care beneficiaza romanii dupa intrarea in EU(fondurile nerambursabile nu stim sa le atragem).
Nu mai vad nicio iesire pentru Romania si chestiile alea cu schimbarea in bine chiar nu o sa se intample in Romania cat timp traiesc eu. Din istoria secolului trecut chiar nu stiu cand a fost mai bine in Romania decat in alte tari europene, asa ca de ce as ramane aici ?
(author)
Desi iti dau dreptate, uneori nu inteleg de ce eu inca mai sunt aici….
un singur motiv iti pot da sa ramai aici: aici te-ai nascut! aici ai rude, aici ai prieteni. Cand aceste motive nu vor mai fi suficiente si eu imi voi face un minimum de bagaj si o sa-mi incerc norocul in alta parte; undeva unde sa am sanse de reusita
[…] Răzvan Pascu: Culmea economiei: Privatul salvează statul!? « 10 lucruri pe care banca nu ţi le spune niciodată Prima pagină 5 metode de supravieţuire în criză » […]
sa o luam pe cea dreapta: romanului nu-i place sa munceasca….daca zeci de ani a fost invatat sa stea 8am-4pm la birou din care daca muncea 2 ore sau daca pleca sefu, se invoia si el……..apai cum sa priceapa cum e cu munca?! normal ca prefera sa lucreze tot la bugetari……..e vechiul sistem…..
nu cred ca prind, eu fiind in viata, sa vad masa de romani ( natiunea zic) ca a invatat cultul muncii….al perseverentei…….si al calitatii muncii….a, dar pretentii avem! de pe acum!
(author)
Asta cu munca la romani sunt complet de-acord.
Personal cunosc o gramada de oameni care se mira pur si simplu ca eu muncesc prea mult si se tot intreaba de ce fac eu asta….dupa care se plang ca nu au bani…..