Calatorii - impresii
Cateva sfaturi pentru o calatorie reusita
Scris de Razvan Pascu
27.09.2009
Daca aveti de gand sa plecati in calatorii prin zone mai putin civilizate decat sunt multi obisnuiti (5 de stele, all-inclusive) si va tenteaza tari mai sarace, dar frumoase, ori tari indepartate si cu traditii si obiceiuri foarte diferite de ale noastre, atunci va recomand sa tineti minte cateva dintre sfaturile de mai jos:
- Daca plecati pentru o perioada mai mare de timp iar scopul vostru este doar sa cunoasteti lumea sau o anumita tara in detaliu, atunci nu va trebuie multe bagaje. Aveti nevoie doar de un rucsac incapator cu haine care sa nu depaseasca 10-15 kg. Trebuie sa va ganditi ca acel bagaj il veti cara cu voi de fiecare data, in fiecare zi, iar fiecare kg in plus poate sa va aduca multa suferinta (cu spatele) in plus. Spalatorii exista peste tot, hotelurile sau hostelurile au camere speciale de spalat sau bai, asa ca nu aveti de ce sa va faceti probleme in plus.
- Daca mergeti mult, merita sa va luati niste sandale sau bocanci. Am gasit lucruri bune la preturi ok pe Himalaya.
- Nu uitati medicamentele sau vaccinurile pentru tarile mai „ciudate”. E bine sa va interesati mereu inainte sa plecati undeva, fie la ambasada fie pe internet, despre bolile din acea zona. Dintre medicamente, nu uitati pastilele pentru rau de avion sau masina, pastile antialergice, Nurofenul pentru dureri, Furazolidonul, aspirina, paracetamol pentru raceli, dar si dopuri de urechi sau fase sterile.
- De asemenea, nu uitati ce fel de prize sunt in tara respectiva, iar in cazul in care nu sunt ca la noi (ci cu 3 gauri-de tipul UK), atunci va puteti procura un adaptor inainte de plecare.
Mai astept si de la voi idei la care eu nu m-am gandit…
Razvan Pascu
Despre mine:
Am calatorit in peste 90 de tari si o fac mereu cu aceeasi placere, dedicare si sete de cunoastere. Calatoriile sunt binecuvantarea mea si am reusit sa imi transform pasiunea intr-un job care ma face fericit. Cel mai fericit ma fac, insa, cei doi baieti ai mei, Alex si Vlad, de la care imi amintesc zilnic despre copilarie. Sunt consultant in marketing turistic, antreprenor implicat in mai multe business-uri din diverse domenii de activitate, sunt workaholic si bucuros ca am crescut de la zero, alaturi de echipa mea, mai multe companii. Sotia mea si echipa ei se ocupa de agentia de Evenimente Corporate, PR si Marketing Travel Communication Romania. Sunt implicat in mai multe organizatii nationale de promovare si dezvoltare a antreprenoriatului, am o diploma de licenta in Marketing (ASE Bucuresti), un masterat in Comunicare (SNSPA), un Executive MBA pe care l-am absolvit la WU Vienna University (2013-2015) si un curs de Global Strategy absolvit la Carlson School of Management (University of Minnesota, SUA).
Revista Forbes m-a inclus in 2013 in topul “30 de tineri sub 30 de ani in Romania”, sunt mereu optimist si un prieten de cursa lunga. Am zburat atat de mult pe toate continentele incat as fi putut face ocolul Pamantului la Ecuator de peste 250 de ori. In ultimii 4 ani am calatorit cu peste 2000 de romani in vacante premium pe care le-am organizat impreuna cu partenerii mei prin toata lumea, in locuri exotice si indepartate. In 2019 am primit premiul “Travel Personality of the Year” de la FORBES Romania.
Imi place mult Romania si sunt printre cei care se simt bine in tara lor. Am devenit antreprenor dupa ce am lucrat 8 ani in 2 multinationale din Bucuresti, iar acum la traininguri sau in emisiuni TV le vorbesc angajatilor din corporatii si antreprenorilor despre echilibrul Work-Life si despre intraprenoriat.
Acesta este blogul meu personal, unde scriu ceea ce simt si ce gandesc si unde am diverse colaborari cu branduri care isi doresc sa se asocieze cu imaginea mea si a familiei mele. De 10 ani acest blog si paginile de Facebook si Instagram ale mele au adunat o comunitate de peste 300.000 de romani inteligenti si sunt locuri de intalnire pentru oamenii de bun simt, optimisti, iar subiectele abordate sunt exclusiv de calatorie, premium lifestyle, business si antreprenoriat. Am doi copii minunati si o sotie fantastica, impreuna cu care calatoresc prin toata lumea si alaturi de care am aflat cum bucuriile simple sunt cele care te fac fericit cu adevarat. Impreuna, incercam sa le insuflam romanilor pasiunea pentru calatorii si bucuria de a-si umple cartea de memorii cu amintiri de prin toate tarile Pamantului.
la himalaya au preturi mari.iti recomand sa te duci la salomon in zona lipscani.acolo preturile sunt ok.si la hervis am vazut ca au bocanci(salomon,raickle) si imbracaminte(mammut) la preturi foarte bune.
Sincer, nu m-as incumeta sa plec intr-o tara din lumea a 3-a, indiferent cat de frumoasa ar fi ea.Cred ca mi-as pune integritatea, sanatatea sau chiar viata in pericol.In ceea ce priveste bagajul, intr-adevar este indicat un rucsac cu strictul necesar si incaltaminte lejera.
Sfaturi foarte utile,trebuiesc retinute multumesc
Eu mai pun in bagaj, indiferent unde merg, un kit pentru cusut – e vital atunci cand cedeaza un nasture strategic sau si mai rau…
In plus daca calatoresti in sezonul cald e foarte important sa te potejezi de soare – palatie/esarfa si crema cu SPF.
E util sa ai o pelerina de ploaie de preferat una care sa ti acopere si rucascul.
La capitolul medicamente eu adaug si un Autan, un antibiotic si un recipient cu pudra de talc (prietenii stiu de ce :))
sa nu uitam cel mai vital lucru………APA.in astfel de tari nu te incumeti sa bei apa de oriunde .mereu trebuie sa ai la tine un recipient in caz ca te aventurezi in locuri mai putin civilizate.Semnale acustice,sau orice alta aparatura de care te ai putea folosi spre a anunta pe cineva ca te ai ratacit sau esti in pericol (si aici ma refer la acele momente cand te aventurezi pe un munte ,sau o alta zona mai putin populata)
[…] Razvan Pascu ofera cateva sfaturi pentru calatorii prin zone mai putin civilizate decat sunt multi obisnuiti (5 de stele, all-inclusive), respective in tari mai sarace, dar frumoase, ori tari indepartate si cu traditii si obiceiuri foarte diferite de ale noastre. Nu uitati medicamentele sau vaccinurile pentru tarile mai "ciudate", suna unul dintre sfaturi. E bine sa va interesati mereu inainte sa plecati undeva, fie la ambasada, fie pe Internet, despre bolile din acea zona. […]
In primul rand inainte sa pleci in calatorie trebuie sa te asiguri ca esti apt din punct de vedere psihic si fizic pentru ceea ce va urma.
In al doilea rand nu plecati in calatorii alaturi de persoane cu care puteti avea conflicte. Asigurativa ca aveti un plan inteles si acceptat de toata echipa. Uneori e mai bine sa calatoresti singur decat alaturi de persoane pe care nu te poti baza.
Apoi orice fraza citita in plus despre locul ce urmeaza a fi vizitat va poate scuti de multe neplaceri.
La capitolul echipament adaug o pelerina de ploaie. Nu carati niciodata haine in plus doar de dragul de a avea schimburi. Tricouri sa aveti intotdeauna minim 2 si pentru lenjeria intima sa aveti dubluri. Nu se merita niciodata sa carati 2 hanorace doar ca unul se asorteaza cu mai bine cu pantalonii scurti si unul cu pantalonii lungi. Cel mai bine e ca atunci cand va cumparati echipamentul de calatorie sa fie totul din aceeasi gama.
Incaltarile sa fie in primul rand comode si niciodata noi, oricand pot aparea bataturi care sa va strice iesirea. Pentru zonele cu teren accidentat intotdeauna sunt recomandate ghetele care sustin glezna. O talpa potrivita suprafetei pe care se merge va aduce mereu un plus de confort.
Trusa medicala completa.
Multa voie buna! Calatorie placuta!
daca nu ai de gind sa pleci nicaieri de ce iti mai dai cu parerea despre ce este necesar?!