fbpx
excursii-razvan-pascu

Cu siguranta va amintiti episodul de la sfarsitul anului 2007, cand milioane de romani au fost bombardati cu oferte de catre fondurile private de pensie. Erau multe reclame pe TV, prin ziare sau outdoor – iar toate aceste reclame ne spuneau ce minunate sunt fondurile private de pensie si de ce ar fi cat mai bine sa alegem respectiva companie.

Dupa 3 ani putem trage linie ca sa vedem daca ceea ce ne-au promis fondurile de pensii a fost adevarat. Si a cam fost. De ce? Pentru ca este si spre interesul acestora…companiile care administreaza fondurile de pensii au tot interesul ca participantilor sa le mearga bine iar conturile lor sa aiba randamente cat mai bune pentru ca automat si comisioanele acestor companii vor fi mai bune. Deci este o relatie win-win.

Randamentul anualizat al fondurilor de pensii private obligatorii a ajuns si la 16%, ceea ce inseamna un profit destul de bun, mai ales ca pentru o pensie obligatorie noi nu platim nimic ci doar Statul ne inapoiaza o parte din taxele pe care le platim lunar ca angajati catre CAS – ca angajati platim 10,5% lunar.

In 2007 (cand fiecare persoana de pana in 35 de ani trebuia sa isi aleaga un fond de pensii private), cei care aveau intre 35-45 de ani au avut si ei posibilitatea de a opta pentru un astfel de fond de pensii (insa nu erau obligati si acestia). Totusi unele persoane au fost oarecum circumspecte in a alege un astfel de fond de pensii, motiv pentru care nu au facut acest pas nici pana acum.

Ei bine, toti acestia (care acum au minim 38 de ani) trebuie sa stie ca pot opta oricand, chiar si acum, pentru o pensie privata pilonul II (cunoscuta drept pensia obligatorie), iar pentru a semna un astfel de contract trebuie sa contacteze compania pe care vor sa o aleaga si sa semneze un act de aderare. Repet: acest lucru nu va costa nimic; din contra, chiar primiti inapoi de la Stat 2,5% din taxele pe care le platiti lunar catre CAS.

Problema este ca multi dintre cei care acum au intre 38-45 de ani si care ar putea sa beneficieze de acest sistem de pensii private fie nu stiu mare lucru despre acest lucru, fie nu ii intereseaza, fie nu au nici acum incredere in sistem. Oricum ar fi, daca stiti pe cineva care se incadreaza in acest interval de varsta, ar fi bine sa ii trimiteti linkul catre acest articol.

Informatii suplimentare pot fi obtinute dintr-o sursa independenta – Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

23 comentarii

  1. rizica
    01.11.2010 la 10:14

    Eu am optat pentru ING si sper sa nu am surprize neplacute…

  2. Robert
    01.11.2010 la 10:21

    eu am optat pentru Allianz … intrebarea mea este … avem posibilitatea de a urmari randamentele obtinute in fiecare an de aceste fonduri ? De exemplu am sub 35 de ani prin urmare am fost obligat sa optez pentru un fond privat de pensii. Din momentul optiunii si semnarii acelei polite nu am mai primit absolut nici o informatie. Nu ar fi fost fairplay sa primesti o data pe an un raport privind randamanetul obtinut ?

  3. Razvan Pascu
    (author)
    01.11.2010 la 13:40

    Robert, trebuie sa primesti informatii de la fondul de pensii ales. O data pe an, in jurul datei de 15 mai primesti o scrisoare cu toate informatiile din anul precedent.

    Legat de randamentele Allianz, le poti vedea aici: http://pensii.allianztiriac.ro/ppreturi/saseo.jsp

    Oricum, majoritatea fondurilor de pensii au aplicatii online unde iti poti face cont si poti verifica cati bani ai in cont.

    Mai multe detalii despre cum iti poti face un cont pentru vizualizare, aici: http://razvanpascu.ro/2009/10/15/cum-verifici-cati-bani-de-pensie-ai-acumulat/

  4. 01.11.2010 la 15:00

    Buna Razvan,
    de pilonul 3 stii ceva?

  5. Razvan Pascu
    (author)
    01.11.2010 la 15:13

    @ Zaff: sunt „expert” in pilonul 3. 🙂 Ce vrei sa stii?

  6. 01.11.2010 la 16:00

    Cum merge? Intelesesem de la cineva care a facut un calcul ca avea acumulat dupa vreo 2 ani de depunere mai putin decat a depus. 🙂

  7. Razvan Pascu
    (author)
    01.11.2010 la 16:15

    @ Zaff, multa lume face confuzie intre asigurarile de viata cu componenta de pensie si pensiile facultative.

    Sunt produse total diferite iar situatia de mai sus este posibil sa fie valabila la asigurarile de viata cu componenta de pensie (insa daca este asa, persoana respectiva trebuie sa tina cont ca in acei 2 ani compania de asigurari a preluat toate riscurile din contract, riscuri care functioneaza dupa principiul CASCO la masina-platesti un risc probabil, in cazul nostru imbolnavire, deces, spitalizare).

    Daca discutam insa de pensii facultative, aici toti banii merg pe investitii iar randamentele sunt bune pana acum la multe dintre fondurile de pensii – detalii aici: http://www.csspp.ro/rate-de-rentabilitate/pilonul-3

    Mi-e greu sa cred ca la pilonul 3 avea o suma totala in cont mai mica decat suma totala depusa, dupa 2 ani.

    Aici (in tabelul 2, coloana 5) gasesti valoarea unei unitati de fond la fiecare fond de pensii (toate au inceput de la 10 RON/unit): http://www.csspp.ro/date-statistice-pilonul-3

    Dupa cum se vede in tabel, pana acum, cel mai performant administator de pensii facultative pilonul 3 este ING.

  8. 01.11.2010 la 16:45

    Multam frumos. Si nu, nu era confuzie, de pilonul 3 era vorba 🙂

  9. 02.11.2010 la 11:31

    Nu am incredere nici in fondurile de pensii, nici in faptul ca voi avea mereu cu ce sa platesc depunerea lunara. Daca nu poti plati, fiind somer sau in concediu de boala, ce se intampla?

  10. 02.11.2010 la 18:42

    Este foarte important ca romanii sa-si aleaga ei fondul de pensii privat la care adera atunci cand intra pe piata muncii si aici ma refer la Pilonul II, unde foarte multi romani sunt repartizati, potrivit legii, aleatoriu daca in termen de 4 luni de cand se angajeaza prima data nu-si aleg ei un fond. Trebuie sa fim mult mai responsabili pentru propriul viitor financiar. DA, fondurile au avut randamente bune, ceea ce nu poate decat sa ne bucure! 😀

  11. Razvan Pascu
    (author)
    02.11.2010 la 20:59

    @ Zina, eu discutam despre pensiile obligatorii, unde nu platesti nimic. Daca te referi la pensiile facultative, aceste produse sunt foarte flexibile iar daca nu mai poti plati poti sa suspenzi oricand contributia fara sa pierzi nimic.

    @ RCAieftin: asa este, este foarte important ca in primele 4 luni de angajare la primul loc de munca din viata sa iti alegi un fond de pensii private.

  12. gabbis
    03.11.2010 la 00:45

    Am lucrat si eu part-time in acea perioada cand am inchiat mai multe pensii facultative la diverse persoane..Era chiar rentabil, dar era tare mare nebunia..In fine, nu stiam de pilda, ca imi pot deduce 2,5% din contributiile obligatorii la Casa de Sanatate daca am o astfel de pensie..

  13. 04.11.2010 la 15:34

    Eu stiam ca indiferent daca optezi sau nu pentru o firma, tot ajungi la una dintre ele, fie si numai prin redistribuirea aia aleatorie. Eu am optat atunci pentru ING, unde aveam si pensia facultativa. Aveam pentru ca intre timp am decis sa n-o mai am. Dupa patru ani, nu dupa primii doi, apropos de ce scria cineva mai sus. Deci randamentele alea, or fi bune pe site-urile indicate, dar in realitate sunt altfel: http://www.dollo.ro/2009/08/mi-am-distrus-viitorul-de-pensionara-prospera/

  14. Razvan Pascu
    (author)
    04.11.2010 la 20:58

    Dollo, asa cum ti-am scris si pe blog, gresesti.

    In primul rand incurci produsele….esti repartizat automat doar daca ai sub 35 de ani si te angajezi pt prima data. In acest articol discutam despre cei care au peste 38 de ani – pentru care este optional sa isi aleaga fondul de pensii. In al doilea rand, ceea ce aveai tu nu era pensie facultativa ci, poate, asigurare de viata cu componenta de pensie. Cat despre randamente, sunt aceleasi si in realitate dar si pe site-urile indicate.

    Vorbim de produse diferite iar tu faci confuzie.

  15. 13.11.2010 la 00:29

    Cititorii tai calatori pot inghiti galustele tale… gata digerate.

    1. Sunt sacrificati actualii pensionari pentru bunastarea administratorilor fondurilor de pensii private.
    2. 64% din active – titluri de stat, adica in loc sa viram bani pensionarilor, sa aibe si gura lor ce sa… bea, ii deviem catre fonduri, sunt capusate prin comisioane, ajung la stat… care plateste dobanda, adica tot noi… platim dobanda. 😀
    3. 11% actiuni, fac. 🙂
    4. 15% bani plimbati aiurea prin UE, dar cu… interese meschine.

  16. Radu
    23.11.2010 la 21:00

    Eu am fost repartizat automat de catre sistem la AVIVA, din ce am vazut in jurul meu majoritatea sunt pe ING, inclusiv prietenii mei. Din ce am vazut pe net nu exista mare diferenta intre ING si Aviva in ceea ce priveste comisioane si beneficii.Intrebarea mea ar fi cam ce mi-ati putea recomanda intre acestea doua?ma refer ca sigurnata si durata de viata(ING e mai mare ca Aviva, dar in america primele doua banci au dat faliment la inceputul acestei crize) multumesc

  17. Dan C.
    21.02.2011 la 13:03

    Salut Razvan,

    Eu am avut Pilonul 2 la BT AEGON, pentru 3300 lei cotizati pana acum (feb 2011) am castigat 700 de lei – am in total 4000 lei in cont. Avand in vedere ca sunt 3 ani intregi (2008 – 2010 inclusiv), randamentul e cam mic asa ca m-am mutat la ING.

    Acum, legat de Pilonul 3 (pe care abia l-am facut, tot cu ING), ce stim SIGUR:
    – randamentul initial este de 16% (prin scutirea de contributii pe care o ofera statul)
    – randamentul unui fond a fost de aprox 14% anual (din linkurile tale din articol)

    Deci pentru Pilonul 3 avem DIN PRIMA un randament de aprox 30%, care eu consider ca bate orice alta modalitate de economisire / investire de pe piata.

    Singura problema e ca la Pilonul 3 trebuie sa ai 90 de luni de cotizare in total (7 ani) ca sa poti intra in posesia banilor, si lucrul asta NU se va intampla inainte de 60 de ani (insa ii poti lasa mostenire).

    Ce nu stiu este daca atunci cand implinesti 60 de ani banii iti vor fi virati in cont, sau vei primi cate 20 de lei lunar timp de 50 de ani? (si tu probabil mori dupa primii 5 🙂 )

    La fel ar fi interesant de aflat daca la Pilonul 2 se aplica aceeasi regula in privinta accesului la bani.

    Daca stii informatiile astea te rog adauga-le la articol, sau corecteaza daca am gresit ceva.

    Multumesc,
    Dan

  18. Razvan Pascu
    (author)
    21.02.2011 la 14:27

    @ Dan C. – felicitari ca te implici!

    Sa le luam pe rand:

    1. In ceea ce priveste randamentul de la BT Aegon, trebuie sa tii cont ca randamentul nu se calculeaza asa simplu pentru ca tu nu ai platit 3300 RON in 2007, ci ai platit cate aproximativ 100 RON pe luna, ceea ce inseamna o suma investita mica succesiv si implicit un randament mai mic.

    2. Legat de pilonul 3: pentru a beneficia de cei 16%, trebuie ca angajatorul sa iti faca in fiecare luna deductibilitatea, adica angajatorul sa iti faca plata iar banii sa fie opriti din brut. Tinand cont de cursul euro/ron, contributia ar trebui sa nu depaseasca 140 ron/luna in acest moment.

    Singura conditie pentru a intra in posesia banilor este 60 de ani (sau invaliditate grad 1 sau 2). Iar aici exista 2 variante:

    a) daca ai 90 de contributii poti opta sa iei toti banii odata sau in rate lunare care se vor calcula pe baza unor calcule actuariale
    b) daca nu ai 90 de contributii, iei toti banii de-odata.

    La Pilonul 2 se aplica aceleasi reguli si conditii.

    Succes!

  19. Dan C.
    21.02.2011 la 15:22

    Trebuie sa ma implic, trece timpul, a aparut juniorul, vad ce patesc pensionarii 🙂

    Multumesc pentru informatiile si linkurile din articol, sunt suficiente cat sa pot lua o decizie singur, fara prea multe consultari cu specialisti / brokeri.

    Spor si numai bine,
    Dan

  20. 21.01.2014 la 19:04

    Am si eu o intrebare: Cei care nu mai au loc de munca cum contribuie la pensie? De unde sa gaseasca bani si pentru asta? – asta e intrebarea pe care mi-a pus-o mie un vecin si nu am stiut ce sa-i raspund…

  21. 17.02.2014 la 20:38

    Eu am fost repartizat pur si simplu, fiindca nu mi-am ales singur nici un fond de pensii. Nu stiu daca e mai bine asa sau nu… Desi ma bate gandul sa imi aleg totusi singur locul unde sa am pensia privata. Pana la urma sunt banii mei. Doar ca nu sunt foarte informat in privinta bancilor care ofera un astfel de serviciu. Voi ce imi recomandati?

  22. 22.04.2014 la 23:38

    Multumesc pentru informatii. Studiez in continuare pana sa iau decizia cea mai buna.

  23. Anca
    21.06.2018 la 11:02

    Buna,

    Cum pot afla catre ce banca am fost repartizata pentru pilonul 2, daca nu am optat pentru una anume?

    Multumesc

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]