fbpx
excursii-razvan-pascu

L-am cunoscut pe Cezar Dumitru pe net acum vreun an si jumatate. Personal insa l-am cunoscut de maxim 2 luni. E foarte activ pe forumuri de travel si isi spune „Imperator„. La fel ii vom spune si noi, pentru cursivitatea interviului.  E un om inteligent, pasionat de istorie, cunoscator de locuri, oameni si civilizatii, un om care scrie din pasiune despre calatoriile sale si care absolut intotdeauna iti raspunde promt la orice intrebare ai despre calatorii. Va spun sincer, omul asta e ca o enciclopedie de calatorie. A scris la defuncta Clever Travel alaturi de Razvan Marc, iar acum are diverse proiecte despre care ne va vorbi. Lucreaza in marketing, iar in timpul liber se plimba. Sau mai degraba se plimba, iar in timpul liber face marketing. 🙂

Cititi mai jos un interviu cu Imperator, calatorul care anul acesta va ajunge in cea de-a 69-a „Imparatie” a lumii.

Imperator sau Cezar Dumitru? Cine esti ?

Si una si alta. Imperator e nick-ul meu de pe diverse forumuri sau bloguri, care provine de la numele meu de botez 🙂 Cezar – Imperator. In rest, sunt Cezar Dumitru.

In mare, in cate tari ai fost pana acum si pe cate continente?

68 de tari pe 5 continente. Lipsesc doar Oceania si Antarctica.

Ai avut o lista cu destinatiile in care ai vrut sa ajungi?

Am o lista de destinatii in care vreau sa ma duc. Unde ma duc de fapt, sigur, depinde de context, oportunitati, etc..

Cel mai frumos oras pe care l-ai vazut? De ce consideri asta?

Greu de spus… am o lista intreaga, nu pot nominaliza unul – Venezia, Paris, Hong Kong, Dubrovnik, Obidos, Sighisoara…  Si lista poate continua mult si bine.

Cea mai frumoasa tara pe care ai vazut-o? De ce consideri asta?

As zice Bali, Indonezia. E locul de pe pamant care se apropie cel mai mult de Paradis… in acceptiunea personala.

Stiu ca tu pleci cu putini bani cash si restul pe card. De ce ?

E mult mai comod si mai safe decat sa pleci cu bani dupa tine. In plus, iesi si mai bine… in loc sa schimbi din lei in euro/dolari si apoi in moneda locala, iesi mai bine folosind bancomatele. Evident, exista tari in care nu poti asta – Coreea de Nord, Cambogia, Iran, Cuba, asa ca am mers cu cash.

De ce iubesti Olanda?

Am fost student acolo timp de 1 an, la Maastricht (1991 – 1992). De acolo, am inceput sa „cuceresc” lumea si sa descopar ca poti calatori si fara sa fi intr-un autocar cu alti 40 oameni. E drept, erau alte timpuri, iti trebuiau vize peste tot, le obtineai sau nu le obtineai…. oricum atunci am descoperit Europa cu trenul.

Eu pregatesc un circuit pe cont propriu in Egipt: Bucuresti-Cairo-Giza-Luxor-Valea Regilor-Aswan-Abu Simbel si eventual 2 zile la Hurghada-Sharm El Sheik. Ce este un „must” si ce recomandari am de la tine?

Cairo – e obligatoriu sa vezi dervisii care se invart – whirling dervishes. Este un spectacol incredibil, am intrat chiar si eu in transa, nu numai dervisul care s-a invartit non-stop mai bine de 45 de minute. Si cand s-a oprit, era perfect lucid. In rest, nu rata „City of Dead„, cimitirul in care traiesc 30,000 oameni – extrem de saraci, dar si atractiile standard – Piramidele, in ciuda comercializarii si  a asaltului orasului reprezinta un complex deosebit si comorile din Egyptian Museum sunt inegalabile (aici este pastrata comoara lui Tutankhamun). Sa nu uit – plimba-te cu feluca seara pe Nil… e foarte relaxant intr-un oras care debordeaza de dinamism. Luxor – aici, nu sunt multe lucruri „off-the-beaten track”  – pe malul drept, templul Luxor din centrul orasului, dar si Karnak-ul si pe malul stang – templul Hatshepsut, Ramseum si mormintele din Valea Regilor. M-as duce si la Aswan si chiar mai la sud, la Abu Simbel – cred ca cel mai spectaculos monument este totusi templul construit de Ramses II la Abu Simbel… dar si o dupa-amiaza cu feluca printre ostroavele Aswan-ului sunt memorabile.

Hurghada sau Sharm ? Prefer Nuweiba. Este mai laid back si mai autentica… daca iti plac insa hotelurile mari si all-inclusive-urile, atunci as zice Sharm sau El-Gouna, o statiune mult mai selecta la nord de Hurghada. In Sinai, o experienta unica ar fi sa te urci pe Jebel Musa (Varful lui Moise) unde profetul a primit celebrele porunci. Nu cred ca vrei primi nici o porunca, dar apusul (in care vei fi in compania doar a catorva suflete) sau rasaritul (cand atmosfera va fi ca de stadion) deasupra Sinaiului este deosebita. Si un ceai cald pe acoperisul Sinaiului si o poveste cu un beduin roman (beduinii din jurul manastirii Sfanta Ecaterina sunt de origine romana, ajunsi aici in jurul anului 500, daruiti de imparatul Justinian manastirii) sunt de neuitat.

Cum este in Siria si Iran?

In ambele tari, vei avea parte de prietenia si curiozitatea oamenilor, poate mai mult in Iran. Nu sunt prea multi turisti si asta le face mai autentice. Vei fi surprins sa descoperi ca Iranul este o tara chiar foarte moderna, iar oamenii, inclusiv femeile sunt emancipate – mai mult decat in lumea araba. E drept, poarta toate ceva pe cap – asta este legea, dar este o societate foarte moderna cu niste valori foarte apropiate de Europa.

Cum este in Coreea de Nord? Cum ajungi acolo?

Bine ai revenit acum 20 de ani. Am mancat vafe si am baut Quick Cola, l-am proslavit pe iubitul conducator, am citit in ziare despre marile izbanzi ale industriei socialiste si am intrat in Shop-uri cu cosmetice, tigari si bautura occidentala. Si totul dus la extrem, mult mai mult decat era in Romania anului 1989. O societate fascinanta, iar Pyongyang-ul este totusi un oras impresionant – poate cel mai curat loc din lume pe care l-am vazut.

Stiu ca ai fost la „mass games” in Coreea de Nord? Cum este si ce amintiri ti-au trezit?

Nu mi-au adus aminte prea mult de spectacolele omagiale, ci mai repede de deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing. Este mult mai tehnologizata decat ce aveam noi (lasere, lumini, artificii, etc) si spectacolul este mult mai impresionant – sunt totusi 150,000 oameni care participa la realizarea lui… Sincer, am fost la 2 – versiunea lunga Arirang si cea scurta – Mass Gymnastics Games, dar este un spectacol unic la nivel mondial.

Partea a-II-a a interviului, maine, 28 iunie.

0 comentarii

  1. dan-victor ploesteanu
    27.06.2009 la 13:32

    Cu siguranta voi face o vacanta in Bali anul viitor. e ceva de vis.

  2. dalila
    27.06.2009 la 14:10

    cezar asteptam o carte groasa si cu multe poze!
    sunt multi care nu pot calatori fizic si cred ca tu le ai putea permite sa o faca printr o catre pe care ai scri o
    si nu uita multeee poze
    si chiar si cateva cd in coperta !!
    abia astept!

  3. Alina Trebcea
    27.06.2009 la 16:28

    Foarte interesant cu mass games. nu am mai vazut asta pana acum si imi aminteste de vremea comunista de la noi. Ca sa fiu sincera ceva asemanator si foarte frumos am vazut la deschiderea Jocurilor Olimpice din China.

  4. vladut_v
    27.06.2009 la 18:08

    „Cel mai de pret lucru pe care poti sa-l faci pentru tine si numai pentru tine … este sa calatoresti”

  5. Cosmin Codrut
    27.06.2009 la 19:40

    ce misto si in cate locuri s-a plimbat Imperator. Bravo ! si eu as vrea sa ajung in Iran dar imi parea periculos dupa ce am vazut acum la televizor cu rascoalele de acolo

  6. Mirela
    27.06.2009 la 23:00

    Eu as vrea sa merg in Siria si Iordania dar si in Israel si am inteles ca nu pre mai poti sa mergi intr-o tara araba daca mergi in Israel. Vad eu cum fac si le impac pe amandoua. 🙂

  7. Imperator
    30.06.2009 la 21:45

    Tocmai am revenit azi-dimineata din Malta.. Foarte frumos, recomand sa va duceti 🙂
    @Cosmin – in Iran am fost in aprilie – mai cand nu incepuse campania electorala. Ai dreptate, nu cred ca este acum momentul sa te duci in Iran (oricum esti si foarte cald, ar trebui sa te duci doar primavara si toamna) si oricum cred ca nici viza n-o mai dau asa usor. Dar candva sa te duci, e o tara superba cu oameni incredibil de ospitalieri.
    @Mirela – exista posibilitatea sa iti iei 2 pasapoarte – trebuie sa te duci in audienta la pasapoarte sa le spui ca mergi in Israel si in tari arabe si iti dau 2 pasapoarte valabile simultan. Vezi ca pentru Iordania, e ok sa ai stampila de intrare in Israel, poti sa intri, dar pentru Siria, nu e posibil.
    @Alina – da, ai dreptate, am ajuns in Coreea de Nord la 1 zi dupa inchiderea Jocurilor de la Beijing si am fost surprins sa vad elemente la Phenian care au fost folosite si la Beijing… iar la Phenian, show-ul are loc odata la vreo 2 – 3 zile in timpul verii.

  8. […] asadar e o mare aventura sa treci strada in Egipt. Cezar Dumitru alias Imperator (puteti citi interviul cu Cezar Dumitru de pe blogul meu) mi-a recomandat sa nu pierd spectacolul facut de dervisii care danseaza pana […]

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]