In luna iulie, numarul somerilor a ajuns la 572.562 persoane, in crestere cu peste 23.ooo de persoane comparativ cu luna precedenta, conform datelor publicate pe site-ul ANOFM. Nivelul atins este astfel maximul ultimilor ani, iar situatia nu pare sa se anunte prea buna in continuare intrucat si mai multi angajatori privati anunta disponibilizari. Pe de alta parte, FMI pare sa devina dusmanul tuturor iar Guvernul actual probabil ca nu va mai avea ce face decat sa accepte conditiile impuse de institutia financiara internationala: concedierea a 10% dintre bugetari si trimiterea celor ramasi in functie in concedii fara plata timp de 15 zile.
Cea mai mare rata a somajului se inregistreaza in continuare in judetele din Moldova, Vaslui, Galati si Bacau fiind printre judetele fruntase in ceea ce priveste nivelul somajului. La extrema cealalta se situeaza Bucuresti si Ilfov care reusesc inca sa le mai ofere oamenilor locuri de munca si somaj de 1,8%, respectiv 1,7%.
Foarte important este ca dintre toti acesti someri de mai sus, peste 80% provin din mediul privat ceea ce ne da de inteles – alaturi de statistica ce ne arata ca balanta de plati externe s-a ajustat iar deficitul de cont curent a scazut foarte brusc – ca firmele private au inteles pericolul care le pandeste cu criza economica si au facut tot ce le sta in putinta pentru a trece cat mai bine peste aceasta perioada grea. De neinteles este cum se face ca Guvernul nu a intuit gravitatea acestei crize si, atunci cand toate companiile din mediul privat (care platesc impozitele si cu ajutorul carora exista bani la bugetul de stat) apeleaza la reduceri semnificative de costuri, Statul isi permite in continuare sa majoreze cheltuielile salariale.
Desi nu este de dorit nimanui, probabil ca solutia este ca un numar foarte mare de bugetari sa fie „scosi din joc” iar cei care taie frunze la caini prin institutii care colcaie de angajati neprofesionisti (ca sa nu folosesc un cuvant prea dur) sa invete ce inseamna mediul competitiv in care cel mai bun castiga si nu cel cu relatii mai multe. Eu cred sincer ca marea concediere in randul bugetarilor anuntata de Guvern, nu va avea loc, mai ales ca sindicatele isi cunosc foarte bine forta, cu atat mai mult intr-un an cu alegeri.
Din pacate, pentru a ajunge in situatia Letoniei nu ne trebuie prea mult si daca mentinem ritmul actual riscam ca odata cu incetinirea la nivel mondial a recesiunii, in Romania aceasta sa se adanceasca si mai mult.
Razvan Pascu
de ce reduc cheltuielile numai intr o anumita parte. de ce nu renunta si ei la masi, sa mearga cu metrul, la telefoane si multe alte facilitati. la ce le trebuie atatea deplasari in tara si strainatate ca si asa nu fac nimic. tot saracul sa reduca cheltuielile?
de remarcat ca :
– FMI nu a pus conditia disponibilizarii bugetarilor
– guvernul cu siguranta nu va aplica acea crestere a pensiilor din oct.
Cred ca nu vor fi concedierile masive care se anunta in randul bugetarilor. Sunt prea multe interese la mijloc. Si apoi nu munca la stat e cea mai usoara? Stai degeaba, bei cafea, fumezi vreo tigara… Munca mai putin.
In legatura cu concedierile bugetarilor, dupa cum am vazut eu in institutiile publice sunt agajati 50 de persoane de exemplu la o primarie, 4 sunt in funtie de conducere, la randul lor acestia au in subordine cunostintele si rudele lor de ex in numar de 8 persoane, acestia la randul lor mai au in subordine 16 cunostinte si rude , si mai exista 16 prieteni de familie pe posturile de paza, polititsti comunitari , soferi e.t.c ; uite asa sunt 50 de angajati din care 10 lucreaza iar ceilalti sunt acolo teoretic sa ocupe un post , practic nu ar avea ce sa caute in sectorul public. In schimb daca eu as dori sa ma angajez , am studiile necesare si as participa la un concurs pentru un post nu as avea sanse, mai ales daca ar mai fi un concurent care este cunostinta cuiva.
Daca acest lucru se intampla la o institutie publica din mediul rural , ce credteti ca se intampla in mediul urban ? sau chiar in capiatala?
Sa nu uitam Romania este tara tuturor posibilitatilor.
Razvan, sa stii ca m-ar bucura tare mult ca aceia care ar ramane in continuare angajati sa fie alesi intr-adevar pe acest criteriu, al competitivitatii. In schimb bag mana-n foc ca nu va fi asa. Stii si tu cum e cu nepotismul pe la noi in Romania, iar eu sunt chiar satul de chestia asta. Pana la urma trebuie sa fii inconstient sa-ti aduci neamurile intr-o uzina in functii de raspundere (spre exemplu). Chiar daca unii dau un oarecare randament, rareori se intampla ca vreunul dintre nepotii, fratii, verisorii adusi sa aiba o eficienta comparabila cu cea a unui angajat competent, adus in urma unui concurs si cu abilitati in jobul respectiv. Asadar, din experienta pe care o am, in cazul in care se vor face disponibilizari, din toate unitatile vor pleca cei care nu sunt agreati de asa-zisii „conducatori” (sefi, directori, maistri, etc). Si nu neaparat pentru ca n-ar fi buni meseriasi. Ci, dimpotriva. Nu sunt pesimist, caci si eu sper ca, odata cu criza asta, sa le vina mintea la cap si lor, si sa-si trimita pe acasa rubedeniile care taie frunza la caini (cunosc zeci de cazuri care n-au nicio treaba cu meseria in care activeaza), intrucat nu de putine ori s-au petrecut accidente de munca, erori de productie, etc. , iar toate acestea ar fi putut fi evitate prin aducerea de personal capabil. Asa cum a spus si „blondina”, daca vei merge la angajare in aceasta perioada, pe langa faptul ca joburile sunt cam „inghetate” si n-ai prea avea unde, te vei trezi cu surpriza ca locul sa fie deja ocupat de „un alt candidat mai rapid”, care probabil stia ca job-ul va fi al sau inca de dinainte de a fi scos la concurs! 🙂
Asa cum ai spus si tu „Romania este tara posibilitatilor”, sau cum zicea campania de promovare a turismului „Romania, the land of choice”…a naiba alegere! Om trai si om vedea! O zi placuta sa aveti!
,,GUVERNANTII VOR SA STRANGEM CUREAUA , BUN , STRANGEM CUREAUA , FACEM ECONOMII NU MAI CONSUMAM NIMIC IN EXCES , DOAR SUNTEM OBIJNUITI FACEM ASTA DE CAND NE STIM . VREAU SA VAD SI LA EI ACELEASI SACRIFICII , NU CER CA EI SA FIE TRIMISI IN CONCEDIU 15 ZILE FARA PLATA DAR PUTINA ECONOMIE POT FACE , VOR SA DEA AFARA DIN RANDUL BUGETARILOR , NU CRED CA E O IDEE BUNA , DAR POT LUA EXEMPLUL CELOR DE LA DE LA GRUPUL DACIA-RENAULT CARE A FUNCTIONAT FOARTE BINE SI IN JUDETUL NOSTRU UNDE A FOST PRELUAT DE MAI MULTI PATRONI SI A FUNCTIONAT PERFECT . PAREREA MEA ESTE CA GUVERNUL DAR MAI ALES PRESEDINTELE NU ISI POATE PERMITE O ASEMENEA GAFA , DAR FOARTE BINE POATE FI SI CEA MAI BUNA STRATEGIE A CELOR DE LA PUTERE DE A CRESTE IN OCHII ELECTORATULUI , –VEZI DOMNE AU REUSIT ASTIA SA MENTINA NIVELUL SOMAJULUI–
Am fost ieri in judetul Suceava, in interes de servici (lucrez la o firma privata) si am stat de vorba cu un primar de comuna (nu dau nume). Mi-a spus ca are 30 de salariati. In 1994, cand dansul avea o functie mult mai mica, erau doar 6, imparteau un volum de munca mult mai mare si nu aveau calculatoare, dar nu se plangeau atat cat se plang azi angajatii. I-a avertizat in ultima sedinta ca se vor face disponibilizari, iar starea de tensiune care s-a instalat face ca lucrurile sa se miste si mai greu. „De ce sa mai muncesc si azi, poate maine ma da afara…”
sutn si eu mai mic si nu inteleg:
ce se rezolva daca oamenii sunt disponibilizati si primesc somaj? Nici macar nu or sa se deplaseze pana la locul de munca si or sa primeasca x% din salariu, unde x este destul de mare.
Eu zic ca singura sansa a Romaniei e ca actualul guvern sa-si dea demisia si sa lase niste tineri neexperimentati si dornici de munca pe functiile lor.
Ar trebui incurajat (a se citi NU tocat ) sistemul privat prin sprijinirea micilor intreprinzatori.
Eu nu stiu cat timp voi mai rezista sa stau in tara sa platesc impozite peste impozite doar pentru a sustine functionari obositi sau fosti functionari care acum stau acasa si primesc somaj. Eu ma pot descurca lejer in strainatate sa-mi gasesc un loc de munca bine platit si sa duc o viata normala, dar rudele , prietenii si ceilalti cunoscuti ce or sa faca? si acum revin: ce rezolva daca sunt disponibilizati y% din bugetari? toate aceste „masuri” sunt inutile dupa parerea mea. Sunt masuri care se lupta cu efectul nu cu cauza.
E ca si cum i-ai da unui betiv pastile ca mereu il doare capul si niciodata nu i-ai interzice sa bea!
Parerea mea personala este ca Romania nu va putea sa isi revina din actuala criza fara reformarea si eficientizarea activitatilor si entitatilor de orice fel controlate de stat. Inca mai putem amana acel moment pt ca exista finantatori dispusi sa mai bage in politicile paguboase din Romania. Cel putin pana dupa prezidentiale, dar apoi vor trebui luate masurile de forta care sunt inevitabile. Oricum, nota de plata creste cu fiecare zi de intarziere si noi o vom plati. Cine crede ca lucrurile vor ramane neschimbate in ceea ce priveste cheltuielile publice se insala amarnic. Statul roman a pradat aproape toata averea pe care o avea in 1990 si in plus a luat si o gramada de credite pe care le-a tocat. Nu a facut investitii mai deloc, iar mediul privat este bulversat si incapabil sa sustina cheltuielile statului. Asa ca veniturile bugetare se vor reduce in continuare, iar conducta cu credite la discretie se va inchide cu siguranta pana la sfarsitul lui 2010, asa ca statul va fi obligat sa reduca cheltuielile. Chiar daca nu mai face investitii deloc, tot nu vor fi bani pt acoperirea cheltuielilor bugetare actuale. Asa ca indiferent pe ce parte intoarcem povestea tot acolo ajungem. Probabil ca vor fi domenii mai sacrificate (educatie, cultura, sanatate, mediu) decat altele (interne, administratie publica, transporturi), dar fara reforme structurale reale in multe din aceste domenii de data asta nu mai scapam. Suntem datori vanduti, atat statul, cat si firmele si persoanele fizice si trebuie sa ne punem pe treaba pt a produce mai mult si mai eficient si a ne plati datoriile.
Ca si concluzie la articol, cresterea somajului nu este neaparat o problema, problema este ca nu sunt proiecte majore in faze incipiente care pe termen mediu si lung sa atraga somerii actuali sau cei care vor aparea in lunile urmatoare.
Someri sunt considerati a fi doar cei aflati in evidenta OFM, dar din nefericire numarul celor care nu au un loc de munca e mult mai mare…
o solutie pentru reducerea cheltuielilor bugetare ar fi scaderea numarului de functionari la ghisee,care ar putea sa-si desfasoare activitatea pe teren colectand de la datornici-in felul acesta fiind platiti procentual in functie de ce au colectat.
Depunerea on -line a declaratiilor fiind necesara.
Restul functionarilor ocupandu-se de functionarea sistemului informatic
Sincer ?! eu nu plang BUGETARII ! chiar daca ii da afara ! cei ce lucreaza in cadrul primariei din orasul meu sau fINANATE ,SI II CUNOSC , ANUL ACESTA FIE AU PLECAT IN CONCEDIU PRIN GRECIA ,LA MARE, SAU ISI RENOVEAZA VILELE.Habar n au ce i greul ! Ceea ce ma irita ii ca parlamentarii ,la inceputul anului , si au inghetat salariile ,astfel incat lor nu pot acum sa si le micsoreze.Si ar avea de unde !Pacat de acei oameni din domeniul privat care erau la limita subexistentei si acum poate in somaj de abia au o paine pe masa !Deci sa inteleg ca prin acest articol ,ne punem de acord la cel precedent ,cu privire la care ar fi problema prioritara .somajul sau inflatia ?Raspuns : somajul
Dupa extazul promisiunilor electorale prin care salariile profesorilor se majorau cu 50%, pensiile cresteau si se dadea chiar a 13-a pensie, bugetarilor li se promitea o stabilitate in functie si bonusuri de gen acordarea tichetelor de vacanta (ceea ce este o utopie), a urmat agonia si anume inghetaraea salariilor, somajul major, falimentarea micilor firme, ajungandu-se pana la cazuri (izolate, ce-i drept, dar reale) de gen sinucidere din motive legate e imposibilitatea platii bancilor, datorii la camatari si altele de genul asta. Ideea e ca e usor sa vorbesti in cifre, statistici, balante si solicitari FMI, dar cine se gandeste si la latura umana, la familiile distruse si la copiii traumatizati pe viata? Diferentele dintre cele doua clase majore ale societatii sunt imense, zdrobitoare pentru cei de jos care, din pacate, trebuie sa plateasca foarte scump pentru luxul celorlalti.
ca intotdeauna tot cei saraci vor avea de suferit si acum. sigur nu vor suferi cei din guvern care isi permit vacante si masini de lux etc. iar somajul din domeniul privat este explicat prin faptul ca statul nu ofera nici o facilitate firmelor private care vor sa investeasca in romania.
Numarul celor care nu au servici este mult mai mare decat ce se anunta in comunicate, fiindca pe langa somerii aflati in evidente, care primesc ajutor de somaj, mai sunt si cei care au terminat somajul
Daca este sa-i luam in calcul si pe somerii(fara plata) care nu sunt in evidentele ANOFM, pe romanii intorsi acasa din strainatate, vom constata ca numarul celor fara un loc de munca este mult mai mare decat sustin guvernantii
Unele masuri partiale, sectoriale ( de ex., micsorarea salariilor parlamentarilor, pastrarea statu-quo-ului angajatilor etc. ) sunt binevenite, dorite de unii , dar acestea nu rezolva global problema.
Cu toate ca va fi dureros, va fi necesara o curatire a sistemului bugetar care consuma buna parte din fonduri in mod ineficient. Sistemul este inertial si se va opune, dar tavalugul crizei va produce schimbari. Vor pleca din sistem cei care nu sunt necesari acum. Sa speram in rezolvarea cat mai justa a situatiei si ca exceptiile vor fi putine (nepotisme, pastrarea incopetentilor in detrimentul favoritilor, al clientelei politice, spagii etc.). Va fi o lupta grea, indelungata, cu meandre politice, conjuncturale, dar nu pare ca exista alternativa. Amanarea nu va nici acum benefica. ( Proverb: „Boala lunga, moarte sigura”)
sa vezi ce vine!
acu e parfum de tei!
eu zic ca singura solutie care se va aplica pana la urma e cresterea taxelor pentru cei din sistemul privat ca sa-i sustina pe toti care sunt in sistemul bugetar