fbpx
excursii-razvan-pascu

Am spus de multe ori ca imi doresc foarte mult sa ajung in Japonia pentru ca mi se pare o civilizatie impresionanta. Am avut ocazia sa vorbesc cu multe persoane dintre cei care au ajuns deja in Japonia si nu am auzit altceva decat cuvinte de lauda despre aceasta tara si mai ales la adresa oamenilor din Japonia. Sper ca anul acesta sa imi implinesc acest vis.

Insa am aflat de curand 10 lucruri pe care nu le stiam despre Japonia si inca 10 lucruri pe care nu le stiam despre gheise. Le-am primit pe email de la cineva si vi le-am scris si voua mai jos.  

  1. La intrarea in fiecare casa japoneza, podeaua este ridicata cu aproximativ 15 centimetri, ceea ce indica faptul ca cei care intra trebuie sa se descalte si sa-si puna papuci. La intrarea in camerele cu podea din „tatami” (o podea traditionala facuta din paie de orez, cu margini din brocart), pragul este inaltat cu 2-5 centimetri, ceea ce inseamna ca si papucii trebuie lasati la usa.
  2. Filmele de animatie japoneze reprezinta 60% din productia mondiala in domeniu. Si pentru ca Japonia are atata succes cu desenele animate, in tara exista aproape 130 de scoli pentru actorii care isi pun vocea pe aceste filme.
  3. Japonia are procentul cel mai mare de locuitori in varsta din lume, respectiv 21%.
  4. Arhipelagul japonez are in componenta 6.800 de insule. Peste 70% din populatia Japoniei locuieste la munte. Tara are, totodata, si 200 de vulcani.
  5. Primii locuitori ai Japoniei au trait in Paleolitic, in urma cu 30.000 de ani I.H.
  6. Speranta de viata a japonezilor este cu 4 ani mai mare decat a americanilor, respectiv peste 82 de ani.
  7. Japonia este a doua tara din lume cu cea mai mica rata a omuciderilor. Cu toate acestea, tot in Japonia exista o padure recunoscuta in toata lumea pentru faptul ca este preferata de sinucigasi, perimetrul fiind impanzit de schelete umane.
  8. Japonia a dat 18 laureati ai Premiului Nobel, in chimie, medicina literatura si fizica.
  9. Carnea de cal cruda, denumita „basashi”, este o delicatesa in Japonia.
  10. Rata de scolarizare in Japonia este de 100%, in consecinta rata somajului este mai mica de 4%.

japonia

10 lucruri pe care poate nu le stiai despre GHEISE

  1. Un lucru care ar trebui sa fie stiut despre gheise este acela ca primele gheise au fost barbati. Nu este deloc o gluma! Barbatii „gheisa” erau cunoscuti sub numele de Honko si dansau pentru clientii lor in baruri si restaurante sau in camerele unde se servea ceaiul.
  2. Termenul „gheisa” se traduce prin „persoana care iubeste arta”. Multi sunt de parere ca gheisele sunt de fapt prostituate. Nimic mai gresit. Daca tastati pe google cuvantul „geisha” ceea ce veti gasi este „o femeie de nationalitate japoneza care obisnuieste sa distreze barbatii prin conversatie, cantec si dans”.
  3. Aceste femei erau invatate sa aduca bucurie celorlalti si desi multe erau curtezane, nu erau considerate prostituate. De fapt, multe gheise erau obligate sa participe la ceremonia numita Mizuage prin care unei Maiko (o gheisa aflata in perioada invatarii) ii era cumparata virginitatea de catre cel care oferea cei mai multi bani. Era considerat un gest de onoare in acea perioada.
  4. Unul dintre lucrurile pe care gheisele le invatau la cursuri era acela de a-si pastra intotdeauna anonimatul. Se pare ca acest fapt adauga un tip de mister gheiselor, lucru adevarat.
  5. Momentul in care gheisa serveste ceaiul, iar maneca Kimono-ului ei abia ii descopera incheietura mainii este de o senzualitate inexplicabila. Se pare ca are rolul de a-l starni pe barbat, care vede doar o mica parte din pielea ei alba, visand la mai mult.
  6. Ceea ce le face pe gheise speciale este faptul ca ele te determina sa-ti lasi imaginatia sa zboare, fapt esential al acestei culturi.
  7. Kimono-urile sunt realizate manual pentru gheise, acestea fiind create sub propriile lor indrumari. Aspectul kimonourilor este diferit in functie de anotimp, dar absolut toate kimonourile sunt realizate din matase. Gheisele petrec aproximativ 2 ore pentru a se machia, a-si aranja parul si a se imbraca in kimono.
  8. Gheisele muncesc in Okyva, unde si locuiesc pana cand patrund in aceasta lume, alaturi de Okasan (matroana lor) si surorile (celelalte gheise). Desi sunt platite pentru treburile de menaj realizate in diferite case, mare parte din banii adusi de ele ajung la Okyva. Banii sunt utilizati  pentru costurile intretinerii Okiva.
  9. In afara naturii sexuale a stilului de viata al gheiselor, nu numai ca ele nu pot fi considerate prostituate, dar nici nu au voie sa aiba relatii de lunga durata, atata timp cat decid sa devina gheise. Daca se casatoresc trebuie sa renunte la aceasta meserie.
  10. Astazi numarul gheiselor este de aproximativ 1000-2000, pe cand in anul 1920 erau peste 80.000.

 

24 comentarii

  1. 22.03.2012 la 02:01

    Iubesc Japonia!
    Visez sa ajung in Japonia!

  2. Razvan Pascu
    (author)
    22.03.2012 la 02:05

    Pai poate o sa avem noroc amandoi sa ajungem cat de curand. 🙂

  3. 22.03.2012 la 10:30

    Japonia ,este trecuta pe lista mea si sper sa ajung acolo,am o prietena japoneza si chiar a vizitat Romania,nu imi ramane decat sa ajung si eu in Japonia,in maxim 2-3 ani sunt acolo:)
    anul asta sper sa ajung 3 luni prin America de Sud,Peru,Ecuador,Bolivia si iar Argentina

  4. 22.03.2012 la 10:47

    Adevarat tot ce spui,la gheise as mai adauga si partea din spate a gatului la categoria „sexy”,tocmai din acelasi motiv ca lasa sa se vada putina piele.Japonia e tara mea de suflet.

  5. Razvan Pascu
    (author)
    22.03.2012 la 10:52

    @ Adina: prin Argentina am ajuns si eu, daca crezi ca te pot ajuta cu vreo informatie imi poti scrie.

  6. 22.03.2012 la 10:53

    Si eu sunt fascinat de Japonia . Chiar o aveam in plan anul acesta , undeva spre toamna, din pacate s-au cam schimbat planurile, asa ca o sa fiu nevoit sa mai astept un an – doi. Oricum Japonia este o tara extraordinara , pornind de la traditii, la nou, la strazi, la mancare…la orice ..este pur si simplu Japonia

  7. 22.03.2012 la 11:19

    am primit si eu mailul despre Japonia 🙂 Tot respectul pentru poporul nipon:)
    sper sa am si eu norocul asta, de a ajunge acolo. Dar imi pare un vis destul de distant…

  8. Alexandra
    22.03.2012 la 11:48

    Nu stiam atatea lucruri despre gheise, iar in Japonia imi doresc tare mult sa ajung!

  9. Catalina
    22.03.2012 la 12:07

    Cine nu-si doreste sa contemple florile de cires si sa soarba un ceai de iasomie pe taram nipon?
    Impartasesc cu voi speranta de a ajunge acolo!
    Pana atunci va recomand sa cititi cate ceva din „arta ceailui”
    ” Ceismul e un cult intemeiat pe inchinarea la frumos in mijlocul intamplarilor de rand ale vietii de toate zilele. El vorbeste de neprihanire si armonie, de taina iubirii intre oameni, de romantismul ordinii sociale. El e, in fiinta lui, o credinta a nedesavarsirii, precum si o gingasa incercare de implinire a ceva cu putinta in lucrul acesta cu neputinta, caruia ii zicem viata!” Japonia l-a ridicat pana la o religie a estetismului. (Cartea Ceaiului- de Okakura Kakuzo).Tuturor cu mult drag!

  10. Rizica
    22.03.2012 la 12:14

    Si eu imi doresc sa ajung in Japonia la Festivalul Ciresilor imi imaginez ce parfum este in atmosfera….

  11. Dan Norris
    22.03.2012 la 13:31

    Iubesc Japonia. Din nefericire nu am avut ocazia sa o vizitez. Poate intr-o zi…

  12. 22.03.2012 la 14:45

    Razvan,am mai fost in Argentina in dec 2010,am calatorit prin toata Patagonia cu autocarul si mi-a mai ramas o mica parte,mersi pentru ajutor si daca este ceva te intreb.

  13. Mihaalex
    22.03.2012 la 19:15

    Super articolul felicitari Razvan pt idee, sa mai faci si despre alte tari indepartate si mai greu accesibile de catre noi europenii. Apropo de asta astept cu nerabdare si devorez articolele din Quatar ;).

  14. gabbis
    22.03.2012 la 21:16

    Chiar citind articolul tau mi-am amintit de cartea citita nu de mult, Memoriile unei gheise deoarece am savurat lectura, era cu totul altceva fata de ceea ce citisem pana atunci..Drama din spatele frumusetii unei gheise, initirea de lunga durata in aceasta meserie, precum si atentia fata de modul cum se imbracau si se machiau, au reprezentat niste lucruri fascinante pentru mine..Presupun ca insasi japonia te va fermeca in egala masura…

  15. 22.03.2012 la 22:30

    Intotdeauna si dintotdeauna,cind auzeam despre Japonia mi se parea ca ascult despre o „religie”ceva atit de sacru si pur.Stiu si cum au ajuns sa fie bombardati,dar la ei totul te uimeste.Au avut 36 de secunde intirziere trenurile lor,pe parcursul unui an intreg.Si pe linga acestea,inca multe alte lucruri la fel de incredibil de inteles CUM.

  16. 23.03.2012 la 00:24

    @ mihaalex: si mie imi place cum scrie Mihaela impresiile despre Qatar. Vor mai fi articole.

  17. 24.03.2012 la 12:01

    Daca mergeti careva,va stau si eu la dispozitie cu informatii.

  18. 24.03.2012 la 18:20

    Eu am fost in Japonia in vara lui 2010.. Daca vreti sa vizitati, fara shopping si excese, pregatiti-va cu macar 3000 Euro/ persoana de cheltuiala, la care se adauga 1000Euro avion si 1000 hotel (3 stele – Tokyo). Nu va lasati indusi in eroare de preturile hotelurilor: spre deosebire de Europa, ei afiseaza preturi per persoana. Asa k noi stiam de acasa k va fi camera aprox 100 Euro pe noapte si acolo a trebuit sa platim dublu, fiind un cuplu. Este o tara foarte scumpa, iar ca turist platesti foarte mult pe transport. Trenul de mare viteza, k sa ajungi in Kyoto, este la vreo 120 Euro de pers. Este scump, dar se merita! In 10 zile nu am avut timp sa vedem tot ceea ce ne-am fi dorit. Sunt f ospitalieri, daca ii intrebi despre vreo locatie, isi lasa treaba si drumul lor si merg cu tine sa iti arate, plus ca majoritatea vorbesc engleza.
    In Tokyo o sa aveti mari surprize: nu in toate statiile de metrou veti gasi informatii in alfabetul nostru, noi am avut noroc ca in grup era o persoana care locuise in Japonia si stia sa vorbeasca si sa citeasca.
    Este o tara care merita vizitata, dar va sfatuiesc sa mergeti primavara, in anotimpul ciresilor, pt ca vara este umiditate f mare ziua, transpiri intr-o secunda cum ai iesit pe strada.
    Apropo….acolo am mancat cele mai bune cirese din viata mea!

  19. viorica
    24.03.2012 la 18:38

    Japonezii au o educatie aparte ca de altfel si personalitatea lor. disciplina, rigoarea, seriozitatea, atentia la detalii,sunt respectate cu sfintenie.Ei nu admit”las-o asa,ca merge si asa”
    Avem multe de invatat de la accest minunat popor,dar exemplul lor e greu de insusit de noi romanii.
    Felicitari pt.articole.Imi place cum scrii.Nu stiam ca gheisele au fost la inceput barbati.
    Sigur ca oricine ar vrea sa mearga in Japonia,dar de la a vrea pana la a putea e o cale lunga.

  20. 26.03.2012 la 13:26

    Japonia mi s-a parut intotdeauna un subiect care aduce mult mister…oricat de multe ai stii despre ghise sau despre viata de acolo parca nu e suficient niciodata.Imi face placere sa citesc astfel de informatii asa ca gasesc acest articol foarte captivant.

  21. ioana
    09.04.2012 la 10:23

    vin sa contrazic faptul ca japonia este o destinatie scumpa. eu plec in luna mai pentru 7 zile. biletul de avion l-am gasit la oferta alitalia – 210 euro (plecare din barcelona), iar cazarea am rezervat-o la hostel cu mai putin de 100 euro (3 nopti in tokyo, 3 nopti in kyoto). e adevarat ca trenul va fi cel mai scump – 280 euro 7 days pass – insa se merita daca vrei sa calatoresti din tokyo pana in hiroshima. o sa revin cu detalii dupa ce ma intorc, daca sunteti interesati.

  22. viviana
    09.04.2012 la 22:09

    f interesante informatiile. si eu mi-as dori sa vizitez Japonia. Ioana, asteptam detaliile cu interes.

  23. 04.05.2012 la 22:05

    imi place sa citesc mult si mai ales despre Japonia! sunt multi ani de cand iubesc Japonia! pentru mine, Japonia ramane un vis… ma bucur cand gasesc ceva scris despre viata de pe arhipelagul nipon si, mai ales, de cineva care a trecut cu pasul pe acolo!

  24. Catalin
    27.01.2015 la 10:22

    sunt animeuri nu desena animate exista diferente

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]