Informatii de business
Cum iti iei casa prin Programul Prima Casa?
Scris de Razvan Pascu
19.10.2009
De la lansarea Programului Prima Casa si pana acum au fost aprobate putin peste 4700 de dosare si alte 5000 de dosare sunt inca in analiza Fondului de Garantare. Media creditelor acordate prin Prima Casa este de 41.600 euro si majoritatea apartamentelor vandute-cumparate prin acest program sunt de 2 camere. Valoarea garantata de stat prin acest program se ridica pana acum la 220 milioane de euro, din miliardul de euro pus la dispozitie de Guvernul Boc.
Asa cum era de asteptat, cele mai multe dosare provin din Bucuresti, peste 34% din total, pe locurile urmatoare aflandu-se Clujul, Timisul si Brasovul. Cele mai multe credite prin Prima Casa au fost acordate pana acum de BRD, BCR si Raiffeisen.
Suma maxima garantata de stat este de 57.000 euro iar creditul aferent acestei sume este de 60.000 euro, asadar cu un avans din partea clientului de 3000 euro (5%). Cei care gasesc si vor sa cumpere un apartament mai scump de 60.000 euro, sa spunem 80.000 euro, trebuie sa aduca de acasa avansul de 3000 euro + 20.000 euro diferenta dintre valoarea apartamentului si valoarea maxima a creditului acordat cu garantie din partea statului).
Am facut o simulare de credit prin Prima Casa la BRD, iar la o valoare a creditului de 57.000 euro, timp de 30 de ani, cu rate egale, prima rata este de 330 euro (include rate lunara de 90 euro + 165 euro dobanda + 16 euro asigurare de viata + 57 euro comisioane).
Astfel valoarea totala de rambursat la sfarsitul celor 30 de ani este de 107.600 euro (57.000 valoarea imprumutului + 35.000 dobanda + 3500 euro asigurarea de viata + 12.000 euro comisioane). Gradul maxim de indatorare este de 67% la BRD, ceea ce presupune pe exemplul nostru ca, la o rata de 330 euro pe luna, venitul pe familie trebuie sa fie de minim 492 euro, adica de aproximativ 2150 RON lunar. Principala conditie pentru a putea accesa acest credit este ca solicitantul sa nu detina o alta locuinta pe numele sau si nici un credit ipotecar in derulare.
Razvan Pascu
Despre mine:
Am calatorit in peste 90 de tari si o fac mereu cu aceeasi placere, dedicare si sete de cunoastere. Calatoriile sunt binecuvantarea mea si am reusit sa imi transform pasiunea intr-un job care ma face fericit. Cel mai fericit ma fac, insa, cei doi baieti ai mei, Alex si Vlad, de la care imi amintesc zilnic despre copilarie. Sunt consultant in marketing turistic, antreprenor implicat in mai multe business-uri din diverse domenii de activitate, sunt workaholic si bucuros ca am crescut de la zero, alaturi de echipa mea, mai multe companii. Sotia mea si echipa ei se ocupa de agentia de Evenimente Corporate, PR si Marketing Travel Communication Romania. Sunt implicat in mai multe organizatii nationale de promovare si dezvoltare a antreprenoriatului, am o diploma de licenta in Marketing (ASE Bucuresti), un masterat in Comunicare (SNSPA), un Executive MBA pe care l-am absolvit la WU Vienna University (2013-2015) si un curs de Global Strategy absolvit la Carlson School of Management (University of Minnesota, SUA).
Revista Forbes m-a inclus in 2013 in topul “30 de tineri sub 30 de ani in Romania”, sunt mereu optimist si un prieten de cursa lunga. Am zburat atat de mult pe toate continentele incat as fi putut face ocolul Pamantului la Ecuator de peste 250 de ori. In ultimii 4 ani am calatorit cu peste 2000 de romani in vacante premium pe care le-am organizat impreuna cu partenerii mei prin toata lumea, in locuri exotice si indepartate. In 2019 am primit premiul “Travel Personality of the Year” de la FORBES Romania.
Imi place mult Romania si sunt printre cei care se simt bine in tara lor. Am devenit antreprenor dupa ce am lucrat 8 ani in 2 multinationale din Bucuresti, iar acum la traininguri sau in emisiuni TV le vorbesc angajatilor din corporatii si antreprenorilor despre echilibrul Work-Life si despre intraprenoriat.
Acesta este blogul meu personal, unde scriu ceea ce simt si ce gandesc si unde am diverse colaborari cu branduri care isi doresc sa se asocieze cu imaginea mea si a familiei mele. De 10 ani acest blog si paginile de Facebook si Instagram ale mele au adunat o comunitate de peste 300.000 de romani inteligenti si sunt locuri de intalnire pentru oamenii de bun simt, optimisti, iar subiectele abordate sunt exclusiv de calatorie, premium lifestyle, business si antreprenoriat. Am doi copii minunati si o sotie fantastica, impreuna cu care calatoresc prin toata lumea si alaturi de care am aflat cum bucuriile simple sunt cele care te fac fericit cu adevarat. Impreuna, incercam sa le insuflam romanilor pasiunea pentru calatorii si bucuria de a-si umple cartea de memorii cu amintiri de prin toate tarile Pamantului.
la prima vedere pare mai interesant asa decat chiria dar cred ca sunt multe cheltuieli in plus…
Eu am o prietena care si-a depus dosarul de vreo 3 saptamani si nu a primit nici un raspuns pana acum. Am auzit ca dureaza destul de mult dar luna aceasta au inceput sa scada cererile si poate asa va merge mai repede
Interesant exemplul expus de tine. La o vedere per ansamblu, pare destul de ok. Insa nu trebuie sa ne pripim doar dupa exemple.
Referitor la ce a spus Mihai, in primul comentariu, fireste ca este de o mie de ori mai convenabil sa iti cumperi casa ta, decat sa platesti chirie. Cei care stau cu chirie toata viata nu fac decat sa se gandeasca numai la ei si sa nu ofere niciun viitor celor urmasilor lor (daca va fi cazul sa-i aiba, desigur).
Ca idee deci, pare destul de ok. Ramane sa vedem cum evolueaza acest program. Sunt un pic cam sceptic, dar astept sa mai vad concluzii.
O saptamana placuta tuturor!
Cred ca raspunsul la intrebarea din titlu este: cu greu!
Eu inca nu pot sa inteleg alegerea unora de a se indatora pentru 30 de ani cu mai mult de jumatate din venitul pe care il au la un moment dat (cine iti garanteaza ca ai si maine acelasi venit?). Doar ca peste 30 de ani sa te poti numi cu noroc proprietar peste un apartament care atunci va avea 50-60 de ani?
multumim pentru info Razvan , foarte util mai ales ca ma bate gandul sa aplic si eu pt acest program. vad insa foarte multe pareri negative pe net, nu stiu ce sa mai cred
Eu cunosc un singur caz fericit, de cuplu care a aplicat pt prima casa si a primit relativ rapid, insa cu „sprijinul” cuiva de la banca unde a aplicat. Orice afacere cu statul este prin definitie birocratica si daca nu te pierzi in mormanul de hartii, ai sanse sa iti iei o casa ceea ce nu ar fi rau deloc.
ma bucur sa vad ca cineva relateaza adevarul…..sincer m am saturat de minciunile spuse la televizor despre programul Prima Casa.Mint poporul doar sa para stirea mai interesanta !
Sorry, dar nu ma incadrez
(author)
Intr-adevar, unii se plang ca dureaza mult. Dar din exemplele concrete pe care le cunosc personal, nu a fost asa…
(author)
Parerile sunt impartite. Unii cred ceea ce spui tu, altii, altceva. Dovada- inclusiv parerile diferite chiar in aceste comentarii…
(author)
Ideea este sa incerci sa platesti mult mai repede…
(author)
Sfatul meu: cauta doar informatii independente si crede doar ce consideri tu ca este adevarat; nu te lua dupa nimeni in afara de tine…
(author)
🙂
Clar e mai bine sa ai casa ta decat sa fii in chirie; nu atat pentru urmasi , cat pentru o stabilitate – proprietarul te poate da afara oricand, poate sa accepte SAU NU animale sau copii.. lista e mare.
INSA intr-adevar sunt multe costuri pe langa cele de prima casa, si birocratie. Am auzit de cazuri care si-au pierdut avansul pentru ca nu s-a solutionat dosarul la timp si a expirat antecontractul..
Pentru tineretul doritor sunt convinsa ca se poate mai bine, pentru ca E NEVOIE de mai bine.
Desigur, platesti mai repede daca poti. Insa nu sunt multe cazurile astea si majoritatea se vad in situatia de a lungi perioada cat mai mult posibil pentru a-si permite sa acopere rata.
Daca ai 2000 de euro salariu, ceva bani pusi deoparte cat sa traiesti 5-6 luni lejer fara serviciu si cu o rata de 500 de euro pe luna atunci te poti angaja linistit la un credit pentru casa. Dar sa iti dai tot salariu ca sa platesti 30 de ani la o garsoniera, asta nu inteleg…
am o pritena care tocmai a achizitionat astfel o casa … dar tot cu interventii caci daca mai dura putin pierdea avansul..
birocratia a bagat- o in spital… de la atat stres cu acest program, s-a imbolnavit.
in sf… este greu .. si de preferat sa te bagi la rate cand esti casatorit sau cand ai sprijinul familiei..ceva sa iti dea o siguranta!
mult noroc tuturor care isi doresc o casa!!!
stiu cat este de important si in nici un caz chiria nu imi pare o solutie… mai ales cand ai copii!!!
[…] un credit de 57.000 euro scriam aici ca rata ajunge la 330 euro pe luna prin Prima Casa. Astfel, daca beneficiezi de un avans ar fi […]
Experienta mea cu Prima Casa
http://www.alexdinu.ro/a/Articole/Social/589/Experienta_Prima_Casa.html
buna eu tocami am terminat de facut actele la un apartament cumparat prin creditul prima casa si da a durat destul de mult vreo sase luni sapte aproape dar cine vrea sa se incurce mai bine se lipseste daca nu are bani pt taxe etc etc iti trebuiesc foarte multi bani sa incepi actele la banca doar sa nu mai zic de drumuri
[…] Sursa: razvanpascu.ro/2009/10/19/cum-iti-iei-casa-prin-programul-prima-casa/ […]