fbpx
excursii-razvan-pascu

Astazi am decis sa scriu despre un lucru extrem de util pentru majoritatea celor care citesc aceste randuri si mai ales pentru cei care fac tranzactii cu cardul pe internet.

O buna parte dintre romani au cel putin un card bancar in momentul de fata, iar raportarile companiilor specializate arata ca tranzactiile cu cardul cresc in fiecare an, indiferent daca este criza sau nu. Recent citeam un articol in care autorul punea tocmai pe criza economica responsabilitatea cresterii numarului si valorii tranzactiilor online, tocmai pentru faptul ca din cauza crizei o mai mare parte dintre comerciantii traditionali s-au hotarat sa treaca in online.

Pentru posesorii de carduri Visa si MasterCard/Maestro, Romcard (procesatorul tuturor cardurilor din Romania) a lansat un serviciu de protectie a cardurilor de fraude bancare pe internet. Practic, in acest moment, daca iti este furat cardul sau daca cineva are acces la cardul tau, poate lua numarul de card si data expirarii si poate cumpara orice de pe net. Teoretic. Pentru ca practic ar trebui sa fi destul de imbecil sa faci asta, tinand cont ca tranzactiile raman inregistrate si e destul de usor sa afli unde ti-au disparut banii de pe card.

In ce consta 3D Secure? Cei care au carduri la bancile partenere ale programului isi pot inrola cardul in sistemul 3D Secure prin accesarea unui link de pe site-urile bancilor. Ti se cer cateva informatii referitoare la cardul tau, dupa care trebuie sa introduci cateva informatii care vor fi personalizate, dar si o parola pe care o vei seta personal. De fiecare data apoi, cand faci o tranzactie pe internet, iti va aparea o fereastra cu informatiile introduse de tine. Practic, cei familiarizati cu cumparaturile pe net, vor vedea ca, dupa ce si-au activat cardul in sistemul 3D Secure, cand fac o tranzactie online, fereastra noua care apare pe ecran pana la finalizarea tranzactiei de plata cu cardul le va cere sa introduca parola setata initial. In lipsa acelei parole, nimeni nu poate folosi cardul bancar pentru plati pe internet, astfel incat este eliminat riscul ca cineva sa iti fure cardul si sa il foloseasca pentru scopuri personale.

Eu mi-am activat 3D Secure de acum vreo luna si bineinteles ca trebuia sa se intampla ceva deosebit. ๐Ÿ™‚ Dar am rezolvat. Atunci cand doream sa inregistrez cardul in acest program imi aparea ca deja cardul a fost inregistrat (ori eu nu facusem nimic), iar atunci cand vroiam sa fac tranzactii online imi cerea sa introduc o parola pe care nu o stiam, pentru ca nu o setasem eu. Am sunat la Romcard si am anulat inrolarea, dupa care am reluat pasii de inrolare si totul a fost ok. Daca aveti probleme, datele de contact ale Romcard le gasiti aici.

Serviciul este disponibil la doar o parte din banci: BCR, Raiffeisen, Unicredit, BRD, Alpha Bank, Romexterra, CEC, Banca Transilvania, ATE Bank, RIB si ING Bank.

Pentru a citi informatii suplimentare despre modalitatea de activare 3D Secure si pentru a activa acest serviciu, click pe linkurile de mai jos:

Pentru carduri BCR click aici

Pentru carduri ATE Bank click aici (bannerul este in dreapta)

Pentru carduri Raiffeisen click aici

Pentru carduri Unicredit Tiriac Bank click aici

Pentru carduri BRD click aici (meniul site-ului BRD este cam aiurea facut โ€“ cautati 3D Secure)

Pentru carduri Alpha Bank click aici

Pentru carduri Romexterra Bank click aici (meniul din stanga, rubrica "Inregistrare 3D Secure")

Pentru carduri CEC Bank click aici

Pentru carduri RIB click aici (pe prima pagina, sus)

Pentru carduri ING Bank click aici

Pentru cardurile emise de Banca Transilvania, nu am gasit pe site-ul lor nici un fel de informatii referitoare la acest serviciu, desi Banca Transilvania a intrat in acest program.

Daca ti-a placut articolul, aboneaza-te la newsletter aici.

Razvan Pascu

38 comentarii

  1. Mircea Verdes
    20.01.2010 la 09:32

    foarte ok articolul insa intrebarea mea este daca foloseste la ceva sa activezi chestia asta daca nu prea folosesti cardul la tranzactii pe internet?

  2. Anca
    20.01.2010 la 10:00

    La volksbank nu se poate ?

  3. Alina Trebcea
    20.01.2010 la 11:57

    extrem de util, o s aimi actrivez si eu pe ING

  4. Anca Badiu
    20.01.2010 la 13:19

    Razvan, cu adevarat foarte util articolul de astazi. Scrie-mi te rog un e-mail pe adresa pe care am lasat-o la comentariu, am o oferta pentru tine.

    Multumesc,
    Anca Badiu

  5. Onusha
    20.01.2010 la 14:04

    Toate site-urile de online shopping prevad asa ceva? Daca eu imi activez 3d secure si site-ul respectiv nu are prevazut, e posibil sa nu pot face plata?

    E o intrebare mai de blonda probabil, insa chiar nu ma pricep la domeniul asta, desi fac cumparaturi online ๐Ÿ™‚

  6. larisa
    20.01.2010 la 15:17

    interesant… atunci cand cumpar ceva de pe net eu prefer sa platesc prin posta…insa nu se stie niciodata asa ca am sa mi activez si eu .

  7. Razvan Pascu
    (author)
    20.01.2010 la 22:25

    Raspunsul este nu, nu iti foloseste la nimic daca nu faci tranzactii online.

  8. Razvan Pascu
    (author)
    20.01.2010 la 22:26

    Inca nu.

  9. Razvan Pascu
    (author)
    20.01.2010 la 22:30

    ๐Ÿ™‚ Nu trebuie sa te jenezi ca nimeni nu s-a nascut invatat.

    Raspunsul este: nu toate site-urile au intrat in acest program. De aceea e posibil sa iti ceara parola doar pe anumite site-uri, cele inscrise in program.

    Daca site-ul nu s-a inscris, nu iti cere acea parola. Daca tu nu ti-ai inscris cardul, la fel, nu iti cere acea parola. Practic, nu mai ai acea protectie in plus daca nu ti-ai inscris cardul.

  10. Razvan Pascu
    (author)
    20.01.2010 la 22:32

    Eu am facut, spre exemplu, si in seara asta o tranzactie cu cardul pe net si mi-a aparut acea fereastra de securitate. E un plus pt mine…stau mai linistit…

  11. Razvan Pascu
    (author)
    20.01.2010 la 22:33

    Acest articol a avut record de vizitatori. Voi mai reveni cu astfel de sfaturi utile. Va multumesc.

  12. 20.01.2010 la 23:46

    Am avut un card de credit de la Alpha si aveam o limita zilnica la platile pe internet. Cand aveam de platit niste sume mai mari, mergeam la banca si completam cereri pentru ridicarea plafonului. Si asta e o protectie … insa una foarte incomoda si deloc flexibila. Ideea e ca anul trecut prin primavara mi-au propus 3D Secure explicandu-mi ca ma avantajeaza daca comeciantul a implementat-o. Nu am acceptat pentru ca site-ul de pe care cunparam eu de obicei, nu a aderat la acest program. Site-ul avea propriul sau sistem de protectie, trebuia sa scanez cardul fata-verso si un extras de cont actual pe care sa apara adresa ta si numarul cardului. Livrarea era posibila doar la adresa trecuta in extras. Sistemul asta chiar mi-a placut, si-au luat niste masuri chiar bune de securitate … pentru ei . Adica ce sanse sunt ca cineva, care-ti fura cardul sa aiba si un extras de cont si sa stea unde stai tu? ๐Ÿ˜€
    Singura problema era, ca doar extrasul de cont de la Alpha continea adresa si numarul cardului. Intre timp situatia s-a schimbat … bancile nu mai au voie sa treaca numarul de card complet pe extras, doar cifrelee de la inceput si sfarsit.
    Intre timp am renuntat la acel card si am schimbat si banca din motive care tin de creditare – sunt foarte smecheri cei de la Alpha
    cu detinatorii de carduri de credit si nu e vorba de scoring aici.

    Solutia 3D Secure e chiar Ok, insa succesul ei depinde si de costul implementarii de catre comercianti. Daca Visa/Mastercard taxeaza comerciantii la greu, nu va fi implementat pe scara larga.

  13. Laurentiu Ghita
    21.01.2010 la 12:58

    @Andy

    Scanarea cardului si trimiterea imaginii prin email este o solutie de securitate foarte schioapa. Ce garantie ai ca nu intercepteaza cineva email-ul la comerciant (cu tot cu extrasul de cont care „valideaza” posesorul cardului). Fara sa mai mentionez posibilitatea de modificare a extrasului de cont cu un program de editare grafica ca sa spuna ce vrei tu.

    Solutia 3DSecure introduce un standard de securitate in mediu online (mai corect ar fi e-commerce) similar cu PIN-ul la ATM sau POS. In plus, este standard in industrie si este construit sa fie sigur in internet (certificate digitale, https etc.).

    Succes la utilizare.

  14. 21.01.2010 la 13:48

    Am uitat sa zic, ca aceste date nu se trimiteau pe mail, ci iti puneau un link la dispozitie, unde aveai optiunea de a incarca direct la ei fisierul.

    Acuma teoretic vorbind orice se poate intercepta sau se poate sparge serverul Visa sau al bancii si datele tot se fura.

    Eu n-am nimic impotriva 3D Secure, chiar sunt pentru, insa comerciantii (evident online) nu-l implementeaza inca la scara larga. Si banuiesc ca acest lucru se intampla din motive de costuri sau mai bine zis raportul tepe luate/cost implementare e inca e mic.

  15. Zzz
    23.01.2010 la 00:03

    exista informatii si posibilitatea de inrolare si la Banca Transilvania, pe site: http://www.bancatransilvania.ro/index/432.html_Plati
    Eu folosesc de foarte mult timp cardurile (inrolate) BT pe net, functioneaza, sunt OK.

    @Mircea Verdes & Razvan: chiar daca tu nu utilizezi cardul pt. plati pe net, poti activa serviciul pentru a te asigura ca nimeni nu-ti va folosi cardurile in mod fraudulos…

  16. […] Detalii despre cum iti poti securiza cardul, afli pe blogul lui Razvan Pascu – click aici. […]

  17. mihaela
    29.01.2010 la 10:05

    util acest articol .
    cat de curand voi face si eu pasii pentru a folosi acest sistem.

  18. 04.02.2010 la 17:17

    Eu as vrea sa stiu cum fac ,in cazul cand vreau sa vand produse pe site-uri straine.La varianta cu plata prin card ,imi cer niste date despre cardul meu,pe care nu le stiu,pt ca nu ma pricep …..Oare imi este necesar 3D Secure si in cazul in care vreau sa folosesc cardul pt a vinde produse,respectiv a primi bani pe card?

  19. Zzz
    04.02.2010 la 20:11

    @artizanat-ismi: in principiu, tu trebuie sa utilizezi serviciile unei banci din tara, care are platforma de e-payment ‘implementabila’ pe site-uri… sau o companie, care intermediaza astfel de servicii (Gecad ePayment, de exemplu). Va trebui sa-ti deschizi un cont bancar (usually pe o persoana juridica/PFA), inchei un contract cu compania/banca, ei iti pun la dispozitie platforma pe care trebuie s-o implementezi pe site-ul tau, unde faci vanzarea, si banii iti vor intra automat in contul tau (contra unor comisioane). In niciun caz nu ai tu permisiunea de a colecta informatii despre cardurile clientilor tai (de asta trebuie intermedierea bancii sau a companiei de procesare a tranzactiilor).

  20. 04.02.2010 la 22:41

    Zzz,eu vreau sa pun produsele mele pe site-uri de vanzari,cum e e-bay,nu sa vand neaparat de pe site-ul meu,unde se ajunge mai greu…

  21. Zzz
    04.02.2010 la 23:10

    Scuze, am inteles gresit. In acest caz, nu prea ai legatura cu 3D Secure, acesta avand relevanta la tranzactiile de cumparare. Ceea ce doresti tu sa faci este asimilata tranzactiilor de alimentare a contului de card (de catre diversi intermediari), lucru care nu este acceptat de catre toate bancile din Romania (presupune mai multe riscuri, mai ales legate de spalarea banilor). Cel mai bine contactezi banca emitenta a cardului tau si obtii toate informatiile necesare (suni la dep. Carduri – vezi numar de telefon pe verso-ul cardului) si intrebi de toate campurile pe care le-ai de completat pe site, confirmand in prealabil, bineinteles, ca banca accepta tipul de tranzactie).

  22. Razvan Pascu
    (author)
    04.02.2010 la 23:15

    Raspunsul este NU.

  23. Alexandru R.
    26.01.2011 la 01:18

    Sorry, due to technical fault your request cannot be processed Error message: Error in merchant terminal field Please try once again or visit us later or choose another means of payment.Mie nu-mi merge si am 200 lei pe card:(

  24. invatatura de minte
    03.02.2011 la 18:19

    Pentru mine cel putin este o porcarie , de doua saptamani incerc „inrolarea” si nu merge, ma plimba la telefon de la Romcard la banca si invers. Am mers personal de doua ori la banca si la fel ma duce cu vorba „incercati online maine”. E timpul sa renunt la „serviciile” bancii Transilvania.
    Cea mai sigura metoda este sa trimiti si sa primesti banii prin posta. Nu exista absolut nici un produs sau interes real pe internet pentru care sa nu poti astepta cateva zile. Luxul si prostia se platesc , nu mi-e jena sa recunosc ca am aflat pe pielea mea. Niciodata nu voi mai apela la serviciile vreunei banci.

  25. Razvan Pascu
    (author)
    03.02.2011 la 19:56

    @ invatatura de minte: in primul rand calmeaza-te! in al doilea rand suna din nou la Romcard, spune-le sa iti stearga inrolarea si apoi sa te inregistrezi din nou. Si eu am patit la fel ca tine, dar am rezolvat in 2 ore. ๐Ÿ™‚

  26. cnecula
    16.11.2011 la 13:14

    Meci muuuuult

  27. 08.02.2012 la 16:12

    Felicitฤƒri! รŽn Google search apari tu mai sus decรขt BCR ศ™i Romcard. Aศ™a am aflat cum se face, cฤƒ pe site-urile lor nu e de gฤƒsit.

  28. Apostoleanu Radu
    05.07.2012 la 20:27

    Eu am 3D secure dar mi-a cauzat numai probleme.

    Nu imi accepta parola si ca sa-mi rezolve problema mi-au resetat contul, desi problema este la portal.

    Am avut tranzactii aprobate fara sa introduc parola. Personal mi se pare o bataie de joc si un sistem defect.

  29. Ordog Balazs
    31.08.2012 la 14:53

    Daca fura cineva cardul meu si cumpara online cu card, eu la urma pot sa aflu ca cine o cumparat sua numai is ce site si ce si unde o mers ce o cumparat?

  30. Nexus
    19.01.2013 la 10:39

    Buna se plateste vreo taxa pentru acest serviciu?

  31. Ruslan
    24.04.2013 la 09:12

    E cam vechi articolul da bag un coment ๐Ÿ™‚
    Ca tehnologie 3d secure e bun si e un pas in plus spre securitate, dar NU ESTE o protectie de 100% impotriva fraudei.

    Marea problema cu acest sistem e in modul in care bancile au ales sa formuleze termeni utilizarii.

    In cazul unei fraude, tranzactia este ireversibila. Adica nu conteaza chiar daca poti demonstra ca ti-au furat banii, tu est cel care plateste.

    Asa ca ganditiva de 2 ori inainte de a accepta acest sistem

  32. CRISTI
    13.12.2013 la 17:26

    Buna vreau sa cumpar bilete la superbinga metropolis online si nu pot imi mai cere o parola securizata 3D si nu stiu ma puteti ajuta???eu am un card Mestro la BRD.

  33. Andrei
    20.12.2013 la 11:07

    Salut Razvan,

    Legat de dilema ta in privinta activarii in 3D Secure a cardurilor emise de Banca Transilvania , poti modifica articolul astfel incat sa fie trecut acest link http://www.bancatransilvania.ro/plati-cu-cardul-pe-internet/ . Si eu am cautat cum sa activez 3D Secure , am dat peste site-ul tau dar nu am gasit. In cele din urma la o rasfoiala mai atenta am gasit si m-am gandit ca ar prinde bine sa fie si aici.

    Toate cele bune.

  34. Daniel
    30.08.2016 la 21:25
  35. Constantin Baiculescu
    09.05.2017 la 05:19

    Pagina aceasta mai este valabila?

  36. Serbu George Viorel
    07.11.2017 la 21:21

    Buna seara!! MI-am facut mai demult un card la Brd pentru salari ,si imi cere sa activez cardul si sa dau sms si sa primesc sms cu codul pin al cardului !!! Cum fac

  37. gav
    06.03.2020 la 09:37

    Buna ziua
    de vreo 2 ani incerc sa obtin cont pe ghiseul.ro sa pot plati impozitl la apartament on-line. ..in fine mi-am facut card la banca ING si cand solicit date de acces pe Ghiseul.ro = eroare pentru ca nu e securizat 3d rahat, si mai zice de romcard..cum dracu sa fac? Am intrat pe site ING bank si am completat si acolo datele CNP si nr card cand expira…tot scris corect..dar cand dau aproba = eroare..ba ca nu am completat CNP ba ca nu am scris parola initiala corect..frectii d’astea. Am blocat si contul de vreo cateva ori pt ca am introdus de 3 ori datele, l-am deblocat la loc, etc. Nu mai stiu cum sa procedez. Cand dau sa intru pe Romcard=acces denid (am incercat cu explorer, mozzila, crom…praf. Am impresia ca e un cacat mare atat site-ul ghiseul.ro impreuna cu sistemul tot de cacat al bancilor.

  38. claudia
    08.01.2021 la 22:12

    am card la cec si accesand link-ul cec imi da eroare,,nu gaseste pagina

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]