fbpx
excursii-razvan-pascu

Pentru unii este foarte interesant sa se uite la televizor in fiecare seara si sa vada show-uri facute de politicieni: unii tipa, altii arunca cu apa in invitati, altii pleaca din emisiune si mai toti isi dau cu parerea pe subiecte economice pe care nu le cunosc. Pentru cei care pot intelege ca acest show stupid se transforma in bani pierduti de catre noi toti, nu mai este nimic amuzant insa…

Am facut niste calcule, destul de brute, „cati bani s-au pierdut in doar 2 zile de criza politica„, saptamana trecuta (doar joi si vineri ), dupa ce coalitia s-a destramat. Cei care ma urmaresc pe Twitter (contul meu este aici) au vazut de atunci ce am scris in 2 octombrie: „s-au evaporat peste 3 miliarde de euro din Romania din cauza inconstientilor„. In doar 2 zile. Acum sa vedem impreuna daca au fost corecte calculele mele, facute vinerea trecuta:

1. Ieri am citit un articol in ZF despre cati bani au fost pompati in luna septembrie de catre BNR pentru mentinerea cursului EURO/RON. Analistii ING apreciaza ca este vorba de 1,1 miliarde de euro. Puteti vedea pe graficul de mai jos evolutia cursului EURO/RON incepand cu 1 septembrie si pana astazi. Se vede spre sfarsitul lunii o incercare a BNR de a scadea euro, mai ales ca este foarte important cursul euro din ziua de 1 octombrie (pentru ca in functie de acesta se calculeaza accizele, iar cu cat cursul este mai mare, cu atat accizele si implicit preturile vor fi mai mari). Si stim bine ca BNR vrea sa tina in frau inflatia, de aceea a incercat sa tempereze cursul. Joi, 1 octombrie coalitia s-a rupt. Cursul EURO/RON a urcat brusc in urmatoarele 2 zile pana aproape de 4,3.  Adica toti cei 1,1 miliarde de euro cheltuiti in septembrie pentru mentinerea cursului s-au dus pe apa sambetei.

evolutie euro

2. Luand in calcul destramarea Guvernului si intrarea tarii intr-o criza politica si mai grava, agentiile de rating S&P, Moody’s si Fitch au avertizat ca exista posibilitatea ca acordul cu FMI sa nu poata fi respectat de catre Romania, pregatindu-se sa scada ratingul de tara, fapt ce ar conduce la imprumuturi mult mai scumpe pe pietele financiare pentru Romania. Citeste articolul din ZF pe aceasta tema aici.

3. In zilele de joi si vineri ale saptamanii trecute (cand coalitia de guvernare s-a rupt) Bursa a scazut cu aproape 10%. Pentru exemplificare, miercurea trecuta capitalizarea bursiera totala (adica valoarea tuturor actiunilor de pe Bursa, calculata prin nr. de actiuni totale x pretul unei actiuni) era de 19,159 miliarde euro, joi (cand coalitia s-a rupt) capitalizarea scade la 18,367 miliarde de euro, iar vineri la 17,269 miliarde de euro. Adica s-au evaporat 1,89 miliarde de euro pe Bursa in doar 2 zile.

In total, aproximativ 3 miliarde de euro.

Pe langa toate acestea, au existat si exista in continuare costuri colaterale, precum si costuri de imagine care nu pot fi cuantificate. Sunt curios cat de departe mai poate merge inconstienta politicului?! Acum se doreste ruperea definitiva a guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura.

Dar oare cati dintre politicienii care vor ridica mana si vor vota pentru ruperea definitiva a Guvernului si alegeri anticipate sunt constienti cat de rau ne pot face tuturor???

P.S. Turcescu, pe Twitter, da ca sigura informatia ca se pregateste un Guvern de tehnocrati, cu premier proaspatul consilier prezidential Alexandra Gatej, fost director la Unilever.

Razvan Pascu

*Pentru grafic am folosit CursBNR

20 comentarii

  1. Miha
    08.10.2009 la 09:11

    foarte interesant articole si super calcule, pacat ca cei care ar trebui sa aiba grija noastra, mai tare ne afunda. nici nu imi dau seama daca o fac din rautate sau din prostie

  2. Alina Trebcea
    08.10.2009 la 09:13

    3 miliarde de euro s-au pierdut in 2 zile si alte miliarde au fost furate de-a lungul timpului. Plus imprumuturile pentru care vom plati mult timp de-acum incolo. Pacat de ce ni se intampla…

  3. Mihai
    08.10.2009 la 09:19

    cred ca cel mai tare ne afecteaza pe multi dintre noi cresterea cursului intrucat sunt multi cei care s-au indatorat pana peste cap. in afara de acest lucru, cum productie nu mai avem in Romania, importam totul si de aceea cresterea cursului ne afecteaza pentru ca automat cresc si preturile. noroc ca avem un om cu multa minte la BNR, poate singurul om care chiar isi face bine munca, fara sa fure, fara sa ia spaga, fara sa uite de ce este acolo

  4. rizica
    08.10.2009 la 09:23

    Cred ca sloganul „Sa traiti bine” s-a transformat in „Sa muriti bine”.Dintotdeauna am fost o fire optimista insa, viitorul se intrevede intunecat in Romania!

  5. Mara Ionescu
    08.10.2009 la 11:34

    La noi, cei mai mici, ajunge mai greu informatia si efectul. Vom simti probabil ceea ce spui tu aici peste cateva luni. Tragic este insa ca ar mai fi timp de reactie si de a indrepta lucrurile, dar se pare ca nimeni nu doreste asta 🙁 too bad

  6. Alexandru
    08.10.2009 la 16:52

    🙂 Apropo de „rautate” vs „prostie” – ce parere aveti de Bogdan Olteanu la BNR? Daca l-as avea in fata l-as pune sa imi explice niste termeni economici…incepand cu un cost de oportunitate, sa vedem cum se descurca, nici nu stiu daca ar mai fi nevoie de chestii mai dificile de masa monetara…

  7. larisa
    08.10.2009 la 17:38

    eu m am saturat……de politicieni…dar si de posturi de televiziune gen „realitatea” care degenereaza informatia.Eu una nu mai suport sa urmaresc acel post de televiziune(si nu ar fi singurul ).Cand PSD ul s a decis sa iasa de la guvernare in nici un caz nu s a gandit la binele populatiei,sau la ce efect ar avea asupra economiei….interesele partidului erau mult mai importante.Sunt cu totii niste ipocriti care distrug si ceea ce mergea in spre bine in tara ! Pacat ,ce sa mai zic !

  8. Cristina Coman
    08.10.2009 la 19:58

    Poate ca ar fi mai bine daca ar fi un guvern de tehnocrati. nu stiu cine etse Doamna dar daca a lucrat intr-o organizatie asa mare, poate ca merita

  9. dalila
    08.10.2009 la 21:53

    tot mai rau!

  10. Razvan Pascu
    (author)
    08.10.2009 la 22:11

    Multumesc.

  11. Razvan Pascu
    (author)
    08.10.2009 la 22:12

    Pacat.

  12. Razvan Pascu
    (author)
    08.10.2009 la 22:18

    Asa este, asta cred si eu; cresterea cursului euro ar fi cea mai periculoasa pentru noi.

  13. Razvan Pascu
    (author)
    08.10.2009 la 22:24

    A fost o mare surpriza si pentru mine. Asa se face totul in Romania: astazi s-a inscris in cursa si maine a fost ales.

  14. Razvan Pascu
    (author)
    08.10.2009 la 22:25

    iar esti pesimista….

  15. 09.10.2009 la 12:20

    Doar 2 zile de criza politica? Eu zic ca sunt vreo 20 de ani de cand nu ne regasim si nu vedem calea pe care trebuie sa o urmam.

  16. 09.10.2009 la 12:31

    WOW 3 miliarde de EURO din „bani mei pe impozitul forfetar” pentru niste jocuri politice de 2 lei. Cat o sa-i mai suportam? Eu nu mai platesc nici un impozit. Pana la urma prin impozite ar trebui sa platim niste servicii publice, noi platim tot mai mult ei ne ofera tot mai putin. De fapt ei nu ne ofera nimic sau chiar mai rau ne ingroapa.

  17. 09.10.2009 la 12:39

    Parerea mea e ca au fost 2 zile de criza a crizei. Pentru ca acea criza politica in care traim de 20 ani e de mult considerata normalitate de majoritatea populatiei. Cei mai multi se multumesc sa zica asa e la romani

  18. 09.10.2009 la 12:40

    sustin ideea cu tehnocratia

  19. […] Dupa caderea Guvernului, sunt voci care spun ca in pericol se afla si transa urmatoare a imprumutului de la FMI, care ar urma sa ajunga in decembrie, pe la mijlocul lunii. Despre scaderea ratingului de tara si despre scaderea increderii agentiilor de rating asupra Romaniei si a cresterii costurilor imprumuturilor externe, in cazul in care Guvernul cade, am scris si saptamana trecuta, aici. […]

  20. […] 425 de lei nu mai primesc nimic. se fac astfel economii de 20 de milioane de euro. in acelasi timp, criza politica ne-a mancat 3 miliarde de euro. un caz clasic de scumpire la tarate si ieftinire la faina. daca nici asta nu este un elocvent […]

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]