De-a lungul ultimilor 100 de ani, piata bursiera a mai cunoscut duritatea unor crize financiare, acestea transpunandu-se imediat in preturilor actiunilor de pe Burse. Daca analizam, ceea ce s-a intamplat in ultimii 2 ani pe Bursele lumii, situatia nu mai pare atat de grava in comparatie cu cele petrecute in alte perioade ale ultimului secol.
Va prezint in continuare Top 10 prabusiri ale indicilor bursieri la nivel mondial in ultimul secol. Am luat in calcul doar tarile puternic industrializate.
Pe locul 10 se afla prabusirea Wall Street din 1901-1903: 46% – piata a scazut din cauza asasinarii presedintelui McKinley in 1901 si a secetei ce a urmat in anii urmatori.
Pe locul 9 este prabusirea Wall Street din 1919-1921: 46% – au existat temeri la acea vreme ca sectorul auto este supra-incalzit si ca piata auto a ajuns la saturatie. 🙂
Pe locul 8 se afla prabusirea Wall-Street din 1906-1907: 48% – piata a scazut dupa ce presedintele Theodore Roosevelt a amenintat ca va prelua conducerea asupra monopolurilor care inflorisera in cateva sectoare ale economiei, mai ales in caile ferate.
Pe locul 7 se afla criza de pe Wall-Street din 1937-1938: 49% – aceasta scadere a urmat unei perioade de recesiune si s-a datorat si dubiilor care planau asupra eficacitatii politicii „New Deal” a presedintelui Franklin D Roosevelt.
Pe locul 6 este scaderea Bursei din Londra din 2000-2003: 52% – criza s-a datorat consecintelor negative ale colapsului in care s-a aflat industria IT, din cauza prabusirii asa ziselor DOTCOM-uri (companiile care activau in online).
Pe locul 5 se afla prabusirea Bursei din Hong Kong din 1997-1998: 64% – asa-numita „criza financiara asiatica” a inceput in Tailanda prin prabusirea monedei locale (baht-ul). Desi aparent fara nici o legatura, prabusirea monedei locale tailandeze a venit la doar 24 de ore dupa ce Marea Britanie a renuntat la suveranitatea asupra Hong Kong-ului. In octombrie 1997 dolarul Hong Kong a devenit tinta unor atacuri speculative, iar Bursa a devenit extrem de volatila, pierzand 23% in doar 3 zile (20-23 octombrie 1997).
Pe locul 4 se afla prabusirea Bursei londoneze din 1973-1974: 73% – piata a scazut din cauza cresterii foarte mari a pretului petrolului, de unde si numele de „Criza petrolului”. Criza a inceput in octombrie 1973 dupa ce tarile arabe au impus un embargo asupra petrolului, ca raspuns la ajutorul oferit de SUA, Israelului.
Pe locul 3 se afla criza din Japonia din 1990-2003: 79% scadere a Bursei – piata a scazut din cauza scaderii preturilor la imobile si a deprecierii activelor. Totusi criza a inceput prin scaderea Bursei timp de 2 ani, dupa care au inceput sa se prabuseasca si preturile imobilelor. In 1997, dupa ce falimente rasunatoare au avut loc in sistemul bancar japonez, banca centrala a inceput sa injecteze multi bani. Una dintre cele mai mari probleme a fost cauzata de catre deflatie (scaderea preturilor), in toata aceasta perioada de 13 ani Bursa avand scaderi dar si cresteri puternice (1998).
Pe locul 2 se afla scaderea Nasdaq din 2000-2002: 82% – Nasdaq este indicele pietei de tehnologie din SUA. In urma prabusirii DOTCOM-urilor (companiilor care activau in IT), indicele bursier a scazut in 2 ani cu 82%. Multe companii au iesit de pe piata, iar Silicon Valley, alta data un loc in care orice companie din IT trebuia sa fie prezenta si care te transforma peste noapte in milionar in dolari, a devenit un loc aproape pustiu.
Pe locul 1 se afla totusi criza din 1929-1932: scadere 89% – scaderea a urmat unui boom economic foarte puternic. Pietele au crescut, iar oamenii imprumutau bani de la banci pentru a-i aduce pe Bursa. Cunoscuta si ca „Marea Depreciere”, prabusirea din 1929 a urmat unei scaderi a pietei imobiliare americane. Bursa era foarte volatila in acea perioada, scazand in fiecare saptamana foarte mult, dupa care isi revenea, doar pentru a scadea din nou apoi (in 28 octombrie 1929 indicele scadea cu aproape 13%, iar a doua zi, cu inca 11%, pana la un nivel de 230 de puncte-spre comparatie, acum Dow Jones este peste 9000 de puncte).
Razvan Pascu
Adaptat dupa o idee Times UK
Cred ca si criza actuala intra direct pe locurile fruntase in top. Scaderile au fost foarte mari, mai ales pe pietele emergente, si cu toate cresterile din ultima perioada, mai este mult de recuperat
Foarte tare! 🙂
Foarte interesant dar ma trec niste fiori reci.
Foarte interesant topul, mai ales ca se poate observa foarte usor ce inseamna efectul de contagiune acum 60-70 de ani si ce inseamna acum. La noi, in August si Septembrie anul trecut, toate lumea sustinea sus si tare ca pe noi ne va afecta foarte putin criza, ca avem crestere sustenabila si asa si pe dincolo. Iar din Octombrie a inceput potopul…doar o luna 😮
Cred ca criza din 1929 nu poate fi comparata cu nimic altceva. L-am auzit si pe Adrian vasilescu de la BNR spunand lucrul acesta. Oamenii pur si simplu nu mai aveau ce manca atunci
In perioada crizei din Japonia eu eram acolo, lucram in Japonia pentru o companie IT. Vreau sa va spun ca lucrurile au fost mult mai nasoale decat acum, mai ales ca acolo toate lucrurile sunt scumpe. Cei care isi pierdeau jobul o duceau foarte rau, si cu toate astea si-au revenit, deci se poate trai si cu criza
(author)
Asa este.
(author)
Eeee, la noi e poveste grea cu incompetenta….
Nu sunt economist, dar ce am retinut e imobiliar,auto,credite.
interesant articol…ceva nou pentru mine