fbpx
excursii-razvan-pascu

Seychelles, insula Mahe, Victoria 6In soarele arzator al dupa-amiezii am ajuns la Constance Ephelia, un resort de 5 stele din zona Parcului National Marin Port Launay. Recunosc ca nu cunosteam foarte multe despre resort si ma asteptam sa fie complet diferit de cel de pe insula Praslin, un resort mai “de oras”, cu mai putin spatiu si ceva mai aglomerat.

Bine ati venit la Constance Ephelia!

La receptia principala ne asteptau Ehad, contactul nostru din hotel pe perioada sejurului si Faizal, “ajutorul” nostru. Dupa formalitatile de check-in, Ehad ne da vestea cea buna: am fost upgradati la o Hillside Villa, un tip de proprietate de lux, aflata in zona exclusivista a resortului, in varful unui deal. Faizal avea sa fie soferul nostru pentru ca distanta era destul de mare chiar si pana la plaja sau pana la cel mai apropiat restaurant. “Limuzina” lui este o masinuta silentioasa de golf, care timp de cateva zile ne-a tot plimbat prin resort si care avea sa fie la dispozitia noastra in permanenta.

Ehad ne-a povestit despre resort, despre faptul ca acopera 120 de hectare, deci iata prima supriza. Este aproape la fel de mare precum Constance Lemuria, desi pe insula mult mai aglomerata si supradezvoltata (Mahe versus Praslin). Resortul este impartit in doua zone, sudica, unde se afla receptia principala, cateva restaurante, o plaja, cateva piscine, si de unde se face accesul la camerele Junior si Senior Suites, si zona nordica, unde se afla receptia secundara, cateva restaurante, magazine, plaja cu iesire la Parcul National Marin Port Launay si accesul la vilele resortului. In total sunt aproximativ 300 de spatii de cazare (camere si vile), insa datorita faptului ca sunt dispuse aerisit, nu simti deloc aglomeratia resortului.

Intr-un final am ajuns la Vila 2, care avea sa ne fie casa pentru urmatoarele 3 nopti. Starea de mutenie s-a instalat inca de cum Faizal ne-a deschis usa principala, intrucat in fata ni s-a desfasurat una dintre cele mai frumoase panorame pe care am avut ocazia sa le admiram.

Ca sa va recreez tabloul care pe mine m-a socat in cel mai frumos mod, imaginati-va un living cu putine piese de mobilier, totul in nuanta lemnului natural si cu ceva accente turcoaz, o sticla de sampanie si doua pahare pe masa, apoi o fereastra mare, cat tot peretele, dincolo de care se desfasoara terasa de lemn, cu 4 sezlonguri si o piscina infinity in fata. Dincolo de piscina, privirile ne-au ramas lipite de privelistea asupra Parcului National Marin Port Launay, cu apele sale albastru forforescent, vederea spre plaja nordica a complexului si o “curte” cu pietre imense, de granit. Am scris un articol special dedicat resortului Constance Ephelia, il puteti gasi aici.

Experienta creoleza: capitala Victoria si insula Mahe

Pentru ca nicio vacanta nu este completa fara a testa si viata localnicilor, in a doua jumatate a vacantei/luna de miere in Seychelles ne-am mutat “cortul de campanie” pe insula Mahe, principalul punct economic si industrial al tarii. Dupa cutuma locala, numele de insule sau orase au fost date fie de britanici, fie de francezi, iar insula Mahe ii poarta numele unuia dintre guvernatorii francezi ai insulei Mauritius, Mahe de Labourdonnais. Pentru ca bastinasii din Seychelles nu se impiedica de politica si au un mare respect atat pentru francezi, cat si pentru britanici, iata ca pe o insula ce-i poarta numele unui francez, se afla capitala tarii, denumita Victoria, in cinstea Reginei Victoria a Angliei. Mi se pare o impletire foarte frumoasa a mostenirii din perioada coloniala si ii admir pe creolii din Seychelles pentru asta.

Victoria este orasul cel mai mare si aglomerat de pe insula si locul in care se intampla toate minunatiile din Seychelles: afaceri, agentii de turism, magazine de suveniruri, o piata centrala, festivaluri, etc. Atunci cand spun “mare” sau “aglomerat” nu va ganditi insa la agitatia unei metropole cu cateva milioane de locuitori. Victoria are o populatie de 25.000 de locuitori, deci aproape un sfert din populatia intregii tari. De altfel, pe intreaga insula Mahe locuieste aproximativ 90% din populatia Seychelles. Vezi ceva mai multe masini decat in alte parti ale insulei, iar ora de varf, conform ghidului nostru, poate sa dureze pana la 15 minute agonizante in trafic. De fapt, singura problema a orasului este ca betonul si constructiile amplifica umiditatea si caldura, astfel ca mai mult de 1-2 ore nu rezisti plimbandu-te pe strazile din centrul Victoriei.

Orasul este un amestec de arhitectura din perioada coloniala, majoritatea cladirilor de acest gen ramanand in zona centrala, cu case si blocuri mai noi. Nu este spectaculos, dar dupa un sejur in pustietate, intr-o liniste si relaxare deplina, aclimatizarea la agitatia orasului este obligatorie inainte de a merge acasa. In dimineata de vineri in care am ajuns eu in Victoria, orasul parea destul de agitat. Am zarit mai intai Turnul cu Ceas din centrul orasului, un simbol al Seychelles si al stapanirii britanice. Se afla in mijlocul bulevardului Independentei si este o replica destul de fidela a Turnului cu Ceas din Londra, de pe Podul Vauxhall. A fost adus in Victoria in anul 1903, odata cu colonizarea britanica.

Mai departe am facut un pic de window shopping pe la magazinele de suveniruri din centru, dar mi-am pastrat cumpatul pana la piata centrala, pentru ca stiam ca acolo sunt preturile cele mai bune.

Pentru ca veneam dupa cateva saptamani in care marea fusese agitata si nu se prinsese peste, acum piata era plina de vanzatori de peste si gospodine fericite. Tarabele cu legume si fructe aduceau culoare pietei, iar oamenii erau foarte mandri cand le fotografiai micuta lor taraba. La etaj erau cateva magazine cu haine si suveniruri, dar adevarata activitate era jos. Ceea ce m-a surprins a fost mixul de rase, pentru ca nu erau numai persoane de culoare sau creole, ci erau si multi albi, localnici, vanzatori de peste si de legume. Vorbeau limba locala si se targuiau. Intr-adevar, este fantastic mixul de persoane de aici.

Daca vreti sa experimentati si atmosfera unui festival creol, atunci rezervati-va vacanta din timp si alegeti ca perioada de vacanta finalul lunii Aprilie (Carnaval International de Victoria), Mai (FetAfrik) sau Octombrie (Festival Kreol).

Pentru ca am vrut sa experiementez mai mult despre ceea ce inseamna cultura creola, despre ce a insemnat industria Seychelles inainte de boom-ul turistic, am mai inclus in itinerariul meu pe insula o vizita la o fabrica de ceai, o degustare de rom si Mission Lodge, locul in care erau scoliti copiii fostilor sclavi, intreg traseul fiind presarat cu cateva puncte de panorama asupra insulelor din jur.

Mai multe articole despre Seychelles gasiti aici.

Pentru zborurile in Seychelles puteti alege intre mai multe companii aeriene, precum Emirates, Air Seychelles, Etihad, Air Austral sau Kenya Airways. Niciuna dintre aceste companii nu opereaza din Romania, deci pentru a gasi o conexiune buna de zbor si pentru a alege cele mai bune optiuni de vacanta este util sa apelati la o agentie de turism pentru ca sunt multe lucruri despre care trebuie sa tineti cont la zboruri (escala sa fie suficient de mare pentru a avea timp sa schimbati avionul si sa transferati bagajul, limitele de greutate la bagaje pot fi diferite de la o companie aeriena la alta, in unele aeroporturi si pe unele companii aeriene nu se poate face check-in online, ceea ce poate sa va ingreuneze transferul rapid in aeroport – de exemplu TAROM la Dubai nu permite check-in online, iar timpul de tranzit intre zborurile Emirates si TAROM este de doar 2 ore, etc.). Eu am avut suportul celor de la Eturia, agentie de turism specializata pe circuite turistice catre destinatii exotice. Pachetele lor pe Seychelles le gasiti aici. Nu uitati, de asemenea, sa plecati in vacanta sau in luna de miere doar cu asigurare de calatorie, existand companii de asigurari in Romania care ofera si despagubiri in cazul pierderii sau intarzierii bagajelor, o clauza foarte utila in acest caz.

1 comentariu

  1. Flavia
    03.10.2016 la 11:34

    In noimbrie voi ajunge in Seychelles si am impartit sederea intre La Digue si Praslin (m-am inspirat si din recomandarile tale) si ramane doar o zi de vizitat Mahe. Imi poti recomanda un ghid (sau agentie) pentru un tur al insulei?

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]