fbpx
excursii-razvan-pascu

Am vreo 2 prieteni care imi tot vorbesc destul de des despre o afacere in turism, constienti totusi ca o astfel de afacere nu este una tipic romaneasca de genul „hai sa dam un tun rapid”, ci una de viitor, in care profitul se poate lasa asteptat. Insa ei sunt dispusi sa astepte si sa ofere servicii de calitate. Oare se merita? Hai sa facem cateva calcule, in mare.

Pretul materialelor de constructie a scazut foarte mult, aproape la jumatate fata de maximul atins. Astfel, daca un sac de ciment era prin mai 2008 – 40 RON, acum il gasesti si cu 20 RON. Si exemplele pot continua. Preturile la terenuri au scazut si ele la jumatate. Astfel, cu 30-50 de euro/mp iti poti lua teren intr-o zona turistica precum Bran-Moeciu-Fundata sau in zone marginase, prin statiuni de pe Valea Prahovei. Pretul pe mp la o casa la cheie este in jur de 400 de euro/mp, cu finisaje bune. Astfel, la 150 mp, rezulta un cost de 60.000 euro. Plus terenul – 500 mp cu 40 euro/mp, adica 20.000 euro intr- zona bunicica. Sigur ca acestea sunt preturi brute, dupa aruncarea unei priviri pe site-uri specializate, ele putand fi usor diferite de cele reale.

La un credit de 57.000 euro scriam aici ca rata ajunge la 330 euro pe luna prin Prima Casa. Astfel, daca beneficiezi de un avans ar fi ideal. Daca nu, trebuie sa imprumuti si diferenta, cel mai sigur printr-un credit de nevoi personale pe 10 ani, iar rata totala te va ajunge pe la 500 euro/luna (330 ipotecarul + 170 creditul de nevoi personale pentru avans), vestea buna fiind aceea ca de la 15 februarie Guvernul a promis ca Programul Prima Casa va fi extins si pentru constructia de locuinte, nu doar pentru achizitie. Rezulta asadar o rata anuala de 500×12 luni=6000 euro.

La cei 150 de mp, casa ar trebui sa aiba macar 8 camere. La un pret de inchiriere de 120 RON pe noapte/camera si un grad de ocupare de 50% in primul an, rezulta un venit din inchiriere de 175.200 RON pe an/casa, adica in jur de 41.700 euro (fara sa luam in calcul perioade de genul Paste, Revelion, Craciun, etc. cand preturile sunt simtitor mai mari la inchiriere). Sigur ca o buna parte din acesti bani reprezinta cheltuielile de intretinere si ratele la banca. Insa cred ca sunt suficienti bani ca sa iti ramana si profit, doar din inchiriere. Dar stim cu totii ca unitatile turistice fac bani si din serviciile conexe oferite, cum ar fi restaurant, servicii pentru firme (de genul organizare de evenimente in pensiune, team-building-uri, etc. – care au valoare adaugata mare).

La prima vedere, aceasta afacere suna interesant, desi nu este genul de afacere in care sa iti plasezi banii astazi si sa iti recuperezi investitia a doua zi. Este o afacere care presupune munca multa si oferirea de servicii de calitate, insa cred ca pentru cineva care iubeste muntele, se imbina foarte usor utilul cu placutul.

Pentru cei interesati de mai aceasta afacere sau cei care vor sa afle cifre mai multe, Editura Rentrop & Straton pune la dispozitie o lucrare ce contine un plan de afaceri pentru pensiunea agroturistica, acte normative, idei de promovare a afacerii, etc. Mai multe detalii aici.

Daca printre cititori exista persoane care au cochetat cu aceasta idee de afaceri sau care deja desfasoara aceasta afacere, astept pareri.

Razvan Pascu

*Calculele prezentate sunt calcule brute, realizate in mare. Nu am pretentia asupra exactitatii acestor calcule si daca aveti pareri contrare, sunt gata sa le citesc.

75 comentarii

  1. marina
    27.01.2010 la 08:50

    Eu n-o sa-mi expun o parere personala, ci o sa redau un fapt real: in Bucovina au realizat profit cei care au mers pe pensiuni mici, cu 3-4 camere, unele facute in propria lor locuinta (acolo aproape toti oamenii au case mari, cu etaj), practica agro-turismul, folosesc multe produse alimentare din propria gospodarie si ofera tot felul de chestii rustice turistilor prin propriile mijloace: plimbare cu sania sau caruta trasa de cai, spatiu de joaca pentru copii in gradina, un iaz cu peste proaspat, plimbare la stana, mancare facuta numai pe foc de lemne etc. Stiu mai multe familii care si-au marit foarte mult casele, au incercat sa se transforme in pensiuni mari si azi platesc doar rate, sunt la limita disperarii. Si eu prefer pensiunile mici. La Praid, de exemplu, am inchiriat toata casa: doua dormitoare, o sufragerie, bucatarie si baie, toate reamenajate in casa de chirpici a bunicii proprietarului. Cine merge pe agro-turism nu cauta lux si prin propria munca unii oameni chiar au scos profituri substantiale in timp scurt.
    http://www.cazaretransilvania.ro/Praid55a.html

  2. larisa
    27.01.2010 la 09:28

    eu cred ca succesul unei afaceri depinde in proportie de 80% de „creierul din spatele ei” si doar 20% de bani ;nu oricine poate sa se lanseze in afaceri; frumos si interesant articol

  3. 27.01.2010 la 09:39

    Parerea mea este ca pentru a demara o astfel de afaceri e nevoie de cel putin dublu fata de ce estimezi tu. Profit in primul an, in niciun caz.

  4. Mihai Comsa
    27.01.2010 la 09:45

    Si pe mine ma tenteaza de mult timp sa fac o pensiuen. Am terenul deja in zona Ranca si pensiunea cred ca o pot construi si cu maxim 50 de mii de euro. Incerc de cateva luni s ama interesez de niste fonduri nerambursabile insa din cate am aflat masura respectiva deja s-a epuizat si urmeaza sa apara o alta masura in care se poate incadra aceasta afacere pentru fonduri UE.
    In zona sunt multe pensiuni construite prin fonduri de la UE , dar majoritatea prin PHARE si desi e nevoie sa platesti tu initial pentru ca banii vin greu, cred si eu ca poate fi o afacere buna.

  5. Mihai Comsa
    27.01.2010 la 10:17

    In ceea ce priveste estimarile eu cred exact invers decat zici tu. tu zici cel putin dublu. Cum adica dublu? Dublu inseamna 160.000 de euro 🙂 Ma faci sa rad…tu nu urmaresti deloc piata imobiliara?

    Eu din contra, cred ca Razvan greseste in plus…cred ca se poate chiar si cu 40.000 sa faci casa iar la teren cred ca pretul e ok pt zonele mentionate. Asadar mai ieftin cu 20000 euro. – vorbind pentru exemplul de 8 camere.

    In plus exista fonduri europene pe care nimeni nu le mentioneaza. Este adevarat ca sunt greu de accesat insa sunt bani care vin gratis si pot inseamna pana la 60% din investitie

  6. steiul
    27.01.2010 la 11:39

    si eu ma gandeam la o asemenea afacere, tot din fonduri nerambursabile. Si zona pe care am gasit-o e super ok, iar costurile sunt cel mult la jumatate din ce zici(nu detin banii…my problem).
    Oricum, calculele facute de tine cam astea sunt, dar trebuie sa te gandesti daca vrei tu sa stai acolo mereu sau lasi pe cineva:p
    Si cand deschizi da un party cu bloggerii, ca dupa aia ai asigurata reclama pe cel putin 2 luni :))

  7. steiul
    27.01.2010 la 11:41

    Inca o chestie pe care trebuie sa o iei in calcul : hartogaraia si autorizatiile de „turism”, intabulari, autorizatii constructii…etc…Nu sunt deloc neglijabile

  8. Andra
    27.01.2010 la 11:49

    Mie mi se pare genul de afacere de familie, care trebuie gestionata de la „fata locului”, nu din fata calculatorului. Asta daca iti propui sa faci o pensiune si nu vila pentru inchiriat.

    Motivul pentru care oamenii aleg pensiunile in detrimentul hotelurilor este tocmai atmosfere de „camin”…asa ca va trebui sa te ingrijesti si de aspectul asta.

    Plus ca pensiunile de succes au si diferite animale, care sa atraga copii, caluti pt echitatie samd…

  9. 27.01.2010 la 12:35

    „Pensiunea” e… un mod de viata. 🙂

    Stau ca prunele uscate pe te miri unde, multe dintre ele isi numara clientii pe … degetul mare de la mana dreapta si a… mai rasarit un sfat… de bisnit. In plus, de ce sa te mai chinui sa construiesti cand poti sa cumperi „afacerea”… la cheie. 🙂

    … unde mai pui ca mai toate sunt de vanzare sau cel putin asta inteleg eu prin „DE VÂNZARE!!!”… din gard în gard.

  10. Alin
    27.01.2010 la 13:57

    Si eu cred ca poti construi in aceste vremuri cu mai putini bani o pensiune cu 8 camere, vreo 40, maxim 50 de mii. Insa restul de bani poti sa ii investesti intr-o sala de traininguri cu aparatura moderna si intr-o gradina super, cu loc de joaca pt copii

  11. 27.01.2010 la 14:33

    Cui nu i-ar placea sa isi ocupe timpul cu o pensiune? nu tu birou, nu tu stricat ochii la calculator, nu tu praf si mizerie: toata ziua la aer curat, mai o vorba cu oaspetii, mai o plimbare, mai o cina pe terasa 🙂
    Realitatea? De 1 mai am fost in zona Moeciu si am vazut o gramada de pensiuni abandonate, unele dintre ele incepute cu fonduri nerambursabile. Sunt deja prea multe si doar (atentie, DOAR) daca oferi ceva cu totul deosebit ai sanse de reusita.

    In plus, cam toata saptamana pensiunile au camerele goale, turistii vin in majoritate in weekend. Asta ca sa excludem perioadele moarte din an, cand si in weekend bate vantul prin camere.
    50% grad de ocupare mi se pare o estimare prea optimista.

  12. 27.01.2010 la 15:11

    o singura intrebare: de ce in articol ai ales ca zona de plasare a pensiunii zona Bran-Moeciu-Fundata? E plin de pensiuni acolo.

  13. Razvan Pascu
    (author)
    27.01.2010 la 15:34

    Cunosc zona foarte bine si stiam pretul la terenuri, de aceea am ales acea zona.

    Dar aceeasi parere o am si despre Valea Prahovei, zona Timisul de Sus (Jos) sau chiar Cornu sau Valea Doftanei.

    Cred ca daca te diferentiezi cumva, poti face bani oriunde. Insa locatia si apropierea de Bucuresti sunt foarte importante, in opinia mea. Nu contest – si alte zone merg, insa eu am o „problema” legata de locatie, mereu.

  14. Razvan Pascu
    (author)
    27.01.2010 la 18:03

    Judecand logic, si eu acelasi lucru il prefer: o pensiune mai mica, ceva mai intim, in care familia sa locuiasca alaturi de turisti, sa le gateasca, etc.

  15. Razvan Pascu
    (author)
    27.01.2010 la 18:04

    Mersi de aprecieri.

  16. Razvan Pascu
    (author)
    27.01.2010 la 18:04

    Investitie dubla…nu cred.

    Fara profit in primul an…posibil.

  17. Razvan Pascu
    (author)
    27.01.2010 la 18:06

    Ideea cu pensiunea nu imi apartine. Eu nu as pleca din Bucuresti pentru a locui permanent in alta parte (iar ca sa ai succes trebuie sa locuiesti acolo). Dar pentru altii, poate fi o solutie.

  18. Razvan Pascu
    (author)
    27.01.2010 la 18:07

    Astea te „omoara” 🙁

  19. Razvan Pascu
    (author)
    27.01.2010 la 18:08

    Unele pensiuni ofera servicii de 2 bani, asa ca de-aia sunt goale. Eu stiu exemple de oameni care suna la anumite pensiuni (care ofera servicii foarte bune) si nu gasesc locuri.

    Cred ca e de preferat sa o construiesti dupa gustul tau…

  20. Razvan Pascu
    (author)
    27.01.2010 la 18:10

    Posibil sa fie optimista pentru primul an, in conditiile actuale.

  21. CVladau
    27.01.2010 la 19:44

    Despre turism este usor ca toata lumea sa-si poata da cu parerea caci cu totii experimentam serviciile din aceasta industrie , dar ‘hotelier’ (chiar daca se refera la o capacitate mai mica de cazare) este o profesie la care este nevoie de multa pasiune dar, pentru a crea valoare, cu siguranta sunt necesare cunostintele de specialitate. Cred ca tocmai din lipsa acestora imaginea, per total a pensiunilor si turismului din Romania, nu este una foarte buna (evident nu este singura).

    O astfel de investitie este una ‘suportabila’ dar in functie de ce se doreste s-ar putea ca bugetul sa fie mult mai ridicat (si as da ca exemplu stirea de astazi referitoare la decoratiunile Continental).

    Recomandarea (subiectiva, dar nu in totalitate): contactati un consultant si utilizati oameni de specialitate. Oricum, oricui se incumeta, tinem pumnii!

  22. 27.01.2010 la 20:26

    Calculele nu sunt chiar rele … sunt doar incomplete … Amenajarea unei pensiuni costa foarte mult, daca vrei sa inchiriezi cu 120 lei camera. Aici nu te-ai documentat prea bine 🙂 Revin … amenajarea îţi cam dublează valoarea investiţiei … cât despre profit … Apropos … cheltuielile operaţionale le-ai luat în considerare? Şi gradul de ocupare este optimist … Una peste alta, o aface în turism este foarte sensibilă, riscantă … dar şi aducătoare de satisfacţii 🙂

  23. 27.01.2010 la 23:22

    Ipotezele pe care ai creionat scenariul sunt incomplete si partial incorecte, asa ca toate calculele pe care le-ai facut sunt influentate de punctul de plecare.

    As vrea sa ma limitez la a spune ca o pensiune de 150 mp nu prea vad cum poate sa aiba 8 camere si pe langa acestea incaperile si anexele care sa ofere toate facilitatile necesare turistilor.

  24. Albert
    28.01.2010 la 01:32

    se pot face case in stil american cu 5 camere la 45mii EUR la cheie fara teren…:) cateva contracte in afara cu cateva agentii..30,40,50e/noapte…ies bani frumosi..nu mai vb ca vin bucurestenii nu ai loc de ei…

  25. 28.01.2010 la 06:55

    Albert: o casa americana vreau sa-mi construiesc si eu. Este ok. Dar pentru a pune pe picioare o unitate turistica, trebuie sa investesti mai mult decat intr-o locuinta personala. Asta daca vrei sa ai clienti multumiti. Ai idee ce crancena este concurenta pe segmentul asta, al agroturismului? Ca sa-ti dau 30 euro pe noapte trebuie sa fii cotat la 3 margarete + … Sunt multe pensiuni mai mult decat decente care se vand cu 80 lei camera …

  26. 28.01.2010 la 12:35

    Daca va hotarati sa faceti o pensiune luati in calcul si profilul clientului pe care vreti sa il gazduiti. Conteaza mult. De exemplu daca gazduiesti copii de 14-18 ani acestia or sa vrea sa puna muzica, or sa se bata cu pernele or sa faca mai mult ca sigur stricaciuni asadar mobila rezistenta. Daca doriti sa cazati eprsoane de varsta a 3-a vor liniste, vor sa aiba locuri unde sa joace jocuri de societate. Daca cazati cupluri acestia vor o atmosfera mai romantica, vor sa nu fie deranjati… Daca cazati turisti ca mine acestia nu doresc decat un pat, un dus si masa cu servire de calitate, adica eu unde ma duc stau in pensiune decat intre orele 22:00 si 08:00 si de aceea vreau o masa buna dimineata si una seara

  27. […] Nu sunt convinsă că e atât de simplu, dar să vedem “Cât te costă şi cât câştigi cu o pensiune turistică“ […]

  28. 01.02.2010 la 14:28

    Cele scrise de tine suna interesant . Nu cred in ideea : grad de ocupare 50% . Mie mi se pare foarte mult . Cred ca un grad de ocupare bun este de 30-35% .
    E o afacere grea sa conduci o pensiune turistica .

  29. alex
    01.02.2010 la 21:21

    puteti sa va ganditi la o pensiune in statiunea Baile Olanesti. Terenurile au preturi mici, turisti sunt din ce in ce mai multi deci mult succes.

  30. Razvan Pascu
    (author)
    01.02.2010 la 22:14

    Eu propun pensiunea ca pe o afacere, nu ca pe ceva pt pierdut timpul liber. Un grad de ocupare de 30% nu numai ca nu este bun deloc, dar nici macar nu e o afacere (2 zile pe saptamana). O afacere inseamna grad de ocupare de peste 70% – sigur, nu discutam de perioade de criza precum aceasta.

  31. Gabriela
    07.02.2010 la 19:54

    Si eu imi doresc sa constuiesc o pensiune de 8-10 camere si sa ofer servicii de cea mai buna calitate, si aici ma refer la comfort, curatenie, mancare, intimitate si infatisarea inteioara si exteioara calda. Eu asta caut cand ma cazez la munte. Imi doresc sa simt mios de ciorba calda cand ma intorc de pe partie.
    O constructie in zona montana este mai dificila ? aici ma refer la terenul denivelat, stancos, fundatie? Presupune o documentatie mai elaborata decat la constructiile urbane?

  32. 13.02.2010 la 17:47

    Buna ziua,

    din experienta proprie ,ca si proprietar de pensiune eu va fac cunoscute doar cheltuielile ( in caz ca sunteti „persoana juridica” – asa cum sunt eu) ce o sa le aveti pe un an si incep cu cele mai mari:
    1. impozitul pe cladire si teren 1,5% din valoarea declarata..in cazul meu se ridica la 7000lei/an
    2. utilitatile: incalzire,apa,curent,gunoi..~10.000lei/an
    3. mici reparatii si renovari 2000lei/an

    …nu mai amintesc de TVA,impozit forfetar,salarii,etc…

    Facand calculele si combinand cu gradul de ocupare care in cel mai fericit caz este dr 50% /an….o sa dureze o generatie pana se face recuperarea investitiei.

    P.S. Tariul pe camera la „3 stele „( internet gratis,TV,cablu TV,apa calda non-stop,temperatura in camera constanta 24 grade,baie cu cabina de dus) este de 80lei/pe o perioada de 8 luni (adica cat timp este extrasezon) si 120lei( in sezon)
    P.S. la P.S. Veniturile le puteti calcula si singuri ,in functie de cheltuielile precizate mai sus.

  33. Alonzo
    06.07.2010 la 20:25

    conteaza foarte mult si publicitatea pe care o faci atunci cand ai o pensiune si evident calitatea serviciilor oferite

  34. MihaiDinVale
    24.07.2010 la 12:06

    buna ziua

    nu as vrea sa vb despre constructia in sine, teenuri si preturile aferente, ci despre ce e de facut dupa ce ai ridicat pensiunea.

    Recuperarea investitiei in turism este de 10 ani. In industria ospitaliera din tara noastra lipseste ZAMBETUL, care in SUA de ex., e perceput ca fiind mai important decat uniforma. Ca o pensiune sa aiba succes e nevoie de o persoana care sa fi lucrat in domeniu cel putin 5-6 ani.

    Internetul este cea mai buna solutie pentru promovare. Personal, lucrez intr-o pensiune, iar gradul de ocupare cu turisti veniti din afara tarii prin internediul diferitelor saituri este de 45 % din capacitatea pensiunii ( 14 camere). Pe timp de vara avem un grad de ocupare de 70 % , iar in restul anului de 80%. Secretul?

    1) Ii consideram pe cei ce ne trec pragul nu clienti, ci OASPETI, SI II TRATAM CA PE OASPETI si nu ca pe niste clienti. Proprietarii de pensiuni stiu de ce 🙂

    2) Niciodata nu ii spui oaspetelui sa se simta ca acasa in pensiunea ta. El nu vine la pensiune sa se simta ca acasa, ca daca era asa, atunci ramanea acasa.

    3)ZAMBETUL- asta nu inseamna sa zambesti ca un prost mereu, ci sa fii amabil. oameni tristi vezi mereu, zambitori mai putin.

    4) o politica bine definita in ceea ce priveste oaspetii. Oaspetele va pleca multumit de fiecare data.

    5) rezolvarea problemelor aparute. Il asculti, iti ceri scuze, rezolvi problema ( fara sa dai vina pe colegu` de tura ),ii multumesti ca ti-a adus-o la cunostinta. Ca administrator de pensiune, am fost in cel putin 50 de pensiuni din zona rasnov-bran, moeciu, brasov, timis, halchiu, bran. Nici nu vreti sa stiti ce raspunsuri am primit la mici probleme, gem s-a rupt capacul de la wc, sau nu mai am apa calda dimineata sa fac un dus., etc.

    6) larysa : succesul unei afaceri depinde in proportie de 80% de “creierul din spatele ei” si doar 20% de bani ;nu oricine poate sa se lanseze in afaceri

    7) in zona pot fi 3000 de pensiuni, cea cu un management mai bun va avea mereu camerele pline.

  35. Razvan Pascu
    (author)
    25.07.2010 la 23:10

    @ Mihai: ma bucur ca oamenii care gandesc ca tine nu au plecat (inca) din tara 🙂

  36. Liviu
    28.07.2010 la 14:42

    wow!
    tot caut de vreo 3 zile tot feluld e info si statistici legate de turism, mai precis ceva pensiune de vreo 15 locuri, posibilitati de finantare nerambursabila, etc.
    imi iese cam 500.000 euro investitie pentru 15 camere cu restaurant, teren 5000mp (in neamt), sala conferinte, teren tenis, biciclete d einchiriat, camping pt corturi/rulote. profit undeva la 45.000 euro , calculat la 40% ocupare, 20 euro/camera, 5 euro/masa sau meniu, nu stiu cum sa-i zic.

  37. red
    17.01.2011 la 13:58

    In ziua de azi va pot spune ca in Predeal, pensiunile aflate in plin vad comercial (vecinatatea partiei) supravietuiesc, dar profit nu scot nici cat sa poti supravietui un an pana la urmatorul sezon de iarna. Vara nu poate fi vorba de profit ci mai degraba de pierderi chiar mari.
    Toate astea in conditiile in care „superstatiune” montana a Romaniei arata mai degraba ca un sat parasit si paraginit in extrasezon si plin de vile de vacanta care mai de care mai mari si fiecare construita in stilul propriu.
    Asa ca textele cu profitul din pensiune merge in acele locuri unde edilii localitatilor ofera ceva turistilor nu numai proprietarii pensiunilor, ca oamenii nu vin numai sa doarma in pensiune ci si sa se distreze

  38. 22.02.2011 la 12:47

    Din experienta pe malul marii, ‘afacerea’ in turism este pe termen foarte lung. Iar in multe cazuri neprofitabila. O dovedesc nenumaratele anunturi ‘de vanzare’ care apar in extrasezon pe litoral. Poate fi in schimb un mod de viata placut atunci cand iti place sa servesti oaspeti si iti place sa traiesti intr-o zona frumoasa si in acelasi timp recomandata pentru sanatate.

  39. sorin suditu
    09.05.2011 la 19:55

    nu va mai pierdeti vremea cu afaceri cu o pensiune pentru ca e un sector neatractiv sa bagi suta de mii de euro si sa speri ca vei catiga clienti pe viitor..in afaceri sa speri ca vei castiga ,in loc sa verifici este extrem de periculos…cel mai bine cautati o nisa inca neexploatata
    si cautati sa descoperiti nevoile clientilor tinta chiar si in domeniul asta exista nise care sunt profitabile.

  40. Gigi din Bucuresti
    20.09.2011 la 18:33

    De ceva vreme ( doua saptamani )ma bate gandu sa construiesc o pensiune de 5-7 camera, doar cazare, in zona Ranca. Bani nu am de nici un fel dar, visez la fonduri UE nerambursabile si credit la o banca. Am gasit doua terenuri care pot fi concesionate unu de 300mp ( nu stiu inca pretu ) si altu de 540mp la 10.000E ( cam mult ). Locatia este buna ( langa partia papusa ). Nu prea ma descurc, nu stiu cum sa incep! Poate sa-mi spuna cineva care a construit o pensiune cu fonduri nerambursabile cam cum sta treaba? Se merita?

  41. Alina Pop
    19.11.2011 la 19:05

    Ce parere aveti despre zona Maramuresului?considerati ca sunt destule pensiuni turistice in zona? nu stiti cam cat ar costa, cu aproximatie, un teren de vreo 300-400 mp?multumesc

  42. panait
    20.11.2011 la 20:27

    Dar de Valea Buzaului ati auzit?…este o zona superba care merita vizitata… asta sa ma laud si eu putin ca imi fac o pensiune pe valea Catinei cei drept nu este gata in vara 2012 o inaugurez si si va astept…si mai lasati VALEA PRAHOVEI CA ESTE VECHE…mai incercati si altceva mai nou….va pup

  43. pedro
    27.11.2012 la 01:51

    daca citesti toate comentariile care sunt ,cel putin 5 dintre ele iti ridica moralul,adica vrei sa-ti faci o pensiune , citeste si culege ce crezi ca te ajuta sa prospere afacerea ta,ofera servicii de calitate ,nu multe si p…… ,putine si de super calitate,asa vei reusi.

  44. ady
    10.02.2013 la 00:44

    la 150 de mp 8 camere esti fenomenal dar totusi ai scari ai bai ai bucatarie ai salon si cate camere raman la 150 de mp maxim 3 si chiar sa fie 150 de mp dar socoti baile si holul e nasoala treaba cu pensiunea pe bani imprumutati cand nu merge e jale banca nu asteapta mult

  45. 08.03.2013 la 12:30

    eu am construit cu gandul asta…in Predeal,aproape de partie dar nu locuiesc in Romania. Mi-am tot propus sa ma intorc dar….mereu apare un…dar…
    Locatie marisoara…45 locuri in camere duble, garsoniere,apartamente…living 120mp capacitate de aproximativ 50 locuri cu bar, ring de dans,scena,pian…ce mai….cei care vin au discoteca proprie :))) mare atractie pentru grupuri! Cred ca ar merge foarte bine daca ar nimeri pe mana unui adevarat profesionist.
    Ma bate gandul sa vand sau sa inchiriez pe termen lung… Aaa…pentru interesati. …clasificare 3 stele.
    O viata frumoasa va doresc!

  46. Unghianu Lucian
    10.05.2013 la 00:20

    Buna ziua, sunt si eu un proprietar de pensiune din Bran si vreau sa va fac cunoscut ca asemanator cu ceea ce zicea si rouademunte in 2010 iti trebuie cel putin o generatie sa amortizezi investitia. Va pot face un calcul foarte simplu:- in 2012 gradul de ocupare anual al unei pensiuni din zona Bran nu a depasit 20%, iar pretul mediu la 3*** a fost de 75 ron/cam/noapte, din care scazi min.15 ron pentru sapun, hartie, spalare lenjerie. La o pensiune cu 6 camere poti incasa maxim intr-un an 365×20%x60x6=26280ron, din care scazi cu aproximatie 10000 pentru incalzire si apa calda, 7000 curentul, 1500 telefon+internet, decoratiuni (flori, decoratiunii exterioare, etc) 1500, publicitate si comisioane agentii 2500. Daca ai lucra la negru si nu ai plati si alte taxe ar rezulta un profit anual de max.3780 ron, deci 315 ron/luna in cazul in care o singura pesoana ar face toata munca. Oare se poate trai din acesti bani fara sa mai pui si taxele sau amortizarea investitiei. Va multumesc daca ati citit.

  47. carmen preda
    18.06.2013 la 15:28

    pt casa intermezzo,buna ,daca esti hotarat sa nu mai lasi singura frumusete de locatie,eu sunt direct interesata pt a o pune in miscare,am terminat economia turismului si am multe idei si posibilitati de promovare,dar nu numai;daca esti hotarat putem lua legatura pt discutii amanuntite,o zi buna

  48. carmen preda
    18.06.2013 la 15:46

    am revenit ,scuze,insa am observat ca pensiunea este deja in circuitul turistic .. deci functioneaza,asadar multa bafta!!!

  49. JR
    19.07.2013 la 13:29

    suma este putin importanta, fiecare investeste cat isi permite, unii fac 4,6,8, 10 camere + 1,2 apartamente….cel mai imp este managementul pensiunii, serviciile, mancarea, curatenia, sa vb cu clientii daca sunt multumiti, ce asteptari ai, ce asteapta de la tine…sa fie ca o afacere de familie, daca tratezi totul cu indiferenta poti sa inv si 400,000e si tot nu merge si ajungi ca multi din piata si o scoti la vanzare cu 40,50.000e si tot nu reusesti sa o vinzi.

  50. udrea sorin
    11.01.2014 la 20:02

    V-ati gandit la posibilitatea inchirierii unei pensiuni ? Credeti ca la o chirie de aproximativ 1500 euro cu servicii de calitate mai poate ramane si ceva profit pe luna pentru cel care inchiriaza ?

  51. andrei
    01.01.2015 la 05:25

    cam eronata calculatia….legea spune ca pt o pensiune ai nevoie de minim 1000mp de teren cu minim 6 camere ….din start calculele sunt date peste cap…pretuirle la terenuri pe valea prahovei sunt astronomice….aproape ca nu te poti atinge de ele….iar la 150 mp 8 camere????inseamna ca de abia ai loc sa intrii pe langa pat si perete…. :)) ba mai mult….in lege scrie exact cat trb sa aiba si o camera!!!!!! nu o faci cum vrei u …asta daca vrei sa ai margarete si sa fi legal….daca nu….o poti face si pe teren de 250 mp cu 3 camere..o sa vina fix 0 la tine

  52. ramona
    04.01.2015 la 13:27

    buna,

    este posibl sa introduci in circuitul turistic un imobil cumparat prin programul Prima Casa?

  53. 24.05.2015 la 15:26

    In eforie nord iti scoti banii pe constructie in 17 ani…si asta daca oferi dervicii de cazare bune!

  54. Stefanescu Gabriel
    25.07.2015 la 10:29

    ” La un pret de inchiriere de 120 RON pe noapte/camera si un grad de ocupare de 50% in primul an, rezulta un venit din inchiriere de 175.200 RON pe an/casa, adica in jur de 41.700 euro ”

    Razvanele, nu stiu unde ai invatat tu, cum si cine ti-a dat diploma si acreditarea de „expert” in marketing, insa eu, ca professor universitar pe economie in Germania iti dau nota 4. Adica nu te promovez. Pai cum vii tu cu astfel de afirmatii elucubrante in ceea ce priveste profitul? Tu nu ai invatat la scoala ca valul de client nu este constant, asadar calculele teoretice pe care le faci tu sunt doar spoiala la ochi, ci nu arata nimic practic? Nu vei avea niciodata un 50% constant, nici macar in medie, la o pensiune, in special in primul an. Gandeste-te ca zonele mentionate de tine sunt deja arhipline cu tot felul de pensiuni, asadar nu vei putea atrage tu toti clientii. Sa fim realisti, am sesizat ca esti un santajist atunci cand ai introdus in ecuatie reclama pentru firma Rentrop&Straton, care, dupa parerea majoritatii romanilor, sunt niste escroci care vaneaza profitulomului pentru niste chestiuni teoretice, destinate esecului. Tu si firma aceasta incercati sa impuneti faptul ca profitul vine in mod linear, constant si sigur. Afla de la mine – am hotel mostenit in Bucuresti chiar in centru pe care il administreaza fiul meu – NU vei avea niciodata socotelile de pe hartie in buzunar! O astfel de abordare a afacerii ca a ta iti inchide din start flexibilitatea creationista pe care trebuie sa o ai ca businessman. Inca ceva: Romania nu este un mediu stabil dpv economic, asadar nici al turismului. Asadar, nu poti aplica cu exactitate strategii de marketing invatate de pe net sau din carti scrise de catre americani pentru un mediu ca Romania. Te invat eu ca sa stii: in fiecare loc al lumii exista particularitati care modifica legile in functie de cultura, obiceiuri, educatie. Tot ce spui tu aici este metoda Rentrop & Straton, care nu este nici pe departe o firma romaneasca, cu lucrari practice aplicate local, ci doar o afacere a unor straini, menita sa ne ia banii pentru niste carti si idei teoretice, dar scrise intr-un limbaj atractiv. Cu tot respectul, insa te invit sa te trezesti la realitate. Ori daca realitatea ta consta in a insela oamenii precum cei din firma promovata de catre tine, atunci nu esti altceva decat un alt santajist banal in aceasta lume. Cu stima, din Dusseldorf.

  55. Costel
    26.12.2015 la 14:17

    Parerea mea este ca este un proect foarte important pentru o familie de tineri care decit sa plece in strainatate slugi mai bine isi deschid o pensiune si sunt patroni sau proprietari pe ceia ce fac. Si mai e o greseala ca toti se ingesue cu afacerile spre zonele care sunt aglomerate de pensiuni si se caina cas goale; Pai ba fratilor cine va ingesue unu linga altu cum sunt zonele ardealului sighisoara brasov, Dar veniti si in zona iasului ca aici nu sunt pensiuni cum ar fi soseaua 282 care merge de la Iasi Botosani care trece prin Vladeni, Sipote, Plugari, in aceasta zona nu are nici o pensiune nu sunt localuri pentru nunti, Eu am 60 de ani si nu mai pot primi fonduri europenesa fac eu asta dar; va pot oferi un loc superb spre vinzare de 2 ha teren pasune la sosea pentru asa ceva cu posibilitate de iaz cu padure de salcim izvoare reci va las si tel; 0753577811 ma puteti contacta pentru mai multe detalii si o sa vedeti ca e o zona foarte buna linistita.Cc soseaua noua facuta recent este foarte circulabila.

  56. Ilies
    11.01.2016 la 11:44

    Consultant???? Totul e o joaca in Romania. Am crezut ca e un site serios, pana la primele linii. SSacul de ciment nu a fost niciodata 40 de lei :))))

  57. sandu
    29.01.2016 la 00:27

    Salutare, cunoaste cineva care este situatia la zi cu pensiunile din Sovata, se merita de investit in acest domeniu?mersi anticipat

  58. vikkktor
    26.09.2016 la 00:07

    !50 mp 8 camere, inseamna ca stai in picioare…pensiunea autobuz…criza si saracia in care traiesc romanii, ajutati din plin de stat si de preturile la gaz, lemn, electricitate, benzina, foarte ridicate vor face ca o pensiune in cazul in care reusesti sa o construiesti, sau sa o cumperi, sa fie o caruta plina de pietre fara roti pe care o vei trage descult pe un drum plin de cioburi…daca mai esti ,,ajutat,, si de un credit bancar, tacamul e complet…oare de ce multi din cei de pe Valea Prahovei, cea mai cunoscuta si aglomerata zona de munte din Ro, inchid pensiunile in timpul saptamanii si le deschid doar in week-end ? Inchirierea 1-2 camere zile lucratoare, la un imobil de minim 6-7 camere, chiar fara personal de curatenie, este nerentabil avand in vedere pretul incalzirii imobilului, mai ales in zona muntoasa unde arde soba niste luni zdravene anual…pe langa asta, daca mai ai si norocul sa te viziteze ANAF-ul si sa te penalizeze ca nu ai dat bon la ceai, poti sa te socotesti un pensionar fericit si falit…uitati-va ce se ofera la pret de 100-200 lei in Sinaia, Busteni, Predeal, locatii foarte ok si calculati cat costa sa construiesti asa ceva…dupa aia mai vorbim…prea multe locatii pentru prea putinii si prea saracii romani…

  59. vikkktor
    26.09.2016 la 00:19

    Iar povestea cu ,,implicarea si servicii ireprosabile,, bla, bla sunt fluturi pe stomacul gol…servicii de calitate se fac cu cheltuieli pe produse de calitate, fapt ce mareste pretul camerei, fapt ce duce la un segment redus de clienti, clienti care se duc in locatii cu adevarat luxoase si isi permit sa plateasca 100-200 eur/noapte…dar, acele locatii nu au 8camere/ 150mp si se construiesc si finiseaza cu sume serioase pe care nici cu 100 eur/noapte nu stiu daca le recuperezi intr-o generatie…oare de ce investitori seriosi in domeniu din afara granitelor nu dau buzna sa porneasca o afacere aici ??…pentru ca romanul e sarac si nu plateste serviciile oferite, deci, nerentabil…

  60. Razvan
    22.10.2016 la 18:42

    Nu sunt greu de obtinut. In pricipiu iti trebuiesc aveleasi acte ca pt o casa normala, plus un SRL (sau chiar alta forma de societate comerciala, gen II, IF, probabil chiar si PFA) pe care il faci la un cabinet de avocatura foarte usor. Iti mai trebuie clasificarea, care deasemenea se obtine usot pt o pensiune, mai ales daca nu are restaurant.
    Partea cea mai complicata e sa gasesti clienti. Astfel ca, in primul an, e de preferat sa ai pusi deoparte banii de utilitati si salarii (daca e cazul).

  61. Razvan
    22.10.2016 la 18:46

    Eu am cumparat in 2007 cu 38 ron

  62. Razvan
    22.10.2016 la 18:50

    Cum sa dea strainii buzna pe nisa asta? Asta cu pensiunea, e o afacere de familie. Nu e pt multinationale, care oricum controleaza domeniul cazarilor in Romania 🙂

  63. Traian
    25.11.2016 la 21:34

    Domnule Razvan, eu am o vila ( ds+ hoch parter+et1)in Bucuresti la 5 -6 min de Hilton(p-ta Palatului) 5-6min Gara Nord, singur curte .Casa are 6 camere cu baie(3 existente +3 usor de amenajat)+ living 40mp(pentrureceptie+mic dejun), 38mp demisol (depozit lenjerie, CT, sauna,forta,camara bucatarie)si 200mp singur curte(flori) . As dori sa deschid un minihotel cu un pret de 42€/cam.categorie BB+ . As dori o parere avizata ,experimentata cat si ce acte imi trebuiesc. Multumesc

  64. Ellis
    28.12.2016 la 14:45

    Nu merge nimic in Romania, nu stiu de ce va mai stresati, nu exista economie functionala, poate doar pentru procurori si judecatori.Si prin strainatate, majoritatea romanilor se aleg cu munca grea si praful de pe toba.In tarile vestice e saracie, nu chiar lucie ca in Romania, dar uitati-va pe http://www.wealthometer.org ca sa va faceti o idee despre distributia averii.De ce credeti ca in Germania rata natalitatii a atins minime istorice si tinde catre zero?

  65. simina ralucs
    04.01.2017 la 11:55

    Cata dreptate aveti ! am citit postares dnlui Razvan…am ras dar m-am si intristat. Foarte usor faci calcule :))). Eu am o vila ,in Busteni PH la partie,cu 9 camere,7 bai,living si are 600 mp construiti :). Grad de ocupare 50% ? :)))) povesti! gradul de ocupare este de 100% in luna august, 21nopti (craciun plus Revelion plus pana la 10.01 cand incep copii scoala si vacanta din februarie) in rest….doar weekenduri si asta daca accepti grupuri care distrug.
    Eu ma ocup de tot,curatenie,rezervari,etc si au fost ani in care profitul meu a fost 300 leo/luna si ani in care am avut 2500 lei pe luna. Mentionez ca platesc chirie !

  66. 02.04.2017 la 19:29

    Inainte de a incepe orice afacere, ai nevoie de un plan de afaceri.
    Locatia este importanta, vadul este important, publicitatea si promovarea sunt importante. Nu stiu cate persoane care detin o pensiune cunosc ce inseamna un plan de afaceri. Poate si de aceea multe pensiuni sunt de vanzare, fara sa isi gaseasca inca un cumparator. O pensiune nu este o simpla casa. O pensiune reprezinta o afacere si trebuie tratata ca atare. Plan de marketing, buget de marketing, manager cu experienta, bucatar cu experienta, curatenie si personal amabil. Daca nu aveti asa ceva mergeti si faceti cursuri. Invatati cum se conduce o pensiune, si angajati oameni din zona care au experienta, sau gasiti tineri pe care sa ii trimiteti la scolarizare….Nu este suficient doar sa ai vointa pentru a deschide o pensiune. Nu este suficient doar sa accesezi fonduri europene sau sa iti cheltui ultimii bani, bani stransi cu truda, pe ceva ce ai vazut ca la altii functioneaza… Luati pulsul pietei! La ora actuala sunt de vanzare pensiuni, care se vand ca si case de locuit dar sunt si pensiuni care se vand ca afaceri ce produc profit…Nu toti au avut succes! Verificati ce a mers la unii si ce nu a mers la altii. Invatati din experienta altora.. O pensiune poate fi o cale de a castiga niste bani frumosi. Insa nu lasati o idee frumoasa sa se transforme intr-o dezamagire. Aveti nevoie de o strategie clara inainte de a incepe o afacere! Fara un plan de afaceri inainte, nimeni nu trebuie sa se apuce sa cumpere nici un sac de ciment. Insa daca ati realizat deja o pensiune nu este tarziu de a concepe un plan de marketing pentru viitor.
    Chiar daca mesajul lui Razvan seamana poate cu o reclama la editura Rentrop&Straton, adevarul este unul singur – aveti nevoie de un plan de afaceri inainte de a va apuca sa deschideti o afacere!

  67. Ioana
    01.05.2017 la 19:56

    Bravo… si eu am in plan o astfel de afacere am terminat o scoala in domeniu plus vreo 6 ani experienta prin hoteluri si aveti mare dreptate cu ZAMBETUL si cu oaspeti nu clienti… nush cat de greu este sa accesezi fondurile EU…eu zic ca daca ai un proiect bun reusesti

  68. Cirdei Cristina
    01.01.2018 la 19:23

    Buna as vrea sa construiesc o mică cabana de vacanta intr-un loc foarte retras mai exact prin zona dornelor prin munți eu am 1ha de pământ dar nu am banii necesari si as vrea sa accesezi fonduri UE dar nu stiu cum ar fi profitabila pt ca foarte mulți turiști căuta un loc mult mai retras domnul răzvan îmi puteți da un sfat

  69. 11.01.2018 la 23:55

    Si eu vreau sa construiesc o pensiune la Ranca in zina extinsa dinspre vf. Papusa

  70. 20.02.2018 la 05:34

    Se vand toate pt ca omu’ nostru…fudul si bişnitar din fire…construieste pensiune de 100 si de mii de euro…servicii de 2 lei…foarte murdare …si atentie fata de client foarte slaba….ca doar e „patron”….
    Daca esti om calculat faci bani si din piatra seaca…..
    Si inca o treaba pe care nu reusesc eu sa o inteleg….de cand conditiile la o pensiune de 2 stele concureaza cu cele la un hotel de 3 stele???

  71. 20.02.2018 la 05:50

    Corect

  72. Marilena
    09.12.2019 la 20:02

    Pentru mine pensiune inseamna un loc unde ma duc sa ma relexez. Cu cit este mai mare o pensiune cu atit e mai multa harmalaie. In special acolo unde sunt copii te-ai scos. Tipete, toata casa duduie de alergaturile lor, zgomot, etc. Vrei sa dormi la prinz? Poate daca nu ai dormit 3 zile. Sunt constienta ca sunt de moda veche si astept sa am confortul clasic, o masa buna dar cu mincare simpla si in rest sa nu fiu stresata de nici o activitate recreativa initiata de proprietari pentru a ne simiti bine.
    Pe vremuri oamenii erau cazati la hoteluri in statiuni iar distractia ii privea. Azi proprietarii de pensiuni nu stiu ce sa mai faca pentru a atrage turisti. Din pacate prin aceste activitati recreative atrag o parte si resping o alta parte. Multi fug din orase la pensiuni mici unde au liniste, pur si simplu dorm mult, se plimba prin imprejurimi, maninca si cam atit.
    De curind am dormit o noapte la o Agropensiune din Alba Iulia zona Ramet. A costat 150 lei/zi. Pensiunea e una de 4 margarete, chiar le avea pe bune dar daca as fi gasit una la pretul de jumatete ar fi fost ok. De fapt ce am platit aici? Luxul. Chiar nu aveam nevoie de el, imi ajungea o camera curata si incalzita.
    Eu am fost in tranzit dar ma gindesc la oamenii care vor sa-si petreaca citeva zile in zona si cauta ceva simplu dar nu gasesc decit de fite. Citeam mai sus comentariile in care unii spuneau ca trebuie sa fii competitiv, sa atargi, sa faci plan de afaceri, etc. Singurul plan de afaceri este daca ai turism in zona, puncte de atractie turistica. Daca ai atunci poti face o mica pensiune cu 4 cam, fara lux si la un pret modic. Omul de regula nu vine sa-ti zaca tie in pensiune ci se plimba toata ziua, vine doar la odihna in camera.
    Daca azi sunt turisti care vor distractie la tine in pensiune atunci tot voi sunteti vinovati ca i-ati invatat asa. Practic v-ati taiat craca de sub picioare cind ati inceput sa oferiti tot felul e facititati recreative pentru ca asa a inceput concursul intre voi, care face o piscina mai mare, care organizeaza nus ce joc de societate, etc. Omul a vazut ca are de unde alege partea de distractie, luxul. V-ati facut concurenta, ati bagat banii cu nemiluita si ulterior ati constatat ca turistul nu prea mai vine deoarece pretul e cam ridicat ori linistea nu mai exista. Ceilalti care vor distractie au de unde alege, sunteti majoritatea care oferiti cit mai mult la preturi mari dar ati uitat ca multi turisti vor simplu la pret mic.
    Eu inteleg ca multe pensiuni daca nu ofera multe facitiltati pe linga cazare nu-si mai au rostul pentu ca au fost facute in zone unde turimsul e spre 0. Daca iesi din curte nu ai unde te duce, nu sunt zone frumoase pentru turism. Dar cine e vinovat?
    Pe timpul lui Ceausescu am avut statiuni, credeti ca au fost facute fara cap? Erau arhipline. Azi avem pensiuni prin toate zonele, fara nici o noima. Toata atractia tine de cit investeste propiretarul in tot felul de activitati in curtea lui. Sa ma duc la o pensiune sa stau in curte…pe bune?
    Romanii au luat modelul din vest cu pensiunile dar ei nu au vazut unde sunt localizate acele pensiuni? Nu au vazut ca sunt in puncte de atractie turistica?

  73. Sssss
    22.06.2020 la 09:00

    Mai fraților suntem 100 de pers cu 100 de păreri uni vor LUX alți vor doar sa doarmă și atât. Alți distracție alți și alți și alți. Suntem diferiți și de asta sunt și atâtea păreri. Eu zic,,,, sunt atâtea pensiuni care ne oferă pt toți ceea ce ne dorim. Important este să alegem acea pensiune ideala pt noi. Nu o sa găsim niciodată acea pensiune care le are pe toate pt toți. Sfat pt cei care cauta sa se intereseze mai întâi

  74. Carmen
    22.08.2020 la 23:29

    Bunä!Sunt un sträinätate de 20anii….aş reveni şi eu în RO sä accesez o suvenţie pt deschiderea unei pensiuni,casa e construitä si habar ni am ce demersuri se fac pt accesa o suvenţie o cerere …un plan de afacere pt aşa ceva! Ajutorrrrr
    ! Care sunteţi ştiut in temä sä mä contactaţi!

  75. UNGHIANU I LUCIAN
    22.08.2020 la 23:48

    A face turism înseamnă a avea o unitate care să găzduiască cel puțin 300 persoane, a avea restaurant, spa și alte tipuri de agrement. Cine are o pensiune de cel mult 8 camere nu are rost să se gândească la profit, dacă din încasări poate să-și acopere cheltuielile cu întreținerea și funcționarea pensiunii să zică merci, iar pentru a trăi trebuie să mai aibă o afacere sau o altă sursă de venit.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]