Calatorii - impresii
Sfaturi utile pentru calatorii in strainatate
Scris de Razvan Pascu
11.07.2009
Intrucat multi dintre noi preferam sa mergem in strainatate, cu masina sau avionul, pentru a ne petrece concediile si sa dam frumusetea Romaniei pe modul civilizat de a-si trata oaspetii de catre straini, o sa va dau astazi cateva sfaturi de care trebuie sa tineti cont atunci cand plecati in afara tarii, pentru a nu avea probleme, mai ales atunci cand mergeti cu masina.
Asadar:
- Daca circulati cu permisul suspendat in Franta, amenda poate ajunge la 15.000 euro.
- Nu folositi detectoare de radar in afara tarii. Riscati sa platiti amenzi usturatoare sau chiar zile de arest in Grecia, chiar daca aparatul nu este in functiune in momentul respectiv.
- In Austria, cei care calatoresc cu un copil pe bancheta din spate trebuie sa aiba un scaun special pentru protectia celui mic. Amenda poate ajunge pana la 5000 euro.
- Daca depasiti viteza legala cu mai mult de 50 km/h in Franta sau Belgia, agentii de politie pot confisca masina.
- Daca sunteti prinsi bauti la volan in Ungaria, riscati arest de 24 de zile sau amenzi mari.
- Pasagerii care circula pe bancheta din spate trebuie sa poarte centura de siguranta in tari precum Belgia, Italia, Spania, Grecia, Elvetia. Amenda poate ajunge pana la 1300 euro in Belgia.
De aici puteti descarca un ghid realizat de catre Ministerul Afacerilor Externe, pentru romanii care pleaca in afara tarii. Iar aici puteti citi ghidul calatorului roman in strainatate, destul de bine realizat de catre MAE.
Ii rugam pe toti aceia dintre voi care cunosc alte reguli si sfaturi care trebuie respectate in afara tarii sau pe cei care au avut de suferit in strainatate din cauza necunoasterii legilor in vigoare ale tarii tranzitate sa ne lase comentarii si sa ne avertizeze despre ce ar trebui sa facem/sa nu facem atunci cand suntem intr-o alta tara.
Razvan Pascu
Despre mine:
Am calatorit in peste 110 tari si o fac mereu cu aceeasi placere, dedicare si sete de cunoastere. Calatoriile sunt binecuvantarea mea si am reusit sa imi transform pasiunea intr-un job care ma face fericit. Cel mai fericit ma fac, insa, cei doi baieti ai mei, Alex si Vlad, de la care imi amintesc zilnic despre copilarie.
Sunt consultant in marketing turistic, antreprenor implicat in mai multe business-uri din diverse domenii de activitate, sunt workaholic si bucuros ca am crescut de la zero, alaturi de echipa mea, mai multe companii. Organizam evenimente corporate pentru companii mari, suntem specializati pe PR si Marketing in Turism, iar de 3 ani am dezvoltat o divizie de real-estate care vinde proprietati Premium in Dubai.
Am o diploma de licenta in Marketing (ASE Bucuresti), un masterat in Comunicare (SNSPA), un Executive MBA pe care l-am absolvit la WU Vienna University (2013-2015) si un curs de Global Strategy absolvit la Carlson School of Management (University of Minnesota, SUA).
Revista Forbes m-a inclus in 2013 in topul “30 de tineri sub 30 de ani in Romania”, sunt mereu optimist si un prieten de cursa lunga. Am zburat atat de mult pe toate continentele incat as fi putut face ocolul Pamantului la Ecuator de peste 250 de ori. In ultimii 8 ani am calatorit cu peste 5000 de romani in vacante premium pe care le-am organizat impreuna cu partenerii mei prin toata lumea, in locuri exotice si indepartate. In 2019 am primit premiul “Travel Personality of the Year” de la FORBES Romania.
Acesta este blogul meu personal, unde scriu ceea ce simt si ce gandesc si unde am diverse colaborari cu branduri care isi doresc sa se asocieze cu imaginea mea si a familiei mele. De 14 ani acest blog si paginile de Social Media ale mele au adunat o comunitate de peste 500.000 de romani inteligenti si sunt locuri de intalnire pentru oamenii de bun simt, optimisti, iar subiectele abordate sunt exclusiv de calatorie, premium lifestyle, business si antreprenoriat.
Noroc ca nu calatoresc cu masina personala in afara tarii 🙂 nu ca as incalca vreo regula dar ma simt mai bine folosind avionul…
Din ce stiam eu si in Ungaria si Austria este interzis cu detectoare de radar. Cat despre amenzi tot asa mari sunt si acolo, eu stiam de o mie de euro
Multumim pentru sfaturi sunt foarte utile.
Am vazut si eu materialul postat pe PRO TV la Stiri. Intr-adevar mi se pare de bun simt si absolut necesar sa te interesezi despre regulile de calatorie din tara de destinatie, IN SPECIAL daca circuli ci masina proprie. Ins amulti nu se gandesc la acest lucru, se gandesc doar cum sa goneasca mai repede inspre cluburile din Ibiza (ma gandesc ca Sagrada Familia sau Versailles nu sunt pe lista de prioritati a romanilor).
(author)
Alte sfaturi de calatorie puteti sa aflati si de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, la adresa de mai jos:
http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=29&idlnk=3&cat=5
Si in Spania se confisca masina, dar doar daca viteza depaseste cu 80 km/h limita admisa.
In schimb, se admite o alcoolemie de 0,05 la mie, ceea ce reprezinta cu indulgenta o bere la 33 cl. Poate chiar si la 50 cl, acuma depinde de corp. Se admit 10 km/h peste limita de pe placute, dar, ca sa vedeti ce idioti sint, incepind cu primavara viitoare se va lua amenda de la primul kilometru. Adica daca e limita 50 km/h in oras si tu mergi cu 51, vei primi o minunata amenda de 100 de euro, pe care, daca o platesti intr-un termen de nu stiu cite milisecunde, iti iau doar jumatate (nu 30% cum era pina acum).
Pe perioada verii in special este interzis aruncatul mucurilor de tigara pe geam. Inclusiv un sofer mai catolic decit Benedict care te vede din spate, poate suna la Politie si sa te denunte ca la kilometrul cutare tu ai aruncat o tigara pe geam, in conditiile in care scrie pe panouri ca se iau 4 puncte pentru asta si ca e risc mare de incendiu.
este adevarat ca in atena nu este voie cu masini diesel?(si in alte orase am auzit acelasi lucru de la un tirist… sunt curioasa daca e adevarat.thx
sunt bune sfaturile 😀 10x
Sfaturile tale foarte utile, dar clar pentru cei care prefera calatorii cu masina. Mie mi se par mult prea obositoare si prefer avionul, indiferent de destinatie. Poate ca sfaturile tale sunt bune in vederea inchirierii unei masini pe acolo. Dar sunt convinsa ca sunt utile multor altor cititori.
Pentru cei care calatoresc cu avionul:interesati-va ce obiecte puteti lua in bagajul de mana pentru ca daca luati de exemplu un parfum,o sticla de apa,o crema…vor fi confiscate la imbarcare.Vorbeste un om patit!:)
As vrea sa adaug ca in Ungaria, detectoarele radar sunt LEGALE! Ia uitati-va si voi la forum : http://www.pdiromania.ro/forum/radare-fixe/speedcams-ungaria.html#2127